Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Korhű módon állítják helyre

A tér felújításával együtt a Corvin Áruház is megújul

2021. július 23. péntek

A budapestiek számára a Blaha Lujza tér igazából csak akkor lesz kész, ha a Corvin Áruház is visszakapja régi fényét. A munkálatokról Balogh Olivér ingatlanfejlesztő, a Corvin Áruház Kft. egyik tulajdonosa tájékoztatott minket.


Már hírt adtunk arról, hogy folyik a Corvin Áruház épületének rekonstrukciója. Úgy tűnik, hogy a Blaha Lujza tér felújítása lendületet adott ennek a magánberuházásának is. Összehangoltan dolgoznak a teret felújító fővárossal?

Üzleti szempontból a Corvin Áruház felújításának az egyik legfontosabb feltétele éppen a tér felújítása volt. A már meglévő bérlőink és a bérlőjelöltjeink egyértelművé tették a tárgyalások során, hogy ők a felújított Blaha Lujza térre kívánnak beköltözni.

Az elmúlt évek során számos kooperációs egyeztetést folytattunk a fővárossal, és ezek több különböző feladatot érintettek a felvonulási területektől kezdve a közvilágításig. A tér kialakításának tervezésében nem vettünk részt, de a tervezés különböző fázisaiban láttuk a terveket, és az épület közvetlen környezetét érintő kérdésekben véleményeztük is azokat. 

A két beruházás most párhuzamosan halad. Elképzelhető, hogy a Corvin Áruház külső renoválása már a tér átadásával egyidőben kész lesz?

Ebben biztosat nem tudok mondani, de a tervünk valóban az, hogy a tér 2022 végére tervezett átadására a Corvin Áruház műemléki homlokzatát teljes pompájában vissza tudjuk adni a városnak. Szeretnénk a tér átadásával egyidőben megnyitni a felújított Corvin Áruházat.

Milyen nehézségekkel találkoztak a felújítás munkálatai során?

A beruházás előkészítésében a koronavírus-járvány által okozott rendszerszintű bizonytalanság okozott nehézséget, a tervezés során pedig az volt a legnagyobb kihívás, hogy ezt a majdnem évszázados, az angol department store-ok mintájára tervezett áruházat hogyan tudjuk modern piaci igényekre szabni, mindeközben arra is figyelve, hogy a lehető legkorhűbben állítsuk helyre. Ebben az Örökségvédelmi Hivatallal közösen dolgoztunk. 

Milyen szerepet szánnak ennek az ikonikus háznak?

Több olyan funkció megvalósítására folynak tárgyalások, amelyek az épület bizonyos részeit mindenki számára elérhetővé teszik. Hogy mik lesznek ezek, erről még folynak tárgyalások, de reményeink szerint nemsokára konkrétumokat is meg tudunk majd osztani a nagyközönséggel. Az épület fő funkciói ugyanakkor változatlanok maradnak, így megtalálhatók lesznek benne a kereskedelmi, vendéglátói, szolgáltatói funkciók, és az eddigiekhez képest megnövekedett méretű irodai teret alakítunk ki.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Corvin Áruház Kft. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben