Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zöld tisztogatás a konyhában

Luffatök, citromsav, ecet

2021. július 21. szerda

A környezetbarát háztartást támogató cikksorozatunk második részében teszünk néhány lépést a fürdőszobából a konyhába, hogy megnézzük, ott milyen zöld megoldásokat alkalmazhatunk. Keresünk alternatívát a műanyag eszközök pótlására.

A vörös riasztást általában a mosogatótál adja ki: tele zsíros szennyeződéssel, ételmaradék-darabkával a könnyen barnára színeződő lefolyóban. Ám a hagyományos eszköztár csupa műanyag. Hogy ne növeljük a már amúgy is brutális mikroműanyag-szennyezést, nézzük, mivel lehet ezt kiváltani!

Műanyag helyett

Így luffa szivacsot (a luffatök belső része) szereztünk be egy csomagolásmentes boltból. Bár a jól felhabzó szivacshoz szokott kezek nehézkesen álltak át a sokkal érdesebb felületű termékre, nem megszokhatatlan, és működött is. Kezdőként olyat vásároljunk, ami a hagyományos, szivacs alakú, oldalt be van szegve. Az ára nem túl kedvező, majd’ 1300 forint (bolttól is függ), de tartósnak mondják. A luffa a nedvességtől feldagad, finomabb lesz a tapintása, szárazon ugyanis érdes. Ez viszont nagyon jól jön, haegy felületet dörzsölni kell, nedvesítsük akkor kevésbé a szivacsot. A szivacs törlőkendőt szárított gyapotból és cellulózból készített anyagúra cseréltük, amiből 4 darab mindössze 450 forint volt, tisztít, nem mállik, jól szívja a nedvességet, nem okozott csalódást. Vettünk egy fémvázas, fibrisz (farost) üvegmosót is pár száz forintért. Kinézetre akár a műanyag, hatékonyságban sem maradt alul. És mosogatószert is vettünk kimérve jó liternyit, 1500 forint körül volt, teljesen természetes alapanyagokból összeállított, jól funkcinált, és a bőrt sem szárította ki. Fél kiló szódabikarbóna jött még a szetthez, szintén párszázért és rézsúroló, darabja 1000 forintért.

Sikamika luffával

Utóbbi kettővel és a luffával indultunk neki a mosogató sikálásához, percek alatt végeztünk, még a tűzhelyet is kirittyentettük, ha már minden kéznél volt. A zsírtól csillogó gyerektenyerek lenyomatát lelkesen megörökítő konyhaszekrény és hűtőajtó letakarításához vízben feloldottunk kevés mosószódát. A sötét színen - nem feltűnően ugyan -, azért meglátszódott a rongy nyomvonala, bár ez a korábban használt tisztítószerrel sem volt másképp.

Több ecettel a csillogásért

A mosogatógép tablettáját is lecseréltük, ennek sikere okozta a legnagyobb izgalmat. Széll Kornélia, a Zöldülő Háztartársom Facebook-oldal készítője, a közösségi komposztálás kerületi amazonja javaslatára a gép tablettatartójába 1 csapott evőkanál szódabikarbónát és 2 ek citromsavat szórtunk, az öblítő tartályát ecettel töltöttük meg. Kornélia szerint azonban mosogatógépe válogatja, melyik a jó arány, kicsit játszani kell vele. Szerencsénk volt, elsőre beletrafáltunk szinte: az üvegpoharak fénybe tartva kicsit opálosak lettek, bár lehet, az ecet volt kevés. Gyakorlatilag néhány lépésből, nem is vészes áron (hosszú távon mindenképpen megtérül) kitakarítottuk a konyhát is.

Mosogatógép tabletta receptek Kornélia ajánlásával:

- 100 g szódabikarbóna

- 50 g só

- 10 g citromsavat

- 1/4 pohár víz vagy- 100 g szódabikarbóna

- 15 g citromsav

- 50 g só

A száraz anyagokat összekeverése után a vizet lassanként adagoljuk, míg krémes állagú anyagot nem kapunk. Egy jégkockatartó/tojástartó gödröcskéit félig megtöltjük vele. Ne rémisszen senkit, ha kissé habzik és megdagad némileg. 3–4 óra pihentetés után lezárható fedelű tárolóba kell tenni, hogy szárazon legyen. 

Szöveg és kép: Kolonics-Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben