Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Programajánló július második felére

Műalkotás barterezés, kultúrmaszti és csikung mozgásmeditáció

2021. július 17. szombat

A júniusi kerületi fesztiválok szabadtéri programok után a júliusunk sem lesz kevésbé mozgalmas, most főként beltéri, de hasonlóan színes és érdekes programokat mutatunk a hónap utolsó két hetére a kerület különféle közösségi- és kultúrtereinek kínálatából.

Lehetőségek tere

A Práter utca 63. szám alatt most nyílik meg Lehetőségek tere néven a legújabb kerületi közösségi tér, ahol elsősorban a 26 év alatti középiskolásokat és fiatal felnőtteket várják mozgásos, gondolkodós, alkotós és elmélyülős programokkal. A BELAKÓ néven hirdetett programsorozat július 20-án indul egy mozgásmeditációval, illetve egy gondolatolvasó körrel, és egészen augusztus 5-ig tart. 

A rendezvény több mint két hete alatt, amit gyakorlatilag egy nyári tábornak is felfoghatunk, megismerkedhetünk a tér megálmodóival, magával a helyszínnel és a későbbiekre tervezett programlehetőségekkel. Ebben a két hétben lesz még többféle típusú közös alkotás, képző- és gasztroművészeti is, sok zene, zörgés, mozgás, különféle beszélgetések, filmnézések. Bővebben a programokról.

Műalkotást cserélni szappanra

Rendhagyó kiállítással készül július végére a Gólyában Hollerbach Emil: olyan linónyomatokat hoz kiállításra, melyeket az érdeklődők elbarterezhetnek a képen látható tárgyra, ha szeretnék hazavinni az alkotást. Vagyis az adott nyomatot szappanért, pulóverért vagy épp vörösborért lehet cserélni a kiállítás helyszínén, attól függően, hogy a kép mit ábrázol. A frappáns kísérletre limitált példányszámú nyomatot hoz a művész, ezért érdemes ott lenni a megnyitó napján, július 27-én 18:00 órakor, ha valaki részt venne a csereberében. Az eseményről itt tájékozódhat bővebben.

Cigányzene kotta nélkül

A nyár egyik legizgalmasabb koncertjének ígérkezik a Gólya egy másik eseménye, a Zajnal és Kale Lulugyi közös zenélése kotta nélkül, cigány és magyar népdalokból építkezve, de a zenélésbe mindenféle más inspirációkat is beépítve. 

“Eléggé eklektikus, városi zenét — designer folkot — játszunk, ami úgy tud megállni egy moldvai táncház szünetében, hogy közben egy hiphop koncerten sem zuhan le a színpadról” - írják magukról. Az esemény védettségi igazolvánnyal látogatható, és július 22-én csütörtökön tartják. További infók a koncertről itt találhatóak.

Aki nem érti a kiállításokat

Kultúrmaszti néven vizuális művészeteket szeretnének közelebb hozni a Pride hónap jegyében LMBTQ közeli témákban olyanokhoz, akik szeretnek kiállításokra járni, de nem nagyon szokták érteni őket, és inkább csak szeretnék magukat jól érezni a műtárgyak között. 

“Az LMBTQ+ kisebbség jelenlegi Magyarországi helyzetére tekintettel az idei esemény tematikája a Ballroom és a Drag szcéna közötti interszekció (metszetszemlélet, kettő vagy több, különböző csoporthoz való egyidejű tartozás) lesz, így különösebb hangsúlyt kapnak a tánccal, zenével, illetve performansszal foglalkozó művészek”- írják, és hozzáteszik, hogy védettségi igazolvány felmutatása után tudják beengedni a résztvevőket. Bővebben itt lehet az eseményről tájékozódni. 

Szöveg: Ádám Judit, képek: Gólya FB, Lehetőségek tere FB

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben