Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

VISSZASZÁMLÁLÁS INDUL

Csütörtök este kiderül, kik tanulhatnak tovább a felsőoktatásban szeptembertől

2021. július 22. csütörtök

Nem kell tovább tűkön ülniük a diákoknak, július 22-én este 8 órakor végre közzé teszik a ponthatárokat, így kiderül, kik nyertek felvételt egyetemre és főiskolára a 2021/2022-es tanévre. Több nagyvárosban hirdettek pontváró partit, hogy a fiatalok együtt izgulhassanak az utolsó másodpercekig, aztán örülve vagy búslakodva, együtt is bulizhassanak.

Idén 10 ezerrel többen – mintegy 101 ezren - tanulnának tovább alap- vagy mesterképzésen, osztatlan képzésen vagy felsőoktatási szakképzésen, mint az előző évben – írta meg az eduline.hu. Hozzátették, hogy a 2020-as év mindenképpen mélyrepülés volt a jelentkezések szempontjából az elmúlt 20 évhez képest, abban az évben adták be jelentkezésüket a legkevesebben. A nyilvános adatok szerint, míg a 2000-es évek elején még a 160 ezret is felülmúlta a továbbtanulni vágyók száma, addig az elmúlt években igencsak alább hagyott a kedv, míg 2011-ben 140 ezer jelentkező volt, a későbbiekben nemigen ment 110 ezer fölé. 

Az eduline.hu szerint az idei évben ismét a gazdálkodási és menedzsment alapszak a legnépszerűbb, a jelentkezők tizede választotta, második helyen a kereskedelem és marketing áll a maga 7,5 ezer jelentkezőjével, a dobogó harmadik fokán pedig a pszichológia majd 6 ezerrel. Jó hír, hogy az első következő a sorban az ápolás és betegellátás, lesz némi utánpótlás így az egészségügyben is remélhetőleg, az informatikus alapképzések is az első tízben vannak, ahogyan a pénzügy és számvitel, illetve a kommunikáció és médiatudomány is.

A turizmus és vendéglátás kiesett a sereghajtó tízből, 11. helyre futott be és favorit továbbra is a jogi kar, a gyógypedagógia, és az óvodapedagógus szak.

Idén is 500 pont a maximum elérhető a felvételin, a mesterképzésen – szintén a korábbiakkal megegyezően – 100 pont. A pontok a hozott osztályzatokból, az érettségi átlagából, a vizsgatárgyak százalékos eredményéből és a többletpontokból (sportteljesítmény, versenyeredmény, nyelvvizsga stb.) adódik össze. A bejutáshoz alap- és osztatlan szakok esetén 280 pontot kell elérni, felsőoktatási szakképzéseken 240-et, mesterképzésen pedig 50-et.

Egyes szakokon már korábban meghatározták és közreadták, mi az a minimum ponthatár, amit el kell érni az államilag finanszírozott helyekért, a jelentkezők számától és az eredményeiktől függően a ponthatárok itt növekedhetnek, de a fizetős párjukra az itt megadott ponthatárok nem vonatkoznak.

A jelentkezők csak egy helyre nyernek felvételt, attól függetlenül, hogy lehet, az elért pontok alapján több helyre is bekerülhetnének, a tanuló által megadott sorrend dönt erről.

A felvételi ponthatárokat elsőként az Oktatási Hivatal felsőoktatási felvételi oldalán, a felvi.hu-n teszik közzé, de az e-felvételi rendszerben is megtekinthetők az adatok, sőt akik megadták a mobilszámukat sms-ben kapnak értesítést az eredményükről. (A felvi.hu oldal arra figyelmeztet, amennyiben valaki kért, ám nem érkezik meg hozzá a várt üzenete, meglehet téves számsort adott meg.) Az Oktatási Hivatal e-mailben küldi meg a besorolási döntést (ki melyik helyre nyert felvételt a beírt sorrend alapján) 2021. augusztus 5-ig. A felsőoktatási intézmények a felvételi határozatot és tájékoztatást a további teendőkről pedig legkésőbb augusztus 8-ig írják meg.

A fővárosi pontváró bulit az ELTE Lágymányosi Campusán tartják, de több nagyváros is csatlakozott az ilyenkor szokásos Pont Ott Parti listájára, így Szeged, Kecskemét, Pécs, Debrecen, Miskolc, Győr Salgótarján.

Azok számára, akiket nem vettek fel idén is hirdetnek pótfelvételit. Ahogy általában, idén is valószínűleg napokon belül elérhető lesz a felvételizhető szakok listája. Ennek eredményeire augusztus második felében lehet számítani.

Az őszi szemeszter megkezdését a nagyobb egyetemek szeptember 6-ra tűzték ki, a szorgalmi időszak végét december első harmadának végére.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Kép: pexels.com

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben