Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

FÉL ÓRÁN BELÜL ÉRKEZIK A SEGÍTSÉG

Jelzőrendszeres non-stop házi segítségnyújtás

2021. július 20. kedd

Egy karra rögzíthető vagy zsebbe csúsztatható készülék segíti az időskorúakat önálló életvitelük fenntartásában és az esetleges vészhelyzetek megoldásában. Ha bajba kerülnének csak egyetlen gombnyomás, és már házhoz is jön a segítség.

A készülék két részből áll. Az egyik elemet az otthoni vonalas telefonra kell rászerelni, a másikat pedig, ami egy kisméretű token (jelzőgomb), azt az érintett személynek magánál kell tartania. Ha bármilyen veszélyhelyzet lép fel, és úgy érzi, segítségre van szüksége, akkor a kis digitális kütyü mindkét oldalán megtalálható, egyik piros gombját kell megnyomnia. Ez jelzi a központ felé, hogy az illető bajban van, ellátást kér – mondta el Sarkadiné Balogh Edina, a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) munkatársa.

Amikor a segélykérő jelzése beérkezik a központba, egy monitoron azonnal megjelenik a pontos címe, amit egy automata készülék hangosan beolvas, megismétel, hogy az ügyeletes gondozó minél gyorsabban értesüljön a segélyhívás helyszínéről. Az ő feladata ugyanis, hogy kevesebb, mint fél órán belül kiérjen a segítséget kérőhöz. A hívó egyébként a jelzőkészüléken keresztül beszélni is tud a diszpécserközpont munkatársával.

A józsefvárosi ellátónak összesen 80 készülék áll rendelkezésre, ebből 74 készülék már használatban is van, vagyis 6 darab még igényelhető.

A tapasztalat szerint a készülék megkérése után már egy héten belül telepítik is azt az igénylő otthonába, majd pedig rendszeresen ellenőrzik, ha kell szervizelik is.

A szolgáltatás igénybevétele térítésmentes, egészségileg és/vagy szociálisan rászoruló személyek, egy a JSzSzGyK intézménytől kapott, háziorvossal kitöltetett „Egészségi állapotra vonatkozó igazolással” és érvényes lakcímkártyával rendelkezők kérhetik.

A szolgáltatás magába foglalja a krízishelyzet elhárítását, orvos, mentő hívását, vérnyomás- és vércukorszint mérést, alapápolási-, gondozási feladatok ellátását, a hozzátartozó értesítését.

Az ellátásért a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ Időskorúak Átmeneti Otthona (JSzSzGyK-IÁO ) szakmai vezetőjéhez lehet fordulni személyesen, elektronikusan vagy telefonon lehet jelezni az alábbi elérhetőségeken:

JSzSzGyK-IÁO, Ezüstfenyő Gondozóház,1087 Budapest, Kerepesi út 29/a

e-mail: sarkadinebalogh.erika@jszszgyk.hu

telefon: 06-1-323-0438, 06-1-299-2030

Szöveg: Rebró Fanni, Kép: Sarkadiné Balogh Erika

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben