Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb homofób támadás

Saját lakásukban támadtak volna a párra, csak azért, mert a melegek

2021. július 17. szombat

Július 13-án este három férfi próbálta meg rárúgni az ajtót egy meleg párra, a lakásban volt egyikőjük hároméves gyereke is, írja a 444.hu. A Corvin mozi közelében levő lakás erkélyére korábban szivárványos zászlót raktak ki, ez lehetett a támadás oka. A három fiatal, húsz és harminc közötti férfi előbb bekopogott a lakásba, de miután nem nyitottak nekik ajtót, a zárral kezdtek babrálni, és közben az ajtót rugdosták. A lakásban lévők kihívták a rendőrséget, akik hamar ki is értek. A támadók pont akkor hajtottak el, amikor a rendőrök megérkeztek a házhoz. Az egyik lakó szerint a rendőrök kedvesek voltak, de ezzel együtt megkérték őket, hogy a szivárványos zászlót inkább vegyék le, és emlékeztették a párt, hogy „van most ez az új törvény, ugye tudnak róla."

Újabb homofób erőszak kísérlet Magyarországon, ezúttal a Józsefvárosban. Szubjetktív érzület - e csupán az ilyen jellegű atrocitások számának növekedése, vagy tényleg végleg elharapózni készül a gyűlölet? A Háttér Társaság Magyarország civil szervezet kommunikációs munkatársát, Dudits Lucát kérdeztük. „Ez a negyedik incidens, amióta a parlament megszavazta a pedofília elleninek nevezett, de valójában homofób tartalmakat hordozó törvénycsomagot, ez konkrétan egy hónapja volt, ez tehát átlag heti egy ilyen erőszakos gyűlöletbűncselekmény előfordulását jelenti” – mondja Dudits. Ráadásul az ilyen eseteknél hatalmas a látencia, tehát sokan nem is mernek előlépni, nyilvánosan elmondani, ha ilyen típusú támadások áldozataivá váltak, mert attól tartanak, hogy a környezetük elitélheti őket, közben pedig a hatóságok sem lépnek fel a kellő eréllyel. „Annak nagyon örültem, hogy a rendőrség barátságos és profi volt, de az szomorú, hogy maguk a hatóságok kérik meg az áldozatokat, hogy kvázi a saját biztonságuk érdekében maguk vegyék le a zászlót, amikor ez magánterület, az hogy ott ki mit tesz ki, annak nem szabadna, hogy ilyen következményei legyenek” - mondja a Háttér Táraság munkatársa.

Szerinte csak a véletlennek köszönhető, hogy a helyzet nem eszkalálódott, miközben van egy olyan új törvényünk, amelyik felbátorítja az arra fogékony embereket az erőszakos cselekedetek megtételére, és azt sugallja számukra, hogy az ő agressziójuk, diszkriminációjuk az LMBTQ emberek felé abszolút rendjén van. A törvény megléte, annak tartalma, a kormányzó erő által használt nyelvezet ösztönzőleg hat bizonyos embercsoportok körében erőszakos cselekedetek elkövetésére. Azzal, hogy nem ítélik el nyilvánosan ezeket a támadásokat kormányzati szinten, tovább rontanak a helyzeten. Miközben csupán egy maroknyi kisebbségről van szó, a társadalom nagyon kis hányada lép fel durván homofób indulattól hajtva. „Hatalmas szolidaritást látunk a többségi társadalom részéről, megváltoztatják a profilképüket szivárványosra, felvállalják nyilvánosan azt, hogy támogatóak az LMBTQ emberekkel szemben, és kiállnak az ilyen családtagjaik és barátaik mellett” – mondja Dudits Luca.

Ez a tendencia egyre erősödik, tehát, az új törvény legalább kétféle hatással van a társadalomra: egyrészt nyilvánvalóan uszít a szexuális kisebbségekkel szemben, de a másik oldalon a diszkriminatív törvény okozta tiltakozáshullámot láthatjuk, mely azt fejezi ki, hogy az emberek egy egyre jelentősebb csoportja lépfel egyre nagyobb eréllyel és büszkeséggel az LMBTQ közösség védelmében.

Az ilyen eseteket jellemzően nagyon nehéz és körülményes megelőzni, a Háttér Társaság is csak utólag, a jogsérelmet követően tud segíteni jogsegélyszolgálattal. „Ezek nem preventív dolgok, megelőzni az ilyen eseteket információátadó, érzékenyítő képzésekkel, felvilágosító előadásokkal lehetne, pont olyanokkal, amiket a kormány az új törvény segítségével épp, hogy el akar lehetetleníteni” – zárja gondolatait Dudits Luca.

Szöveg: Bujdosó János; fotó: Benson Kua 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben