Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

SZABÓNÉ KÁLLAI SZILVIA, AZ IGEN SZOLIDARITÁS MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM JELÖLTJE

„Korunk szocializmusát akarjuk megteremteni”

2021. július 20. kedd

Végéhez közeledik a budapesti 6-os számú országgyűlési egyéni választókerületben induló képviselőjelölteket bemutató sorozatunk, amelyben most az egykori MSZP-s Szanyi Tibor fémjelezte párt helyi jelöltjét kérdeztük. Szabóné Kállai Szilvia szerint minőségi baloldali politikát folytatnak, Józsefvárosban a rend-, a tisztaság- és a bérlakáskérdés megoldása a legfontosabb. Szerinte ők a NER legádázabb ellenfelei, és a párt gúnyneve sem zavarja – türelmesen várja, mikor emlegetik például az MSZP-t Maszopnak.

Nem gondolja, hogy egy ilyen nevű pártot, mint az ISZOMM, alapból nehéz komolyan venni? 

A nevünk Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom. Sokakkal együtt igent mondunk a magyar szolidaritásra. A nevünk ezt fejezi ki. Az ISZOMM rövidítést egyébként az ön kollégái, azaz a magyar sajtó aggatta ránk. Mi ebbe beletörődtünk, ha már a hazai média így akarta, ám türelmesen várjuk, hogy a Magyar Szocialista Pártot mikor fogják MASZOP-ként emlegetni. 

Mit mond arra a felvetésre, hogy az ISZOMM csak azért létezik, hogy a Fidesz malmára hajtsa a vizet azzal, hogy elszipkázzon minél több baloldali szavazót, gyengítse az összefogást?

Ha ez az ön felvetése, akkor az nagyon szomorú. Szeretnénk azonban világossá tenni, hogy ha valaki a Fidesz malmára akarná hajtani a vizet, akkor az a Fidesz politikáját támogatná. Ehhez képest mi vagyunk a Fidesz legharcosabb ellenfele. Csak példaként említem, hogy az országgyűlési képviselőnk, Székely Sándor volt az egyetlen, aki nemmel szavazott a Fidesz egészségügyi törvényére, a Fidesz homofób törvényére, de a Fidesz rendkívüli jogrendjével szemben is kizárólag ő nyomta meg a nem gombot. Minden más ellenzéki képviselő – aktívan vagy passzívan – a Fidesz politikáját támogatta. Amennyiben pedig a baloldali szavazók elszipkázásáról beszélünk, akkor mi baloldali pártként joggal mondhatjuk, hogy a baloldali szavazóknak eszük ágában sincs a náci Jobbikra, a polgári-liberális DK-ra, a konzervatív liberális Momentumra, vagy a gyakorlatilag nem létező, sötétzöld LMP-re, a pragmatista P-re és az éppen megszűnő balliberális MSZP-re, illetve ezek mutyijára szavazni. Aki baloldali, az ma csak az ISZOMM-ra tud szavazni.

Nem indulnak az előválasztáson, ahova egyre több párt szeretne becsatlakozni. Nem lenne jobb mégis a nagy tömb részeként indulni? 

Mi minőségi baloldali politikát folytatunk, tehát minden tömegvonzás dacára elzárkózunk a nácikkal és a vadkapitalistákkal való bármilyen közösködéstől. 

Mi köti Józsefvároshoz? 

Józsefvárosban él a rokonaim, barátaim többsége, így bármerre is vetett a sors, az életem nagy részét közvetve mindig ez a városrész töltötte ki. Ám a budapesti 6-os választókerület a VIII. kerületen túl a IX. kerületet is magában foglalja, szóval inkább azt mondanám, hogy azokat akarom képviselni, akiknek a sorsa az enyémmel, a küzdő munkásemberével azonos. 

Min változtatna Józsefvárosban? 

Azokon a dolgokon változtatnék, amelyek az ország egészét is bőven érintik, de valahogy Józsefvárost különösen sújtják. Legfőképp a rend és a tisztaság ügyében kellene olyan törvényeket alkotni, amelyek hatása Józsefvárosban nagyon is érzékelhető lenne. Olyan törvényekről beszélek, amik pokollá tennék például a szemetelők életét. Emellett azonban Józsefvárosra különösen igaz, hogy az itt lakók szerényebb jövedelmű polgárok, tehát számukra az állami bérlakásépítés fellendítése ugyancsak fontos lenne. Nyilván tűzzel-vassal irtanám a visszaéléseket, azaz az állami bérlakások további albérletbe és hasonlókba adását. Igen, az ilyen törvények meghozatala végett akarok a törvényhozás részese lenni, mögöttem a pártom nagyon erős szociális elkötelezettségével. 

Pedagógusi hivatásából mit tudna leginkább kamatoztatni a politikai szférában? 

A nyitottságot, a kölcsönös tiszteletet és a párbeszédet. Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a gyerekek együttműködését ma már kizárólag a meggyőzéssel, a normális hangvétellel és az egyenlőség bázisán lehet megnyerni. Szerintem ez a felnőttek esetében is ugyanígy van. 

Az ISZOMM programja elég egyszerű: több nyugdíjat, több fizetést adna a párt, megnövelnék a családi pótlékot és a minimálbért 200 ezer forintra emelnék, amit már a kormány is pedzeget. Igaz, 2–3 éves távlatban. Ígérgetni könnyű, de miből lehetne betartani? 

Tudja, ha valaki tisztességesen politizál, az tudja, hogy pont ígérni a legnehezebb. A pártom tagsága ugyanis nagyon ad a becsületére, tehát az adott szó megtartására. Egyébként az elnagyoltan 200 000 forintos minimálbér a Fidesz szövege, mert mi havi és nettó 250 000 forintos minimálbérért küzdünk, és a ködös jövő helyett most, azonnal. Ennek a fedezete az, amit az ország dolgozói megtermelnek, és amit jelenleg évente sok-sok ezer milliárd forint értékben pumpálnak ki innen a cégtulajdonosok a legkülönfélébb külföldi bankokba és földrészekre, leginkább adózatlanul. Ez mind Orbánék sara, illetve a NER-lovagok gyakorlata. Csak nagyságrendileg mondom, hogy az évente Magyarországról külföldre kispriccelt pénz értéke meghaladja az EUtól kapott gigantikus támogatások szintjét. Az AUDI csak önmagában és csak az idén annyi pénzt utalt el innen adózatlanul, amennyi az egy évtizede lenyúlt magán-nyugdíjpénztári kassza volt. Ehhez képest a havi nettó 250 000 forintos minimálbér a körömpiszok kategóriájában van. Ennyi minimum jár mindenkinek, aki dolgozik, akár heteroszexuális, akár meleg. Viszont, ha elolvassa a programunkat, akkor közel 150 kezdeményezést talál benne azon a négyen felül, amit felsorolt. Rögtön mondom is, hogy a havi nettó 250 000 forintos minimálbért mi 35 órás munkahéttel akarjuk megvalósítani. 

Az ISZOMM egyáltalán nem beszél ideológiákról, szimbolikus politizálásról, miközben ma a méhlegelőtől a melegjogokig minden a szimbolikus politizálásról, identitáspolitizálásról szól. Nem érné meg mégiscsak állást foglalni ezekben a kérdésekben? 

Teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy a sajtó a szimbolikus politizálást kedveli, mert abból lehet lájkokat aratni. Mi viszont szavazatokat akarunk aratni, ezért azokkal az ügyekkel foglalkozunk, amelyek az emberek számára húsbavágók. Most például a már említett Székely Sándor vezérgyaloglásával országjárásban vagyunk, s az ön által felsorolt ügyek egyikét sem említette az a több ezer ember, akikkel találkoztunk. Kizárólag kistelepüléseket keresünk fel, ahol az ország 40 százaléka él, de a kutya sem foglakozik velük, mármint a politika részéről. Nos, nekik az a bajuk, hogy például használhatatlan a vezetékes vizük, ha van egy általány, s ehhez képest százszoros áron jutnak még mosóvízhez is, amit abból a gyalázatos fizetésből kell megvegyenek, amit a 4 órásra bejelentett 10–12 órányi meló után kapnak, részben feketén, tehát a tisztességes nyugdíj reménye nélkül. Számukra a gendervécé ügye egyszerűen értelmezhetetlen, Mars-béli probléma. De ha már itt tartunk, Józsefvárosban sem ismeretlen, hogy nemre és korra való tekintet nélkül ugyanarra az egy koszos vécére járnak egész lakóközösségek. 

Hogy győzne meg egy jobboldali, illetve egy baloldali szavazót pár mondatban, miért szavazzanak az ISZOMM-ra? 

Akikkel mi találkozunk, a mindennapok munkásemberei, más kategóriákban élik meg önmagukat. Számukra a fenyegető nyomor, a hétköznapi igazságtalanságok adják a politikai töltetet, s arra akarnak szavazni, ahol a megoldások esélyét látják. Ez pedig szükségképpen baloldali képlet, hiszen a javak igazságos elosztása, a mindenkit megillető „jóllét”, a tisztességes otthon, a rendes étel, a jövőképet adó oktatás és az elfogadható egészségügyi ellátás iránti törekvések csak a baloldalon vannak. Mármint úgy, hogy ezek mindenkinek kijárjanak. Mi rájuk számítunk, ők pedig ránk számíthatnak. Akik megelégszenek azzal, hogy mindez csak nekik, és rajtuk kívül is csak keveseknek járjon, azok a jobboldal szavazói. Az egy másik világ. Mi a korunk szocializmusát akarjuk megteremteni. 

Szöveg: Dercsényi Dávid; Képek: Szabóné Kállai Szilvia Igen Szolidaritás

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben