Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MARATONI ÜLÉS VAGY ÚJABB KIVONULÁS?

Csütörtökön tartják a második képviselő-testületi ülést

2021. július 20. kedd

Parkolási díjkedvezmény visszaállítása, az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei, tanácsadóiroda létrehozása, a Józsefvárosi Múzeum koncepcióterve – többek között ezekről is szavaznak a július 22-i testületi ülésen.

Lesz-e érdemleges politikai vita, vagy csak parttalan vagdalkozás, esetleg a fideszesek részéről újabb kivonulásra kell-e számítani az idei év második testületi ülésén - csütörtökön kiderül. Mindenesetre a napirend meglehetősen hosszú, 27 pontot számlál, ebből szemezgettünk. A következő javaslatokról is döntenek a képviselők:

- 2020. januárjában fogadták el a kerület Klímavédelmi Intézkedési Tervét, egyes elemeinek megvalósítását a pandémia keresztülhúzta. Közben ez év júniusában elkészült Józsefváros klímastratégiája is. A körülményekre való tekintettel a terv elmaradt részleteinek végrehajtásához, a már rendelkezésre álló klímastratégiával összevetve, új határidőt szabnak, az intézkedéseket, és az ahhoz szükséges költségeket pontosítják. A javaslat tartalmazza a „Tedd le a kocsit pályázat!” meghosszabbítását, tájékoztató táblák kihelyezését, amelyek az üresben járatás mellőzésére hívják fel a gépkocsivezetők figyelmét, az iskolák és óvodák számára kiírandó komposztláda-pályázat lehetőségét, társasházak zöldítését, zero waste kampány indítását stb.

- RenoPont tanácsadó irodát nyitnának a kerületben. Az iroda a RenoHUb projekt (EU által finanszírozott program) része, amelynek általános célja a magyar otthonok energetikai korszerűsítésnek fellendítése. A projekt egy olyan integrált üzleti modell, ami emberközpontúvá teszi az energetikai felújításokat, szakmailag megbízható és teljes körű szolgáltatást nyújt a hazai felújítóknak. Az irodában az ügyfelek teljes körű tájékoztatást kapnak a felújítások lebonyolításához szükséges energetikai, műszaki, pénzügyi információkról.

-Csatlakozna az önkormányzat a Magyar Önkormányzatok Szövetségéhez (MÖSZ). Ezt azért tartják fontosnak, mert a MÖSZ célkitűzése, a polgármesterek és a képviselők hatékonyabb és eredményesebb munkájának segítése, ezért konferenciákat, képzéseket szervez, diskurzust indít az önkormányzatokat érintő tárgykörökben tagjai részére és között.  

-Szeles Erikáról neveznének el közterületet, a Bezerédi utca végén. A beterjesztés indokában azt írják, dr. Láng Zsolt a Fővárosi Közgyűlés FIDESZ frakcióvezetője azzal a javaslattal fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, hogy a józsefvárosi Koltói Anna teret nevezzék el inkább Szelesről. Miután a főpolgármester mindkettőjüket érdemesnek találta arra, hogy emléküket ily formán is őrizze az utókor, kérte a kerületünk vezetését, hogy találjon egy olyan közterületet itt Józsefvárosban, ami utóbbi nevét viselheti.

- A Kúria döntése értelmében szavaznak a korábbi parkolási rendelet visszaállításáról, azaz a lakosonkénti díjkedvezmény lépne életbe újra szeptember 10-től.

-Felhívás alapján pályázhattak a közhasznú tevékenységet folytató szervezetek, egyházak, sportegyesületek, nemzetiségi önkormányzatok. 26 szervezet támogatási igényét fogadta be az önkormányzat. A beérkezett és előzetes egyeztetések alapján a civil és kulturális pályázaton a támogatás összege 4 millió 400 ezer forint, ám ez 900 ezerrel kevesebb, mint az előre meghatározott keret, azt az egyházi pályázat maradványának terhére biztosítanák.

-A májusban elhunyt Dr. Gyurkovics István háziorvos praxisjogát (Szigony utcai rendelő) Dr. Dénes Mária vásárolná meg, ehhez a képviselő testületnek hozzájárulását kell adnia.

-Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának feltételeiről is új önkormányzati rendeletet alkottak, amely a bérlők kiszolgáltatottságát csökkenti. A rendelet évenkénti lakásgazdálkodási terv elfogadását írja elő, továbbá eszerint az önkormányzat a jövőben csak kivételes esetekben alkalmazná a nyilvános pályáztatás nélküli közszolgálati lakásjuttatást, megszűnne a pályázaton kívül méltányosságból létesített bérlet jogcím is. Lakbérhátralék esetén részletfizetésre továbbra is lehetőséget biztosít, ám az eddig legfeljebb 36 hónapos részletfizetési időt 58 hónapra növeli. A rendeletből ugyanakkor kikerültek azok az indokolatlan büntető jellegű szabályok, korlátozások, amelyek sok esetben a lakhatás elvesztéséhez vezettek. Az önkormányzati lakásgazdálkodás átláthatóbbá válik. A lakbéreken nem változtattak.

-Elfogadásra bocsátják a Józsefvárosi Múzeum koncepciótervét. Az intézmény küldetése szerint közösségi szemléletű, ami a kerület kultúráját, történeteit és emlékezetét nemcsak gyűjti, megőrzi, és bemutatja, hanem a helyi közösséggel együtt alakítja is. 

-Zárt ülésen tárgyalnak Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetés visszavonásáról.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Kép: Mile Máté

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben