Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szabotázs a kémprogramot kivizsgálni hivatott ülésen

A Pegasus-botrányt továbbra sem lehet kivizsgálni

2021. július 26. hétfő

Pintér Sándor belügyminiszteren kívül más kormánypárti képviselő nem jelent meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén, így azt érdemben meg sem lehetett tartani.

Az elmúlt évek legkomolyabb lehallgatási botrányát hozta nyilvánosságra egy nemzetközi oknyomozó együttműködés keretében a Direkt36. Mint kiderült, több országban ismert újságírók, üzletemberek és ügyvédek százainak mobiltelefonjára telepíthették az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét, amit az eddigi jelek szerint a magyar állam is bevethetett.

Az ügy kapcsán ma 9:30-ra Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke összehívta az ülést, de a héttagú testületből három fideszes és egy KDNP-s tag nem jelent meg, így az határozatképtelen volt – írja a HVG.

Stummer János elnök és Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) bizottági tagok az ülést követően sajtótájékoztatót tartottak, ahol Stummer elmondta, hiába telt egy hét az ügy kirobbanása óta, a kormánypártok minden lehetőséget megragadnak arra, hogy elkerüljék a felelősségre vonást és hisztériakeltésnek állítsák be az ügyet. Stummer szerint a „ki, mikor és milyen engedéllyel mire használta, történt-e törvénytelen megfigyelés” kérdésekre kell mindenképp válaszokat kapni, amit a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító vizsgálata tárhat fel.  Molnár Zsolt szerint „a kormánypárti képviselők azzal, hogy nem jöttek el az ülésre, megerősítik azt a közvélekedést, hogy ebben az ügyben takargatnivalójuk van." Ungár Péter hozzátette, "már vagy 10 országban indult vizsgálat a botrány kirobbanása óta, Magyarországon egyelőre nem”, és az is problémás, hogy Varga Judit "a helyettesére hárítja a felelősséget".

Halász János korábban, a Fidesz-frakció nevében közölte: nem indokolt a bizottság ülésének összehívása, mert a “baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják. ”Ugyanakkor, ezzel egy időben viszont Szijjártó Péter külügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a bizottság zárt ülésén kész az ügyben tájékoztatást adni.

A kormányzat a botrány kirobbanása óta a következetesen állítja, hogy “illegális megfigyelés nem történt”. Erről beszélt a múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között arról is beszélt, hogy "az, hogy milyen eszközöket használ a magyar állam, nem nyilvános adat", de szerinte nincs isjelentősége. A titkos információgyűjtést törvény szabályozza, ha ezt a törvényi szabályozásnak megfelelően végezték, akkor nem történt jogsértés. A nemzetbiztonsági bizottság vizsgálatát legközelebb az őszi parlamenti ülésszak első munkanapjára összehívott rendes bizottsági ülésen kívánják kezdeményezni – mondta Stummer János elnök, amin remélik, kormánypártiak is megjelennek majd.

Az ügy kapcsán ma 18:00-ra a Momentum a Terror Háza elé tüntetést szervezett. „A Fidesz-kormány a külföldi titkosszolgálatoktól vásárolt, Pegasus nevű kémszoftverrel figyel meg közel 300 magyart, köztük ellenzéki politikusokat, újságírókat, és számukra veszélyesnek titulált vállalkozókat. Ez a történet a rendszerváltás utáni magyar politika legsötétebb fejezete, hiszen az újságírók, ellenzéki politikusok, üzletemberek, aktivisták lehallgatása a legkeményebb pártállami időket idézi – áll felhívásukban. Terv szerint a Terror Háza felől a Lendvay utca felé veszik az irányt, majd ellenzéki felszólalók beszédei következnek a Fidesz székház előtt.

Szöveg: Rebró Fanni, Kép: Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben