Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Programajánló vasárnapra

Rejtélyes séta a nyolcban

2021. július 24. szombat

Liternyi vér és cseppenkénti könnyek az ezerszer "átkozott" Józsefvárosban címmel indul vasárnap délután 3-kor úgynevezett krimi- séta a Lőrinc pap térről.

A Tangó és Kes csapata rendszeresen szervez a 8. kerületben tematikus sétákat, ahol bűneseteket mesélnek el részletgazdagon. A holnapi sétát Bezsenyi Tamás, kriminológus vezeti, vele együtt járják majd be a résztvevők a kerületi bűnesetek helyszíneit. 

"A XX. század különböző évtizedeiben a gyilkosoktól a pederasztákon át a nemi erőszakot elkövetőkig különféle személyekkel találkozunk a séta során. Vajon ők önálló társadalmi réteget hoztak-e létre a VIII. kerületben, vagy mindez pusztán illúzió-e a vér és a testrészek valódisága mellett?" – teszik fel a kérdést az esemény szervezői.

A séta a Lőrinc Pap téren kezdődik. A Jézus jezsuita szíve templomot 1909-ben közadakozásból építették meg a belső és a középső Józsefváros határán, érdekessége, hogy ekkoriban ott mondták el a legtöbb gyászmisét helyi csibészek lelki üdvéért.  Adja magát a kérdés, ugyan miért pont ott? A Mária utca 23-ban 1928-ban megjelent John Lavornis nevű, magát orosz nagyhercegnek kiadó férfi, aki azt állította, hogy ismeri az ott lakó Engelbert családot, és hogy 29 embert falaztak be a Mária utca 23-ba és az Angyal utca 26-ba. Vajon mi az összefüggés?

A Déri Miksa 10-ben egy napon óriasi füst kering egy gangos bérház udvarán, valakivel pedig két revolverlövéssel végeznek. Kivel és miért? Egy család a Népszínház utcában hitelezési csalásból él, történetük pedig egy ponton Kosztolányi Dezső Édes Anna című könyvéhez kapcsolódik. Hogyan?

A sétát vezető kriminológus ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adja meg a választ mindenkinek, aki ott lesz.

Szöveg: Rebró Fanni; Kép: Fortepan

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben