Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Harmadik oltás: kérdések és kétségek

Jöhet a vakcinakoktél?

2021. július 24. szombat

Rengeteg hír és rémhír ment körbe az elmúlt hetekben a harmadik oltásról, szabad-e keverni a vakcinákat, kifejezetten kell keverni őket vagy tilos, veszélybe kerülünk, ha a Szputnyik után mRNS vakcinát kapunk, vagy épp az a veszélyes, ha ugyanazt. Mi a külföldi gyakorlat és mit mondanak a magyar orvosok, szakértők?

Kell vagy sem?

A Pfizer/Biontech vállalat már bejelentette, hogy kiadják a harmadik dózist a vakcinából a “védettség legmagasabb szintjének elérése” érdekében azoknak, akik kérik azt.  Az USA Élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti szerve, az FDA viszont órákkal a bejelentést követően azt nyilatkozta, hogy az oltott embereknek nincs szükségük a harmadik adagra. “Fel vagyunk készülve rá, hogy beadjuk a harmadik adagot, amennyiben a tudomány bebizonyítja, hogy az szükséges”- mondták, és egyelőre egyértelműen kiállnak amellett, hogy a teljes vakcinációhoz elég a két dózis. Az eddigi kutatások azt igazolják, hogy az mRNS vakcinák hatékonyak a különféle vírusmutációk ellen, így sok külföldi szakértő ezért sem tartja szükségesnek a harmadik oltást.

Itthon viszont azzal indokolják a harmadik oltás szükségességét, hogy meg kell előznünk a delta variáns gyors terjedését, ami ellen egyes oltások kevésbé védenek. Az itthon sokaknál alkalmazott vektor alapú vakcinákról (Szputynyik, AstraZeneca és Jahnssen), illetve az elölt vírus alapú vakcinákról (Sinopharm) egyelőre nem tudjuk, hogy a variánsok ellen mennyire hatékonyak. 

Eddig Magyarországon, Izraelben, Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben és Oroszországban jelentették be, hogy biztosan oltanak harmadszor is, több ország bizonytalan, máshol pedig még az első vagy második adagért állnak sorba. Izraelben egyelőre csak az immungyengék vagy a rossz immunválaszt adók kaphatnak harmadik dózist. Bahreinben és az Emírségekben úgy döntöttek, a korábban Sinopharm oltást kapókat Pfizerrel oltják harmadszorra. Oroszország az egyetlen, ahol már oltanak is a harmadik adaggal július 1. óta, egyelőre főként időseket, ha legalább 6 hónap eltelt az előző oltásuk óta.

Luxus a harmadik oltás

Felmerül a kérdés, hogy miért oltjuk az elvileg két oltástól már bőven immunis lakosságot harmadik adag vakcinával, amikor a világ népességének csak 25,8 százaléka kapott eddig oltást, és közülük mindössze 1% él fejlődő országban. Mivel a cél az, hogy a vírus ne mutálódjon tovább, és a variánsokkal együtt eltűnjön, a világon egyenletesen kellene elosztani a vakcinát, jelenleg pedig a szegény régiók oltására koncentrálni, különben mindig újra fog indulni a variánsok terjedése egy-egy oltatlan gócpontból, írja egy külföldi forrás. A WHO vészhelyzeti bizottsága szerint a vakcina globális elosztását akadályozhatja a harmadik oltás. Az antitestek egy idő után megfogyatkoznak, így előbb-utóbb szükség lehet rá, állítják a szakemberek, de most beadni túl korai, és a fentemlített okot miatt etikailag is problémás lehet.

Keverve vagy tisztán?

Nyugat-európai országokkal összehasonlítva magunkat, nagyon más problémáink vannak jelenleg: míg külföldön most érnek a fiatal korosztály oltásához, mi már ezen rég túl vagyunk, és inkább azok a kérdések foglalkoztatják a lakosságot, hogy ér-e bármit az első két oltásuk. Bár a Főváros és a Semmelweis Egyetem kutatása is a várnál jobb eredményeket hozott, az mRNS és a vektor alapú vakcinák is kiválóan teljesítettek, a Sinopharmmal oltottak 15-25%-ánál hiányozhatnak az antitestek, így akik ezt a vakcinát kapták, jogosan kérdezik, hogy harmadszorra vajon mivel oltják be őket.

Itthon esélyesnek tűnik, hogy akit Szputnyikkal és AstraZenecával oltottak, harmadik adagnak mRNS vakcinát fog kapni. A Pfizerrel együttműködő vállalat, a BioNTech alelnöke, Karikó Katalin azt nyilatkozta az RTL Klub híradójának, hogy “Például az AstraZeneca és Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó vakcinát, mint a Pfizert vagy a Modernát, akárhányszor be lehet adni, akármilyen vakcina után.” - írja a Telex. Más szakemberek szerint viszont nem szabad keverni a vakcinákat, így egyelőre nincs eldöntve ez a kérdés.

A JEK marad oltópont

A Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ ahogy eddig, a harmadik oltás folyamán is többször oltóponttá alakul majd, ennek részleteiről a napokban egyeztetnek a vezetőséggel. Ami biztos, hogy aki az első és második oltását náluk kapta, most is ott fogja, hogy új embereket fogadnak-e majd, azt nem tudják egyelőre, mint ahogy azt sem, hogy a vakcinákat keverhetik-e.

Szöveg: Ádám Judit, kép: Unsplash

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben