Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A GYEREKEK SZÁMÍTANAK, NEM A POLITIKA

Ideiglenes és kompromisszumos félmegoldások a Szelídek Tanodája körül

2021. július 22. csütörtök

Továbbra sem megoldott a Szelídek Tanodája boxkör elhelyezése. Jelenleg ugyan van helyük a Kesztyűgyár Közösségi Házban, de az általuk használt terem korántsem alkalmas sportolási célra. Pedig a Tanoda fontos munkát végez, hátrányos helyzetű gyerekeknek és fiataloknak tart bokszedzéseket, és ezzel a tevékenységgel nem csak, hogy célt és feladatot ad a sokszor cél – és perspektívátlan srácoknak, de sokuknak a professzionális sportolói karrier kapui is megnyílnak.

Ahogy új kulturális intézményeket, esetleg inkubátorházakat sem igazán tud a többszörösen megsarcolt kerületi önkormányzat útjukra indítani, úgy a speciálisabb igényű amatőr sporttevékenységeknek sem tud helyet találni – egyelőre (?). A Kesztyűgyár építészeti kialakítása, és eltérő funkciója nem alkalmas a bokszedzések megtartására – mondja Csőke Zita, a Kesztyűgyár Közösségi Ház szakmai igazgatója. „Korábban a tükörteremben edzettek, ami nem megfelelő e célra, például a bokszzsákokat nem lehetett fölfúrni a plafonba, így akkoriban anélkül erősítettek, mellesleg a terem padlója, fala pedig eléggé lepusztult az intenzív igénybevétel következtében” – mondja Csőke. Jelenleg jobb híján a Szelídek továbbra is használhatják a helyet, szerződésük szeptemberig van érvényben. „Mi nagyon örülnénk, ha tovább használhatnánk a helyet és a szerződést meghosszabbítanák” – mondja Ponczók Attila, az bokszkör állandó segítője, menedzsere. Segítő, de nem edző, mert a bokszkör igazi arca, vezetője az a Sipos Mihály, Misi bácsi, akinek kalandos életéről bővebben itt olvashatnak. „A Kesztyűgyár szeptember után is kész helyet adni, ameddig szükséges, van rá forrásunk. Azonban azt remélem, ez ideiglenes megoldás, és az önkormányzat tud abban segíteni, hogy egy sokkal alkalmasabb helye lehessen a bokszedzéseknek”  - mondja a közösségi ház vezetője.

A pandémia alatt az edzéseket nem lehetett megtartani, az amatőr sporttevékenységek végzését teljes mértékben megtiltották. Az edzések elmaradása sok bokszköri tagban keltett feszültséget, és nem használt a jó hangulatnak az ősszel lejáró szerződés gondolata sem, a jövő bizonytalannak tűnt. „Ráadásul Misi bácsi, akinek szerény megélhetést, vagy inkább keresetkiegészítést jelentett a Kesztyűgyár által fizetett havi összeg, ettől a bevételtől is elesett, ezért talán néha erős kifejezésekre ragadtatta el magát az edzések szüneteltetése miatt„ – mondja Ponczók.

Nemrégiben Sipos Mihály a FIDESZ kerületi hírharangjában panaszolta fel, hogy őt és a gyerekeket nem hagyja edzeni a Kesztyűgyár vezetése, és nem törődik a kerület a hátrányos helyzetű gyerekek sorsával. „Az első covid hullám utáni feloldások teljesen mások voltak, mint legutóbb: akkor legelőször az amatőr sportra vonatkozó szabályokat oldották fel. 2021. áprilisától a kormányrendelet ezúttal - pont ellenkezőleg, mint az első hullám után - kifejezetten szigorú volt az amatőr sporttal szemben, különösen zárt térben” – mondja Csőke. Nagyon sokáig kizárólag az igazolt sportolók edzhettek, és ebben az időszakban sok szülő csak azért „igazoltatta le” a gyerekét, hogy járhasson az addigi megszokott edzésekre.

Sipos Mihály egy, Csőke Zitával folytatott megbeszélésen úgy nyilatkozott, hogy a fiatalok nem igazolt sportolók, és Misi bácsi sem igazolt edző, tehát formailag mindenképpen amatőr sportról van szó. Az ilyen sportot akkor még nem engedélyezték, a leigazolás kiskapuját pedig senki nem használta ki a bokszkörben. A második lezárás alatt a Kesztyűgyár munkatársai folyamatosan böngészték a megjelenő kormányrendeleteket, amit nagyon nehéz volt követni, hogy mit lehet, és mit nem. „Borzasztó nehezen lehetett kiigazodni ezeken a kormányrendeleteken, én például kutakodtam, felhívtam más hobbiboksz egyesületeket és mindenhol teljesen más volt a gyakorlat. Volt, ahol nem törődtek a tiltással, és működtek tovább, és persze volt olyan is, aki bezárt” – mondja Ponczók Attila. 

„Közben azért próbáltunk átmeneti megoldást találni a problémára (ameddig fel nem oldják a tiltást): felvetettük, hogy tartson edzést a FIDO téren, ami Misi bácsinak valamiért nem tetszett, pedig mások szoktak ott sportolni” – mondja a vezető. Felmerült még ötletként a Kesztyűgyár Homok utcai sportudvara is, azonban annak szomszédságában egy hosszan elhúzódó építkezés folyik. Az udvar fölé belógó toronydaru árnyékában nagyon veszélyes lett volna edzéseket tartani, ezért ez az elképzelés sem bizonyult működőképesnek. 

A második feloldás idején, amint a kormányzati portálon világossá vált, hogy lehet zárt térben amatőr edzéseket tartani, Csőke Zita jelezte Ponczók Attilának, Misi bácsi pedig már másnaptól edzést tarthatott. „Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy azután, hogy megjelent a fideszes lapban az a cikk, melyben az szerepel, hogy nem engedik a bokszkört edzeni, azt Misi bácsi még meg is osztotta a Facebookon. Azután szinte rögtön le is jött a Kesztyűgyárba edzeni.” 57 perccel később a Kesztyűgyár munkatársai feltettek - szintén a közösségi oldalra - az edzésről egy élő bejelentkezést, ami most, jelen pillanatban is megtekinthető.  „Kellemetlen a szituáció, voltak itt kellemetlen megnyilvánulások – ismeri el Ponczók. De szerinte nem ezzel kellene foglalkozni. „A lényeg az kellene, hogy legyen, politikai hovatartozástól függetlenül tudjunk találni támogatókat egy olyan programra, ami nagyon hasznos, ami ingyenesen, heti 3 alkalommal, és néha hétvégén is programot, sportolási lehetőséget, és egy kitörési esélyt kínál ezeknek a nehéz helyzetben levő fiataloknak.” – így Ponczók Attila. Ez kétségkívül így van, és ha tényleg a sportszakmai sikereket nézzük, a Szelidek Tanodájának van oka a büszkeségre: Szabó Zoltán (Zolika) junior világbajnok lett, Hegyi Richárd magyar bajnok K1-ben, Sipos Mihály lánya pedig magyar bajnok második helyezett már másodszorra. 

Ezért is volna fontos a bokszkörnek méltó, alkalmas helyet találni. „Azt gondolom, hogy hosszú távon nem egy ilyen kicsi, besorolás szerint közművelődési intézménynek számító közösségi ház feladata lenne megoldani, az intenzív box edzések helyigényét. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy heti 3 délután-este nem nagyon lehet párhuzamosan más program a Kesztyűgyárban, mivel Misi bácsi vezényszavainak hangereje, és az edzés atmoszférája konkrétan az egész házat uralja. Természetesen jó, és fontos dolognak tartom, hogy hátrányos helyzetű gyermeknek, fiataloknak segít abban, hogy sportoló válhasson belőlük. Jó lenne, ha lenne a kerületben olyan sportlétesítmény, vagy sportolásra alkalmas fedett hely, ahol erre Sipos Mihálynak, vagy más sportot oktató edzőnek, vagy szervezetek hosszabb távon lehetősége lenne.” – mondja Csőke Zita. 

„Voltam bent az önkormányzatnál, hogy találjunk helyiségeket edzésre, olyan helyiséget, amiket aztán kedvezményes áron lehetett volna bérbevenni a programra való tekintettel. Azonban azok a helyek, melyek egyáltalán szóba jöhettek volna, mind - mind hatalmas munkát és sok pénzt igényeltek volna, rothadó falak, hiányzó betonaljzatok.” – mondja Ponczók. Ezek a helyiségek felújítás nélkül nem alkalmasak semmire, de sem az önkormányzatnak, sem Ponczókéknak nincsen erre kerete, a közel 10 milliós felújítási költség nem kigazdálkodható. 

A Kesztyűgyáras korszak előtt a Lakatos Menyhért Általános Iskola tornaterben edzéseket tartó bokszkörnek tehát még mindig nincs saját helyisége, jövőjük bizonytalan, az pedig biztosan nem használ a hátrányos helyzetű gyerekek ügyének, ha a helyi FIDESZ olyan cikkeket publikál a témáról, ahol nincsenek az érintettek (jelen esetben a Kesztyűgyár) egyáltalán megkérdezve, álláspontjuk nincsen bemutatva. A minimális szakmai követelményeknek sem megfelelő irományok megjelentetése csak tovább ront a helyzeten.  „Annak, aki egy ilyen gyerekprogramból politikai ügyet kreál, annak azt üzenem, hogy húzza le magát a WC-n!” – zárja gondolatait Ponczók. 

Szöveg: Bujdosó János; Képek: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben