Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Híres filmes helyszínek a kerületben

Scarlett Johansson a Népszínházon a gíroszosnál

2021. július 24. szombat

Bár sok kerületben lakó életét zavarják a filmforgatások, azért amikor a moziban ülve kedvenc színészünk az Üllői úti Aldi előtt lövöldözik, vagy a Népszínházon menekül, dagad a mellünk a büszkeségtől: lám, ahol mindennap járunk-kelünk, az tetszett meg az amerikai filmes bagázsnak. Összegyűjtöttünk néhány ikonikus filmes helyszínt a kerületből.

Az öngyilkosok háza

Az egyetlen hazai produkció helyszíne, ami bekerült válogatásunkba, méghozzá azért, mert az épület története izgalmas. A Liza, a rókatündérháza nem csak a filmben volt elátkozott, hanem az életben is, legalábbis városi legendák szerint. A Mátyás tér alacsonyabb házai között feltűnő látványosság a robosztus és zord épület kiugró sarokerkélyeivel. 1912-ben, amikor épült, még ritkaságnak számítottak az ötemeletes házak. Az építők célja valószínűleg az volt, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert, ezért kizárólag kis szoba-konyhás lakásokat alakítottak ki a hatalmas házban.

Az egyik érdekesség a házzal kapcsolatban a rajta lévő Magda-udvar felirat, aminek az eredetére máig csak találgatások vannak. A legvalószínűbb elmélet, hogy a felirat akkor került a házra, amikor a tulajdonos Magdolna nevű lánya öngyilkos lett. Állítólag sok más öngyilkosság is történt a házban, elsősorban magassága miatt. A lakók szerint például egy pár kézen fogva vetette ki magát az ötödikről. A Liza, a rókatündér látványtervezője, Hujber Balázs 15 éve a ház megszállottja, és amikor Liza házáról kellett dönteni, azonnal beugrott neki az épület. A lakásban játszódó belső jeleneteket viszont nem itt vették fel, hanem egy megépített helyszínen a fóti Korda filmstúdióban, a lépcsőház pedig egy lakatlan budai épülethez tartozik.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A könyvtár neobarokk stílusban épült 1889-ben, eredetileg Wenckheim Frigyes gróf családja otthonául, ezért Wenckheim-palotaként is ismert. A negyedik emeleten több eredeti formájában megmaradt helyiség is található, ezek közül a legnépszerűbb a bálterem, ami sok ismert amerikaifilm helyszínéül szolgált.

Megfordult itt Adrien Brody, Dakota Fanning, Daniel Brühl, Diego Luna, Jason Statham, Jennifer Lawrence, Jeremy Irons, Luke Evans, Melissa McCarthy és Selena Gomez, forgattak itt jeleneteket aVörös veréb (2018), A kém (2015), Az Operaház fantomja (1989) című filmekhez és a The Alienist sorozathoz (2018) is, Nemes Jeles László Napszállta című filmjében pedig Rédey grófnő kastélyaként funkcionált.

Lőrinc pap tér

A Palotanegyed egyik legkedvesebb, meghitt kis tere Mészáros Lőrincről (a félreértések elkerülése végett: Dózsa György alvezéréről) kapta a nevét, aki a parasztfelkelés egyik kulcsalakja volt, és máglyán égették el. Korábban egy esztergomi érsek, Scitovszky János nevét viselte a tér, de 1951-ben a hatalomra jutott kommunisták inkább Lőrinc papot választották névadónak, aki az ő elveik szerint a népért adta az életét mártírként.

Több filmrendező gondolta már úgy, hogy a tér hitelesen alakíthatná Berlint, a 2007-es A cég – A CIA regénye és a 2008-as Bűn útjai című filmben is berlini helyszínként szerepelt.

Gutenberg tér

A Palotanegyed több terét, utcáját szokták Olaszországhoz hasonlítani. A Da Vinci-kód harmadik része, az Inferno készítőit épp a Gutenberg tér fogta meg, és Firenzét látták meg benne. Itt menekült Tom Hanks Felicity Jones kezét fogva egy szál kórházi hálóingben egy bérgyilkos elől 2015 nyarán.

A Gutenberg tér kialakulása egyébként a 19. század közepére datálható. Elnevezéséről a 20. század elején sok vita folyt, végül a nyomdászok nyertek, és a helyi nyomdászközösség javaslatára megkapta a Gutenberg nevet a téren található nyomdász dolgozói szakszervezet után.

A Népszínház utcai gíroszos

Bár történelmi jelentősége nem vetekszik a többi helyszínével, meg kell említeni a Népszínház utcai afgán ételbárt, ahol Scarlett Johanssont kapták le a fotósok 2019-ben, amint a kamerák előtt sétál. A legújabb Marvel-film, a Fekete Özvegy forgatásán készültek a fotók. A forgatást két éve kezdték, de a film csak idén júliusban érkezett meg a magyar mozikba. Érdekesség, hogy itt végre magát játssza Budapest, nem álcázzák külföldi városnak, a táblákat és a rendszámokat is eredetiben hagyták a film készítői – hiszen a korábbi Bosszúállók-filmekben már utaltak a rejtélyes budapesti esetre.

Szöveg: Ádám Judit, képek: Mile Máté

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben