Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Betondzsungeltől a virágtengerig

Újabb udvar zöldül meg

2021. július 23. péntek

A Mária utca 17. szám alatti társasház a józsefvárosi és a fővárosi önkormányzat zöldítő pályázatán is indult, és mindkettőn nyert. Most több mint 3,5 millió forintból újul meg az udvara. Már feltörték a betont, javítják a csatornát, hamarosan érkezik a friss föld is. Az udvarzöldítés a lakóközösség egybehangzó vágya volt, a virágokat pedig együtt ültetik majd.

A Mária utca 17. kis kapualjának szűk folyosóján át visz az út, s néhány lépést megtéve elénk tárul a 11 lakásos társasház udvara. Most éppen nem nyújt különösebben szép látványt, sőt, mintha a káosz uralná: az egész tér fel van túrva. A helyzet azonban csak átmeneti, már csak pár nap, és betemetik az udvar közepén húzódó árkot, amit azért ástak, hogy a föld alatt húzódó szennyvízelvezető csatornát kicseréljék, mert egy ideje szivárgott belőle a víz. A pályázatokon elnyert támogatásból ugyanis erre is futja. A lakók és a közös képviselő is úgy látták jónak, ha egyszer csinálnak valamit, azt csinálják rendesen, vagyis amíg a föld alatt probléma van, addig nem akartak belefogni a földfelszín megújításába, csinosításába. „Mivel mindkét pályázat lehetőséget adott arra, hogy ne csupán a zöldítést finanszírozzuk belőle, mert valamennyi gépesítést is megengedett, úgy láttuk, jobb, ha kicseréljük a csatornát egészen a kapubejáróig, nehogy később okozzon bajt, amikor már szép az udvarunk” – mondta el Litva Renáta közös képviselő.

A kerületi Zöld udvar pályázatán 1 millió forintot nyertek, a főváros Égig érő fű udvarzöldítési programján pedig kereken 2 milliót, azaz mindkettőn megkapták a maximálisan igényelhető összeget. Meglepődtek, hogy mindkét helyen sikeresen zártak, nagy volt hát az öröm, hogy a nagyobb összegnek köszönhetően elrugaszkodhattak a korábbi, valamivel szerényebb tervektől. A pályázatok feltétele volt az is, hogy valamennyi önerővel rendelkezzen a társasház. A kis költségvetésű ház nem engedhet meg magának nagyobb beruházásokat, így a lakók úgy döntöttek,  tulajdonhányaduk arányában, úgynevezett célbefizetésként dobják össze az induláshoz szükséges összeget. Ennek eredményeként most több, mint 3,6 millió forintot költhetnek el az udvar átvarázsolására.

A pályázatokra a jelentkezést még a pandémiás időszak alatt adták be, amikor nem lehetett lakógyűlést tartani, csak írásban  lehetett szavazni. Azonban ez nem szabott gátat a lakók lelkesedésének, sem a vágynak a közös cél elérésére. Tóth Dóra tulajdonostárs például maga készítette el a kert grafikai terveit. Ő nem olyan régen költözött a házba, a számvizsgáló bizottság tagja és egyben a környezetvédelem élharcosa.

Amint kész a csőcsere, friss föld is érkezik, amit ledöngölnek és a terület egy részét kulé kaviccsal szórják be, majd arra néhány betontipegőt tesznek, hogy a két földszinti lakáshoz megkönnyítsék az átjárást. (A kulé kavics vízáteresztő réteget képez, az esőzésekkor meglehetősen jó szolgálatot tesz, ráadásul így nem hagyja kiszáradni az alsó földréteget sem, a növények nem maradnak víz nélkül, s nem is igényelnek annyi locsolást.) Ha végzett az illetékes vállalkozó a feladattal, a kert zöldítését, az ültetést már közösségi munkában osztják meg egymás közt a lakók – ugyanis mindkét projektekben kiemelt szerepet kapott a közösségépítés: nemcsak az udvar, de a lakóközösségi élet felvirágoztatása is. 

A Mária utca 15. és 17. udvara egykoron egymásba nyitott lehetett egy idősebb lakó beszámolója szerint, ám valami miatt megromolhatott a két ház viszonya, és középre húztak embermagasságig egy téglafalat. Odalátogatóként furcsának is tűnik ez az elválasztás, ám most jól jön a zöldítéskor: be lehet futtatni kúszónövényekkel, ami növeli a zöldfelület nagyságát, és mint tudjuk, az elő zöld a (nem véletlenül) betondzsungelnek csúfolt belső kerületünkben úgy kell, mint egy falat kenyér. A virágágyások is a válaszfal mentén kapnak helyet, páfránnyal, hortenziával, japán dérbabérral, továbbá árnyéktűrőkkel és színes virágú növényekkel. Tiszafát is ültetnek, sőt, a jelenleg kopár gangokra virágládák kerülnek fűszernövényekkel. Az udvar tehát igazi felüdülést nyújt majd elkészülte után az ott lakóknak – újabb zöld sziget születik.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Huszár Boglárka, Tóth Dóra - Látványtervek, Mária utca 17., Litva Renáta

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben