Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lakásrendelet

Az új lakásrendelet a csütörtöki képviselő- testületi ülés egyik napirendi pontja

2021. július 21. szerda

Az új lakásrendelet tervezete több hónapon keresztül, széleskörű és példamutató társadalmi egyeztetés során készült el. Ez a folyamat a garanciája annak, hogy minden józsefvárosi érdekét fogja szolgálni.

A július 22-i képviselő-testületi ülés legnagyobb horderejű döntése Józsefváros új lakásrendelet tervezetének megtárgyalása és elfogadása.

Az új lakásrendelet hozzájárul majd a Józsefvárosra jellemző társadalmi sokszínűség fenntartásához, az egyes kerületrészek közötti társadalmi szakadék csökkentéséhez.

Legfontosabb célja az önkormányzati bérlakáshoz jutás feltételeinek javítása, és hogy szabályozottabb, áttekinthetőbb legyen a bérlakás gazdálkodást.  Az új rendelet csökkenti a bérlők kiszolgáltatottságát,  megakadályozza a kezelhetetlen méretű hátralékok felhalmozódását és a hajléktalanná válást. Ugyanakkor növeli a lakásállomány kihasználtságát, és javítja a sérülékeny csoportok lakáshelyzetét.

Józsefváros új vezetése elkötelezett abban, hogy az önkormányzat minél többféle társadalmi csoportnak tudjon lakásbérlési lehetőséget nyújtani. Következetesen felszámoljuk azt az abszurd helyzetet, hogy a lakásínség körülményei között több száz üres lakása legyen az önkormányzatnak. Ezt szolgálja a rendelet által szabályozott lakáspályázati rendszer is. 

Miközben az új lakásrendelet szellemiségét alapvetően a társadalmi szolidaritás és segítségnyújtás hatja át, a lakásrendeletnek a nagyobb közrend biztosítása is célja.  Az új rendelet a korábbihoz képest pontosabban szabályozza az eljárást, amikor magatartási vagy egyéb okokból sor kerül a bérleti szerződés felmondására. A hajléktalanság ellen csak úgy tudunk küzdeni, ha nem növeljük a hajlék nélküli emberek számát, ugyanakkor határozottan fellépünk az önkényes lakásfoglalás ellen, hiszen az üres lakások elfoglalása a jogszerű lakás igénylők elől veszi el a lakhatási lehetőséget.

A Lakásrendeletről szóló konzultációról itt talál információt >>>

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben