Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Orbán a Kossuth rádiónak nyilatkozott az oltásokról

Jöhet a harmadik oltás, az egészségügyiseknek kötelező lesz a vakcina

2021. július 16. péntek

Mivel az európai országok ismét elkezdtek szigorítani a koronavírussal kapcsolatos szabályozásokon, sokan várták, hogy mit mond Orbán az oltásokról a Kossuth Rádióban, ahol rendszerint bejelenti a legújabb változásokat.

Ahogy azt reméltük, elmondta, hogy lehetőség lesz a harmadik oltás felvételére augusztus elejétől, a másodikhoz képest minimum 4 hónapnak kell eltelnie, azt viszont nem tudtuk meg, hogy maximum mennyi időt érdemes várni, erről elvileg a háziorvos vagy kezelőorvos fog dönteni. Aki mégis előbb szeretné megkapni, jelezheti a háziorvosnak. A harmadik oltást mindenki ugyanott kaphatja meg, ahol az első kettőt. Az orvos dönt majd arról is, hogy ugyanazt a vakcinát kapja-e valaki, mint elsőre, vagy másikat, így sokak reményével ellentétben nem kérhetünk csak úgy Pfizert, ha elsőre kínait kaptunk, a különféle vakcinák keveréséről kizárólag szakember hozhat döntést. Oltási sorrend viszont most nem lesz, akinek lejárt a 4 hónapja az előző oltása óta, kérhet időpontot. Hogy ezt az online rendszerben is megtehetjük-e, vagy a háziorvoson keresztül kell, szintén nem derült ki.

Kötelező lesz az oltás

Szó volt róla, hogy bizonyos szektorokban kötelezővé fogják tenni a koronavírus elleni vakcina beadatását, egyelőre csak az egészségügyben dolgozókat szólították fel: innentől nem dolgozhat, aki nincs beoltva. Itt sem derült ki, hogy erre mennyi türelmi időt hagynak, és hogy mondjuk dolgozhat-e egy nővér addig, amíg nem kapta meg az oltást, ha már kért időpontot, illetve hogy az első vagy második oltásnál számít a feltétel teljesítettnek. Mindenesetre elég nagy fennakadást okozna az egészségügyben, ha holnaptól senki nem mehetne be dolgozni, aki nincs beoltva, valószínűleg kitalálnak majd erre egy ésszerű türelmi időt.

Iskolai oltás

Az iskolásoknak is nagyon ajánlotta Orbán, hogy oltassanak augusztus 30-31-én, a tanév megkezdése előtti két napon megszervezik a 12-15 évesek oltását az iskolákban, ahol bárki megkaphatja a vakcinát szülői engedéllyel. Bár a védettség kialakulásához kevés lesz ez a két nap, remélik, hogy ez motiválja majd a szülőket, mert jelenleg még a 16-18 éveseknek is csak a 45%-a adatta be a vakcinát, a 12-15 éveseknek pedig mindössze 13-14%-a.A 65 év felettiek 15%-a is oltatlan, mivel ők vannak most a legnagyobb veszélyben a delta variánsok miatt, Orbán őket is biztatta az oltás felvételére, és megígérte, hogy a háziorvosokat is bevonják egy országos akcióba, amelynek keretében felkeresik az időseket, és megpróbálják őket meggyőzni az oltás fontosságáról. 

Szöveg: Ádám Judit, kép: Unsplash

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben