Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Valószínűleg szándékos gyújtogatás lehetett az illegális munkásszállón

Tűz volt az éjjel a Koszorú utcában

2021. július 18. vasárnap

Szombatról vasárnapra virradó éjjel tűzoltók jelentek meg a Koszorú utca 17-nél, ahol tűz ütött ki. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de a környező házak is veszélyben voltak. Úgy tudjuk, egy illegális munkásszállás gyulladt ki.

A katasztrófavédelem honlapjának közleménye azt írja, hogy a tűz egy munkásszállóként működő Koszorú utcai lakás második emeletén keletkezett, a lángok a tetőszerkezetet és a szomszédos épület tűzfalát is elérték. Kiürítették az érintett két épületet, de azok szerencsére nem gyulladtak ki, és a lakók visszatérhettek. Az égő épületben voltak, akik a tetőre menekülve próbáltak védelmet találni a lángnyelvek és a füst elől. 

A lánglovagok nagy erőkkel vonultak ki, nyolc vízsugárral oltották a tüzet. Két, a magasból mentő kocsi is érkezett emelőkosárral és tolólétrával a XIX. és XX. kerületi tűzoltóktól, akik védték a szomszédos épületet és a tetőről is kimentettek négy embert a létrák segítségével. Az égő tetőszerkezet alatti lakásból egy orvosi és egy gázpalackot is kihoztak, hogy megelőzzék a robbanásukat. 

A katasztrófavédelem mobil laborja méréseket is végzett a helyszínen, szerencsére egészségre káros koncentrációt nem mutattak ki a levegőben. A tűzvizsgálat még jelenleg is folyamatban van. Személyi sérülésről nincs tudomásunk.

A Koszorú utca 17. a Google Térkép 2019-es fotója alapján

Információink szerint feltehetőleg illegálisan működött a munkásszálló, de az biztos, hogy szabálytalanul működött. Ráadásul egy olyan épületben, amely a pincétől a padlásig nagyon sok apró részre lett osztva, sok kicsi szobával, hogy minél több embernek ki lehessen adni. A leválasztott fülkék falai pozdorja-, furnérlemezből, és OSB-lapokból készültek. Egy-egy szoba inkább nevezhető lyuknak, van olyan, amelyik állítólag 3 négyzetméteres, azaz éppen annyira alkalmas, hogy valaki lefeküdjön benne aludni. Egy az interneten is fellelhető hirdetés szerint egy 6 nm2-es „szobát” havi 29.000 Ft-ért + 15.000 Ft rezsiért hirdetnek az épületben. A leválasztott fülkéknek külön bejáratuk volt, a menekülési út nem volt biztosítva, ezek mind megnehezítették a mentést. Csak magában a padlástérben vagy 30 ilyen kis leválasztott minilak található a helyszínen dolgozó egyik tűzvizsgáló szerint – tájékoztatta lapunkat a kerületi katasztrófavédelem illetékese, Kelemen Zsolt.

Az interneten fellelhető hirdetésben az egyik szoba fotója

Bajusz Ferenc, a kerületi Közterület-felügyeleti Ügyosztály vezetője elmondta, hogy már korábban is volt arról információjuk, hogy az – egyébként magántulajdonban lévő épületben – egy szálláshely működik. A ház egyik ablakára kirakott táblán bérlőknek megadott telefonszámon próbálták elérni a tulajdonost, de az nem elérhető. Ami érthető is, hiszen ha valóban illegálisan működteti a szállást, akkor amíg a hatóságok a helyszínen vannak, valószínűleg nem szívesen kommunikál senkivel. Bajusz Ferenc arról is tájékoztatott minket, hogy lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a bent lakók elhelyezését információink szerint megoldották.

Úgy tudjuk, feltételezhető a szándékos tűzokozás, mert a munkásszállás egyik lakója alkoholos állapotban magánéleti problémák miatt fenyegetőzött, hogy felgyújtja az épületet. Nem sokkal később törtek fel a lángok, így valószínűsíthető, hogy ez lehet a tűz oka. A férfit jelenleg is a rendőrségen tartják, ahogy a munkásszálló gondnokát is, utóbbi mondta el ezeket az információkat a hatóságoknak, illetve az ottlakók is erről számoltak be.

A kerület vezetésénél is érdeklődtünk, és úgy tudjuk, hogy szerencsére senkit nem kellett elhelyezni az éjszaka során. Hétfőn kezdeményezést indítanak egy átfogó kerületi ellenőrzés lefolytatására az ilyen munkásszállás jellegű helyeket illetően, bevonva az építéshatóságot, a rendőrséget és a katasztrófavédelmet is.

Megkerestük a BRFK sajtóügyeletét is, akik azt mondták el, hogy személyi sérülés nem történt, és egy emberrel szemben indult közveszélyokozás miatt eljárás.

Szöveg: Pálinkás János; Fotók: Google Térkép, alberlet-szobatars.hu és Ványi Ákos; A fotógalériában Fodor Csaba körzeti rendész vasárnap reggel készült képei szerepelnek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben