Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

SŰRŰSÖDŐ KÉRDÉSEK AZ ELLENZÉKI OLDALON

Civil kritikát kapott az előválasztási rendszer

2021. július 28. szerda

Megindult az előválasztás menete, a folyamatba most belépnének hangsúlyosabban a civilek is. Nekik is frakciót kéne választaniuk azonban, ha ők nyernék a 2022-es választáson az egyéni választókerületet, ami felvet kérdéseket, és amit elkerülnének. Emellett megjelent a több civil jelölt egy választókerületben problematika is.

Július 26-tól lehet nyilvántartásba vetetniük magukat a jelölteknek az előválasztásra, melynek első fordulóját szeptember 18. és szeptember 26. között tartják meg. A második – a miniszterelnök-jelölt személyéről döntő – forduló október 4. és október 10. között lesz. Az előválasztáson induló országgyűlési képviselőjelöltek neve azonban még mindig nem véglegesedett, és nemcsak a visszalépések miatt.

Elindult az előválasztás hivatalos weboldala, ahol már lehet tájékozódni a részletekről. Az elmúlt időszak az ellenzéki pártok megállapodásai okozta visszalépésektől volt hangos, de még mindig lehetséges, hogy újabb nevek fognak feltűnni, augusztus 15-én éjfélig futhatnak be még újabb jelöltek.

Ki lehet jelölt az előválasztáson?

Persze ez nem egy önjelölt beszavazó show műsor, és ahhoz, hogy valaki indulhasson, valamilyen támogató szervezetet is fel kell mutasson maga mögött, illetve a képviselőjelöltnek össze kell gyűjtenie 400 ajánló aláírást az adott választókerületben augusztus 23. és szeptember 6. között. 

A nyilvántartásba vétel azonban nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. Az egyszerűbb része az önéletrajz, a vagyonnyilatkozat, a feddhetetlenségi és értéknyilatkozat feltöltése, az etikai kódex elfogadása. Aztán meg kell nevezni, melyik frakcióhoz csatlakozna a jelölt, ha bejut a parlamentbe. A nehezebb ügy a hatpárti elfogadó nyilatkozat beszerzése. Ehhez ugyanis jelenleg 9 aláírásra van szükség, a DK, a Jobbik és a Momentum elnökétől, illetve, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd két-két társelnökétől. Ezzel biztosíthatja a jelölt, hogy a hatpárti összefogás egyéni jelöltjeként indul a versenyben.

Pártok, akik beszállnak, és akik nem

Az előválasztáshoz nem minden párt csatlakozik, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom vagy a Mi Hazánk Mozgalom nem szándékozik részt venni ezen. Vannak viszont olyan kisebb pártok, akik csatlakoznának, és akkor még nem ejtettünk szót a civilekről.

A 2020 őszén létrejött Új Világ Néppárt – Pálinkás József, egykori MTA-elnök és korábbi oktatási miniszter pártja – utólag csatlakozott a hatpárti összefogáshoz, és május végén olyan kompromisszumot kötöttek, ami szerint az ÚVNP önálló jelölőszervezetként saját jelöltjeivel vesz részt az őszi előválasztásokon. A megállapodásnak az is része, hogy amennyiben az Új Világ Néppárt legalább öt egyéni körzetben nyerne az előválasztáson, a hatpárti összefogást hétpártira módosítják. Ellenkező esetben jelöltjeik az általuk előzetesen választott frakciók valamelyikébe ülhetnek majd be egyéni győzelmük esetén.

A Magyar Szociáldemokrata Párt esete bonyolultabb, ott még nem született megállapodás. A szocdemek azt szeretnék, ha ők is felkerülnének a közös listás helyekre, nemcsak egyéni jelöltekként indulhatnának el, és nem ülnének be semelyik frakcióba – derült ki korábban. 

Most hétfőn a párt jelezte az Országos Előválasztási Bizottságnak, hogy önálló jelölő szervezetként csatlakoznának az előválasztáshoz. A csatlakozási kérdés még nincs lezárva, szerdán folytatódnak az egyeztetések.

Cséplő Dániel pártigazgató szeretné sürgetni a tárgyalásokat, mert a regisztráció már zajlik, sok jelölt pedig már kampányol is egy ideje, és ők sem szeretnének lemaradni. A szociáldemokraták önálló miniszterelnök-jelöltben nem gondolkodnak, ők is a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét, Márki-Zay Pétert támogatnák. Amennyiben pedig nem sikerül megállapodni az OEVB-vel, akkor önálló országos listát állítanak a 2022-es választásokra. A hvg.hu információi szerint viszont kérdéses a megállapodás, mert a hatpárti összefogás nem támogatja, hogy az MSZDP az országos listáról tárgyaljon most, arról ugyanis csak az előválasztások lezárta után fognak dönteni.

Az MSZDP a rendszerváltás óta minden országgyűlési választáson elindult, a legjobb eredményük 1990-ben volt, de a 3,55% akkor sem volt elég a parlamentbe kerüléshez – akkor még Petrasovits Anna elnökletével viszonylag komoly ismertsége volt a pártnak, amely aztán érdekes kanyarokat vett, többek közt Schmuck Andor is vezette.

És mi lesz a civilekkel?

Jelenleg két olyan civil jelölt is van a választókerületben, akik civil jelöltnek számítanak, de őket pártok is támogatják. Elsőként Csordás Anett, a C8 Civilek Józsefvárosért szervezet jelöltjeként jelentkezett be az előválasztásra még 2020 legvégén. A másik jelölt Jámbor András, aki a Szikra Mozgalom képviselőjeként igyekezne a parlamentbe. Mindkét civil jelöltre igaz azonban, hogy párttámogatást is tudhatnak maguk mögött: Csordást a Momentum, Jámbort pedig az MSZP és a Párbeszéd támogatja.

A legtöbb választókerületben jelenleg nem tudunk civil jelöltről, ez azonban még változhat. Nemrég jelentette ki az OEVB, hogy nemcsak a pártok, hanem civil szervezetek jelöltjei előtt is indulhatnak, elfogadva a a Civil Bázis Egyesület javaslatát. A Civil Bázis nevű szervezet részéről Horgas Pétert kérdeztük meg, aki már hetekkel ezelőtt is beszélt arról a médiában, hogy úgy érzi, az ellenzéki pártok nem nyitották elég szélesre a kaput, noha az volt az ígéret, hogy az előválasztás során minél több olyan embert igyekeznek bevonni, hogy a lehető legnagyobb bázist képviseljék a jelenlegi kormánypárttal szemben. Ezt azonban a pártok elmulasztották, részben a megállapodásos visszalépésekkel, részben pedig azért, mert eddig nemigen működtek együtt a civilekkel. Pedig lehet, hogy egyes civil jelöltek akár népszerűbbek is lennének a pártok embereinél.

Arról azonban a jelenlegi helyzet szerint a civileknek is nyilatkozniuk kell, melyik párt frakciójába ülnének be esetleges győzelmük kapcsán. Horgas azt szeretné, ha nem kellene semelyik pártot választani egy nyertes civilnek, a független jelöltek többsége inkább lenne tagja egy “civil frakciónak”, ezzel ugyanis a kormányváltás után is képesek lennének civil kontrollt gyakorolni a hatalom fölött.

Az előválasztási szabályok jelen állása szerint azonban ilyenre nincs mód. A Civil Bázis ennek ellenére megjelenik egyes választókerületekben és szondázni tervezik a lakosságot, hogy támogatnák-e civil jelöltjüket az ott élők. Akár még az is elképzelhető, hogy 2021 végén összevetik, mekkora egy civil jelölt támogatottsága az előválasztás körzeti győztesével szemben, és felvetik a kérdést, hogy ha tényleg az a célja az ellenzéki politikai pártoknak, hogy leváltsák a Fideszt, vajon a legjobb jelöltet választották-e. A pártok ugyanis szerinte nem végezték el azt a munkát, amit ígértek az előválasztással kapcsolatban, a feltételek kialakításával, a visszalépésekkel  és a civilek korábbi mellőzésével nem adtak ugyanannyi lehetőséget mindenkinek.

Horgas egyébként felvetette azt a kérdést is beszélgetésünk során, hogy Józsefvárosban jelenleg két civil jelölt is indul az előválasztáson, és vajon megtörténik-e, hogy még szeptember előtt valamelyikük visszalép a másik javára. Ha a jelölő szervezeteknek fontos a civil szemlélet a pártokéival szemben, akkor egyetlen civil jelöltnek kell elindulni, hogy ne megossza, hanem maximalizálja a szavazatokat.

Szöveg: Pálinkás János, Képek: Huszár Boglárka, elovalasztas2021.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben