Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A DELTA VARIÁNS A LEGFERTŐZŐBB

Mit tehetünk a negyedik hullám megfékezésére?

2021. július 19. hétfő

A koronavírus járvány negyedik hulláma még a nyáron berobbanhat hazánkba is, a betegség elsősorban a fiatalok és a nem védettek körében terjedhet – hívja fel figyelmet Dr. Kemenesi Gábor a Pécsi Orvostudományi Egyetem adjunktusa Facebook-oldalán.

A járvány indiai, vagy más néven delta variánsa, ami az újabb hullámot okozza, hatékonyabban terjed, mint az eddigiek és bizonyos fokú neutralizáció kerülést is mutat (azaz nem semlegesíthető) – erről még júniusban írt a virológus. Azzal nyugtatott ugyanakkor, hogy olyan mutáció megjelenéséről nincs tudomásuk, nem is számítanak rá, ami ellen a vakcinák nem védenének. 

Erősen terjed már az újabb hullám Európában is, Kemenesi szerint nem kizárható, hogy még a nyáron ránk rúgja az ajtót, az őszi időjárás pedig még inkább kedvez majd a maradásának. A megbetegedések számának növekedésére lehet számítani, és valószínűleg ezzel együtt a halálozások száma is nő majd. A hullám visszaszorítása érdekében szükség lenne a nem védettek beoltására, valamint a kellő időben történő, megfelelő járványügyi intézkedések bevezetésére és fegyelmezett betartására – véli. 

A legveszélyeztetettebb csoportba most már azok tartoznak, akik nem oltakoztak, nincs védettségük. A betegség náluk akár súlyos, sőt tragikus kimenetelű is lehet, ugyanakkor azok is megfertőződhetnek, akik felvették az oltást, azonban könnyebb lefolyású tünetekkel megúszhatják. „A jó hír, hogy minden jel szerint azok az oltottak, ahol tapasztalható valamiféle immunválasz (antitestek, sejtes komponensek, stb), jól védettek maradnak a fertőzés súlyos formája ellen.” A korábbi tendenciához hasonlóan, a gyerekek kevésbé betegszenek meg, mint az idősebb korosztályok, ám a krónikus betegségben szenvedő fiataloknak maszk hordását, a higiénés szabályok betartását és távolságtartást ajánlja a virológus. 

Mindenképpen az oltás mellett teszi le a voksát, mert a fertőződés sokkal nagyobb kockázattal jár, annak hosszútávú hatásairól kevés adat áll rendelkezésre egyelőre, továbbá nem ad olyan erős védelmet, mint a vakcina. 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Kép: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben