Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Referendum ötletek jobbról balról

Hosszú idő után újra lehet népszavazást kiírni, kormány és ellenzék egyaránt szavaztatna

2021. július 22. csütörtök

Népszavazási dömping látszik felduzzadni hazánkban: a járványügyi korlátozások feloldásának egyik hozadéka, hogy újra lehet referendumot tartani, és ez mind kormányzati, mind az ellenzéki színtéren mozgolódást keltett.

Kezdjük az ellenzékkel: „Reggel 8 órás hatálybalépéssel kijött egy rendelet, amely szerint végre országos népszavazás kezdeményezhető” – így kezdődik Karácsony Gergely tegnap reggeli Facebook-bejegyzése. Budapest főpolgármestere, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azzal folytatta posztját, hogy országos népszavazást kezdeményez arról, hogy „a kínai egyetem helyett a Diákváros épüljön meg Budapesten, hogy a kormány ne adhassa el az autópályákat és, hogy legyen általános, ingyenes antitestszűrés minden 60 év feletti honfitársunknak”. Népszavazást tavaly márciustól, a Covid-járvány berobbanása óta nem lehetett tartani. Az első téma, a Fudan Egyetem ügye rég nem látott, egységes tiltakozást váltott ki az ellenzéki pártok és szavazóik körében, de a kormánypártiak körében sem aratott a terv osztatlan sikert, a Republikon Intézet megbízásából a Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesszel szimpatizálók egyharmada is elutasítja a kampusszal kapcsolatos terveket. Bővebben a témáról itt írtunk.

A második kérdés arra vonatkozik, hogy a kormány 35 évre koncesszióba adna mintegy kétezer kilóméternyi autópálya szakaszt. Az anyagot, mely alapján a kormány kiszervezné az autópályák üzemeltetését, 10 évre titkosította a kabinet, annak részletei tehát nem megismerhetőek. Érdekesség és hasonlóság a Fudan–üggyel, hogy a terv elvárható ellenzéki elutasítottsága mellett a kormánnyal szimpatizálók elsöprő többsége sem ért egyet a sztrádák magánkézbe adásával, a Publicus intézet felmérése alapján a kormánypártiak 85 százaléka szerint is az államnak kell tulajdonolnia továbbra is az autópályákat. 

Egyre több vizsgálat hozza ki nagyjából ugyanazt az eredményt a kínai Sinopharm oltással kapcsolatosan: tudományos igényű vizsgálatok szerint az ezzel a vakcinával beoltott idősek negyedénél nincs antitest, ezért a megfelelő szintű védettség nem alakul ki náluk. Karácsony harmadik kérdése erre irányul tehát, a leginkább veszélyeztetett korosztály körében szeretné azt elérni, hogy ingyenes antitest szűréshez jussanak. 

Egészen más témát dobott be Orbán Viktor: ő is tegnap jelentette be, hogy népszavazást írna ki, de ő a gyermekek védelmének tárgyában. A példátlan mértékű nemzetközi felháborodást kiváltó, pedofil-ellenesnek hívott, de sokak szerint inkább homofób, a szexuális kisebbségek elleni hangulatkeltésre kiválóan alkalmas törvényt a kormányzati gyakorlat szerint nem vonják vissza, sőt, még rá is erősítenek, ennek a része a téma napirenden tartása, ezúttal egy referendum segítségével. A sokak által ideológiai vitának értékelt kérdésnek gyakorlati következményei is vannak: a Háttér Társaság Egyesület közleménye szerint az utóbbi egy hónapban minden hétre jutott egy támadás LMBTQ emberek ellen, ami ugrásszerű növekedést jelent. A témáról bővebben itt írtunk.

A gyereknépszavazásra keresztelt referendum sokak szerint az egyre nagyobb nemzetközi botrányokba (a Pegasus-ügyként elhíresült kémszoftveres lehallgatási botrány, az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, mely súlyos kritikákat fogalmazott meg a korrupt elit, a jogalkotás és médiahelyzet tárgykörében, EU–s kötelezettségszegési eljárások indítása például a melegek alapvető jogainak megsértése miatt) keveredő Orbán–rezsim figyelemelterelési akciója, kérdései pedig az alábbiak: 

1. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak?

2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhető legyenek nemátalakító kezelések.

4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e Ön, hogy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? – olvasta fel a kérdéseket Orbán, aki azt kérte, hogy mindenki mondjon nemet a fentiekre.

Szöveg: Bujdosó János; fotó: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben