Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

MÓDOSÍTOTT KLÍMAVÉDELMI TERV, FELÚJÍTOTT LAKÁSRENDELET, VISSZAÁLLÍTOTT PARKOLÁS, JÓZSEFVÁROSI MÚZEUM

Ezek voltak a legfontosabb témák az idei második ülésen

2021. július 26. hétfő

A júliusi képviselőtestületi ülés különösebb botrányok és kivonulások nélkül, sőt néhány napirendi ponton építő vitával zajlott július 22-én. Bár a Fidesz frakció oldaláról csak Sántha Péterné és Szilágyi Demeter jelent meg, legalább érdemben hozzászóltak egyes témákhoz, igaz, a sárdobálás sem maradt el.

Az ülés elején Pikó András polgármester nehezményezte, hogy vannak olyan képviselők, akik alig járnak be a testületi ülésekre, erre Szilágyi úgy válaszolt, hogy bár nincsenek itt, többet tettek a kerületért, mint Pikóék valaha, így ez a kis közjáték megalapozta a hangulatot a teremben. 

Az egyik napirendi pont az lett volna, hogy az Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának elvételében nagy szerepet játszó Szarka Gábor kitüntetését visszavonják-e, ezt az indítványt Pikó András terjesztette elő. Azonban úgy döntött, hogy visszavonja, mivel szeretné, ha egyértelmű maradna ebben az ügyben, hogy kik voltak az áldozatok (az SZFE-s diákok) és kik az elkövetők, így semmiképp nem akarná, hogy a közvélemény áldozatszerepbe helyezze Szarkát, és ezzel elvonódjon a figyelem a valódi áldozatokról. 

Módosult a klímavédelmi intézkedési terv

Megtárgyalták a 2020 januárjában elfogadott, Erőss Gábor alpolgármester által benyújtott, kerületi klímavédelmi intézkedési tervet, illetve annak módosítását, egyes határidők meghosszabbítását. A napirendi pontok közül ekörül volt a legtöbb vita és sárdobálás, a fideszes képviselők számonkérték a terv meg nem valósult részeit, míg Sátly Balázs frakcióvezető és Camara-Bereczki Ferenc képviselő emlékeztették őket, hogy a terv 2020-as egyeztetésén a fideszesek plüss méhekkel bohóckodtak, és nem voltak hajlandók komolyan venni a megbeszélést, így érdemben hozzátenni sem tudtak a tervhez.

Szilágyi Demeter többször is Pikó kampányígéreteit hozta elő, és háromszor is rákérdezett, hogy az ígért évente 5000 négyzetméter új zöldfelületből eddig mi valósult meg, hány négyzetmétert sikerült zöldíteni. Rádai Dániel alpolgármester azt válaszolta rá, hogy a Népszínház utcai megújított kereszteződéseknek köszönhetően 200 négyzetméter, a Magdolna utcai közösségi kerttel nagyjából 800 négyzetméter, ami már megvalósult zöldfelület bővülés, illetve az áttervezett Déri Miksa projekt miatt az eredeti 300 helyett 1350 négyzetméter egybefüggő zöldágyást kap majd a kerület, egyelőre ennyire volt lehetőség, illetve visszaadták az elhanyagolt állapotban lévő Tolnai pihenőkertet a kerületnek. 

Faültetések számával is elkezdtek dobálózni a képviselők mindkét oldalról, ezzel kapcsolatban Pikó meg is jegyezte, örül, hogy parttalan vita helyett végre valós számokról, adatokról, tényekről beszélgetnek. Rádai Dániel elmondta még, hogy sok projekt azért csúszik, mert a sok Fidesz által lebetonozott vagy hibásan megtervezett közterek megújítási terveit át kell alakítani, új megoldásokat találni a fák megmentésére és még több fa ültetésére. 

A fideszesek felhozták, hogy a meglévő (és általuk létrehozott) zöldfelületeket ápolni kellene, és legalább az ülés napjára rendberakhatták volna a Horváth Mihály teret, ahol üres virágládák és gaz fogadta az érkezőket.

A klímavédelmi indítvány módosítását 10 igennel és két tartózkodással végül elfogadták. 

Zöld tanácsadó iroda indul

Erőss Gábor alpolgármester előterjesztésére az Energiaklubbal együttműködve energetikai felújításokat támogató kerületi iroda indul októberben, ahol egyrészt energiaszegénységben élő családokat támogatnának, másrészt tanácsot adnának bárkinek a fővárosban, aki energiatakarékos felújításba fogna, és megoldásokat keres. A Fidesz frakció aggódott, hogy a jövőbeli működésre nem tett-e félre elég pénzt az önkormányzat, Erőss megnyugtatta őket, hogy a hosszútávú működés biztosított, és az iroda önellátó lesz, nem is kértek pénzt a további működésükre, így az indítványt 12 támogató szavazattal elfogadták.

Önkormányzatok Szövetsége

Pikó András javaslatára Józsefváros csatlakozik az Önkormányzatok Szövetségéhez, amely érdekképviseleti szervhez politikailag és szakmailag is előnyös lesz társulnia a kerületnek, egyrészt, mert segíthetnek az önkormányzati autonómia megőrzését védeni, másrészt fontos információkhoz is hozzájuthat általuk a kerület.

Szeles Erika tér

Eddig névtelen közteret neveznek el Szeles Erika ‘56-os mártír után. A Fidesz azt javasolta, hogy a FiDo teret nevezzék át Szeles Erika térre, az önkormányzat viszont ezt a teret Koltói Anna antifasiszta mártír emlékének szeretné szentelni. Végül sikerült egyhangúan megegyezni abban, hogy Szeles Erika teret kapjon a kerületben.

Visszaáll a korábbi parkolási rend

Közel egyórás vita folyt azzal kapcsolatban, hogy a parkolási rendeletet a 2021. január 1-jei állapot előttire állítják vissza, pedig mindkét oldal egyetértett abban a kérdésben, hogy ez a helyes döntés. Arról viszont hosszan diskuráltak, hogy a Fidesz szerint ez egy tartósan jó döntés, a Közösen Józsefvárosért frakció szerint viszont egy kényszerből hozott megoldás, ami az eredeti, jogszerűtlen állapotot állítja vissza. Mivel a Kúria erre szólította fel az önkormányzatot, sok más választásuk nem volt, egyetértőleg meg is szavazták az indítványt.

A helyzet röviden: 2021. január 1. előtt lakásonként korlátlan számú autóra lehetett ingyenes kerületi parkolási engedélyt kérni, páran autótárolónak használták a kerületet akár 7-8 autóval, akik viszont mozgatták volna az autóikat, minden nap végén 20-25 percet kényszerültek körözni parkolót keresve. A kerületben 13478 parkolási engedélyt adtak ki, de ennél 20%-kal kevesebb parkolóhely létezik valójában.

Ezt a helyzetet kívánta rendezni az önkormányzat által bevezetett díj, amit csak lakásonként a 2. kerületben parkoltatott autó után kellett megfizetni, lakásonként egy autó parkolása ugyanúgy ingyenes maradt. A parkolási káosz ezzel megoldódott volna, idén már csak 10400 autóra kértek engedélyt, és újra lehetett üres parkolót találni esténként. A Kúria viszont jogszerűtlennek ítélte ezt az intézkedést, így vissza kellett állítani a korábbi szabályozást.

A Fidesz módosító beadványát, miszerint a 2. autók után eddig beszedett 20 millió forintot fizessék vissza a maximum két autóval rendelkező családoknak, elutasították. 

Támogatások

Mint kiderült idén 10 millió forintnyi összeg jutott a civil, egyházi szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok és sportegyesületek támogatására. Ez pont a fele a tavaly az erre a célra fordított keretösszegnek, de igyekeztek minél szélesebb körben kiosztani azt – mondta el Szili-Darók Ildikó alpolgármester.

28 civil szervezet adott be pályázatot, ebből 20 nyert. Minden egyházi pályázat megkapta az igényelt támogatást, ahogyan azok a nemzetiségi önkormányzatok is, akiktől érkezett beadvány, az 5 sportegyesületből pedig 4-et tudtak támogatni. 

Felújított pedagógiai program

Elfogadták a Józsefvárosi Egyesített Óvodák 2021-ben módosított pedagógiai programját is. Erőss Gábor alpolgármester elmondta, hogy az integráció, a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása és a környezeti nevelés még hangsúlyosabb szerepet kap: „A program nagyrészt támaszkodik arra, amit örököltünk, de továbbfejleszti az.” 

Szóba került, hogy a Dankó utcai óvodát esetleg bezárnák, erre Sántha Péterné emlékeztetett, hogy annak udvara rendezett, elég nagy, kár lenne érte, Erős megköszönte a felvetést, és egy másik alkalomra szóló szakmai beszélgetést szorgalmazott a képviselővel. 

Felújított lakásrendelet

A 11 év óta érvényben lévő lakásrendelet reformjának a célja a kerületi lakásgazdálkodás megújítása volt, hogy az önkormányzat minél többféle társadalmi csoportnak lakásbérlési lehetőséget nyújthasson. 

Pikó András elmondta, szeptemberben újabb 16 lakást bocsátanak pályázatra, ebből 8 teljesen felújítottat.  A rendelettől, ami Pikóék szerint szabályozottabb gazdálkodást biztosít, elsősorban a rászorulók számára nyújtana lakhatást, csökkenteni kívánja a bérlők kiszolgáltatottságát, de célja a hajléktalanná válás megakadályozása, és a lakásállomány kihasználtságának növelése is. 

Ezentúl csak pályázat útján lehet lakáshoz jutni (méltányossági alapon nem), 5-ről 10 re emelkedik a határozott idejű bérleti jogviszony időtartama a bérlők biztonságáért. A rendelet fenntartja az ismételt bérbeadás lehetőségét, bérlőkijelölési jogot biztosít térítésmentesen, növeli a részletfizetési időt is, a hátralékkezelést rugalmasabbá teszi. Az indokolatlan jellegű büntetőszabályozások kikerültek belőle, viszont a lakbéremelés lehetőségét vezeti be a súlyos magatartási problémák esetére és védelmére. Szilágyi nem értette, ennek mi is lesz a fokmérője, erre Pikó elmondta, extrém esetben nem fogják alkalmazni, egyébként meghatároznak egy időszakot a magasabb összeg fizetésére, annak lejárta után ellenőrzik, történt-e pozitív változást a bérlő viselkedését illetően. Először mindenesetre megvizsgálják, hogy a lakóra érkező panaszok, bejelentések valósak-e, gyakran érkezik ugyanis rosszindulatú bejelentés a JGK-hoz – mondta el Szili-Darók. Hozzátette, hogy az igazoltan problémás bérlőkkel szociális munkás is felveszi majd a kapcsolatot, hogy segítsen az ottlakóknak a kialakult konfliktusos helyzetet. 

Pikó András hangsúlyozta, hogy az önkényes lakásfoglalók ellen szigorúan fellépnek. Szilágyi kérdésre azt is elmondta, hogy a rendelet elfogadása után nem fog emelkedni a lakbér, hiszen erre kormányzati tilalom van, annak lejárta után viszont a lakástörvény alapján követniük kell a költségeket, de a szociális lakbér nem fog változni. 

Lakbérelmaradáskor, a kompenzáció lehetségessé válik úgy, hogy a bérlő egy kisebb költségigényű lakásba költözik. A minőségi lakáscserét is pályázaton írják ki.

Hermann György kifejtette, hogy a rendelet lakásügynökség létrehozására is lehetőséget teremt, ami testületi hatáskör alá fog tartozni.

Camara Bereczki Ferenc arról beszélt, reméli lesz arra lehetőség, hogy visszavegyék azoktól az önkormányzati lakásokat, akár hosszú peres úton is, akik évek óta bérlik azokat, fizetik is a lakbért rendesen, de nem ott élnek, lakásaik üresen állnak.

Józsefvárosi Múzeum

Elfogadták a kerületi múzeum koncepciótervét. Az intézményt a Józsefvárosi Galéria helyén nyitják meg, várhatóan 2022 elején. Valódi közművelődési és muzeális intézmény lesz, ami szerves kapcsolatot ápol a különböző társadalmi csoportokkal és a kerület negyedeivel – fogalmazta meg Erőss az intézmény misszióját. Hozzátette, terveznek múzeumpedagógia szolgáltatást is, ami a kerületi gyerekeknek ingyenes lesz. Sántha Péterné felvetette, Pikó ígérete az volt, újra nyílik majd a Zászlómúzeum és a galéria is, s rákérdezett, miért nem történik ez meg. A polgármester azt válaszolta, kényszerűen hozták meg a döntést a bezárásról, ez egy krízislépés volt a kormányzati elvonások miatt. Eredetileg a szüneteltetést átmenetire szánták, idő közben pedig úgy döntöttek, olyan kulturális intézményt nyitnának, ami sokkal erősebben épít a helyi közösségekre, a társadalom szélesebb rétegét vonzza be. 

Budapesti Őszi Fesztivál

A rendezvényhez, amit október 1-3. között rendeznek meg, Józsefváros több helyszínnel és programmal is csatlakozik, a pesti oldalon egyedüli kerületként – számolt be Erőss.

Udvar a Biztos Kezdet Gyerekháznak

Megkapta használatra a Koszorú utca 15. szám alatti - a korábban a Koszorú ovihoz tartozó - udvart a gyerekház. Az intézmény eddig nem rendelkezett saját udvarrésszel, mostantól kinti foglalkozásokat is tudnak biztosítani az odalátogatóknak.

Szöveg: Ádám Judit, Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben