Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A KACSÁK IS JÓZSEFVÁROST VÁLASZTJÁK

Szellős retromantika, vitorlázó gyerekek a káptalanfüredi strandon

2021. július 20. kedd

5 évre meghosszabbítják a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület (VGYE) bérleti szerződését a Józsefváros káptalanfüredi strandján, ha a képviselőtestület is megszavazza. Az egyesület továbbra is kedvezményes áron vállalja a kerületi gyerekek oktatását, és részt vállal a strand felújításából is. A FIDESZ azonban tovább folytatja lejárató kampányát az önkormányzat ellen, következetesen mutyit emlegetve a szerződés kapcsán. Természetesen manipulatív fotóik is mindig a vitorláshajók mögül készülnek, lényegesen nagyobbnak láttatva azt a területet, melyet azok elfoglalnak, de a helyszínen járva látható, hogy a hajók a strand szélén helyezkednek el, és csupán zsebkendőnyi területet foglalnak el.

Ma már sajnos átlagosnak mondható, ólomnehéz 50 fokban érkezünk a káptalanfüredi strand elé, gyilkol a nap. Bejutásilag nem akarunk árulkodni, de a sokszor emlegetett, belépésre feljogosító lakcímkártya nem kerül felmutatásra, mert nem kérik el tőlünk, Józsefváros öle mindenkit befogad. Ez így is volt, és lesz is mindig. Szabad világ ez tehát, és hajrá a vízbe akkor, de sajnos az is megvan vagy nagyon sok fok, a várt felfrissülés nem következik be. Még így is jobb, mint a pesti flaszteron aszalódni. 

Bűnjelek mellett vezet az utunk, vitorláshajók parkolnak, mindössze tíz, a part apró, jobb oldali részén. A helyi Fidesz sulykolta narratíva szerint ezek a szemmel látható bizonyítékai Pikó András vitorlásmutyijának, de azt nagyvonalúan nem részletezik, hogy miben is állna a visszaélés, ki profitál belőle, és milyen módon. Békési Zsuzsanna, az önkormányzat sajtófőnöke elmondta, hogy a vitorlázó egyesület nyáron és télen is fizet a strand alig egyharmadának bérléséért. A JKN Zrt. által kiírt pályázaton ez az egy egyesület indult, az 1500 négyzetméternyi szakasz bérleti díja 317.500 forint áfával havonta, ez 5 évre számolva körülbelül 19 millió forintnyi bevételt jelent az önkormányzatnak. „Az összeg nagyságát csak úgy lehet értelmezni, ha beleszámoljuk azt is, hogy az egyesület a még áprilisban megkötött együttműködési megállapodásban vállaltak szerint kedvezményesen, vagy teljesen ingyenesen vállalja a kerületi gyerekek vitorlásoktatását, és a strand infrastruktúrájának felújításából is részt vállal” – mondta Békési. 

„Tök jó, hogy vannak itt gyerekek, reggeltől kora délutánig folyik itt az oktatás, senkit nem zavarnak, sőt, egyfajta élettel telítik meg a strandot” – mondja Zoltán, egyébként Práter utcai lakos, műfordító. Az is nagyon a kedvére való, hogy ezen a strandon nem szól a zene, „nem kell a kereskedelmi rádiók szennyáradatában tapicskolni”. Szerinte az, hogy gyakorlatilag nincsenek szolgáltatások (evő– és ivóhelyek) a strandon, kimondottan jót tesz a helynek, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy jól el lehet férni itt, szellősen. A szomszéd, fizetős strandról sajnos néha át–áttévednek SUP-deszkások a nyolcker felségvizeire is, „nincsenek tekintettel senkire, feszítenek a deszkáikon a nőikkel, azt hiszik, ez a dolce vita, miközben ennek a slágersportnak az élvezeti értéke a nullával egyenlő, csak a hülyék hiszik azt, hogy most ők az indián nagyfőnökök a velencei gondolán” – dohog Zoltán. 

Mi nem láttunk SUP-deszkásokat, ellenben békésnek tűnő kacsacsaládot igen, most ők a felelősek a cukiságfaktor szállítmányozásáért. „Még a kacsák is Józsefváros strandját választják, ha dönteni kell” –mondja Zsuzsa, csarnoknegyedi grafikus. A minap is látta, hogy a tollas állatok egy csoportja közlekedett a víz felszínén a fizetős strand irányából az ingyenesre, kicsiny példányaik a tornasor közepén helyezkedtek el, érettebb, tapasztaltabb egyedek (szüleik?) által féltőn kísérve. 

„Nagyon családias a hangulat itt a strandon, mindenki megbízik mindenkiben” – mondja Magdi, nyugdíjas a Százados utcából. Szerinte a retró életérzés az, ami utánozhatatlan itt. Persze, a jó értelemben véve retró, hiszen a vizesblokkok tisztán vannak tartva, mindig van papír, és nincs vécészag. „Fejlesztéseket is végre fog hajtani a VGYE, felújítják a vizes helyiségeket, ezzel is terhet vesznek le az önkormányzat válláról” – mondta az önkormányzat sajtófőnöke.

A mederkotrásra még nem került sor, de aktuális volna, hiszen mindenki olyan vízben szeret fürödni, ahol nem süpped el lábszárig az iszapban, és nem simogatja a hínár a combját, de az több 10 milliós költséget jelent, és mivel az iszap veszélyes hulladéknak minősül, annak elhelyezése is komoly anyagi ráfordítást igényel - folytatja Békési Zsuzsanna. 

„Nagyon jó a vízminőség, és hát, ahogy a dal is mondja, nekünk a Balaton a Riviéra, Káptalanfüred a mi kis Maldív–szigetünk” – vélekedik Magdi. Párjával nekik ez a legegyszerűbb nyári program, felszállnak Kelenföldön a vonatra (ami már amúgy is ingyenes nekik), és másfél óra alatt lent is vannak a strandon. Budapesten amúgy is teltház van a fürdőkben, drágák a belépők, és nem szeretik a nagy nyüzsgést sem. „Ehhez nem szabad hozzányúlni, lehet modernebb, vízparti szállodát felhúzni, úgy, hogy csak gyémántsapkában lehessen bejönni ide, de akkor kiszorulnak azok az emberek, akiknek az egész szól. Mi ötcsillagos szállodákba is jártunk, de mégis ide jövünk vissza szívesen, mert itt az lehetsz, aki vagy, nem kell megjátszanod magadat” – így Magdi. 

„Nem egy napozóbeach ez, rengeteg árnyat adó fa van itt, szerintem öt fokkal hűvösebb van ezen a strandon, mint egy kopárabb másikon” – mondja el Nándi, Mátyás téri roncsolásmentes anyagvizsgáló. Egészséges távolságtartásra ad módot a strand viszonylag alacsony kihasználtsága, nincsenek tumultuózus jelenetek, nem látni stéglépcsőnél sorban álló hátakat – folytatja. Most egyedül jött, de a múlt hétvégén például a haverjaival volt, ment az egyérintős fejelgetés, ha többen vannak, akkor pedig nem félnek használni a kis foci pályát sem.  „A füvet is mindig nyírják, mindennap locsolják, tehát elmondható, hogy a minimális személyzettel a maximális rendet tudják fenntartani.” 

A filagóra (kerti kiülő, szaletli) mellett középkorú társaság végzi a bográcsozás előkészületeit. Egyikük figyelmes lesz egy lassan, nehezen mozgó nénire. Imre, testnevelőtanár, a József körútról elmondja, hogy a néni bár nem mozog túl jól, de annál jobban szeret úszni. „Szívszorító nézni, ahogy elkezdi odahúzni egyedül a padot az árnyékba, sose kér segítséget senkitől, de mi azért mindig odasietünk kicsit megtámogatni a nénit.” 

Imre későn sem érő típusként előszeretettel használja a drótkötélpályát, csak azt sajnálja, hogy az nem a vízben végződik, ez irányú fejlesztéseket azért elvárna az önkormányzattól – kacsint. 

A káptalanfüredi strand este hatig tart nyitva hivatalosan, de jó idő és kellő mennyiségű látogató esetén a nyitva tartás meghosszabbodik. Ételhez, italhoz a szomszédos strand büféjének utcafrontján lehet hozzájutni, a lakcímkártyát pedig a biztonság kedvéért is élesítsük be a zsebünkben a bejáratnál! 

Szöveg: Bujdosó János; Kép: Nagy Dániel, Kenyeres Zsuzsa

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben