Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

53 EZER NÉGYZETMÉTER SORSA DŐL EL

Ősz végére kiderül, ki tervezi a Pázmány megaberuházását

2021. július 28. szerda

12 építészeti iroda vehet részt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új, modern campusának megtervezésében, a tervpályázatok leadási határideje szeptember 28. A cél, hogy koncentrált területen valósuljon meg az egyetemi élet – tájékoztat a pályázati oldalon Fürjes Balázs, fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A Miniszterelnökség június végén hagyta jóvá a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) campusfejlesztéséről szóló tervpályázat kiírását. A Budapesti Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK) által meghirdetett meghívásos építészeti tervpályázaton 12 iroda vehet részt, a tervek elkészítésére szeptember végéig kaptak időt a tervezők. A tervezőirodák listája szintén megtalálható a pályázati oldalon. Az eredményhirdetést november elejére ígérik, az értékelést szakavatott bírálóbizottság végzi. 

A tervezés folyamán törekedni kell az egyetem egységes stratégiai célkitűzéseire, azaz a széttagoltság okozta oktatásszervezési problémák csökkentésére, a minőségi oktatás színvonalának emelésére, és a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltatások (könyvtár, élhető közösségi terek) kialakítására, a versenyképesség növelésére (kollégium, sport), valamint az egyetem által 2027-től elérni kívánt 10 000 fő teljes hallgatói létszám kiszolgálására. Erről részletesebben itt számoltunk be

A Campus területéhez tartózó Károlyi- és Esterházy-paloták műemléki értékének megőrzését előírták, ahogyan a Bródy Sándor utca 5-7 városképileg védett homlokzatának megtartását is, de az új beépítések színvonalas igazodása is alapvető tervezői elvárás – hívják fel a figyelmet a campus fejlesztésével foglalkozó oldalon.

A Pázmány campust a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, a Magyar Rádió egykori épületegyüttesének területén, a Múzeum utca, Pollack Mihály tér, Bródy Sándor utca, Szentkirályi utca által határolt tömbben, mintegy 53 ezer négyzetméternyi területen alakítják ki. A PPKE campusának létrehozása, az épületek kialakítása kiemelt közérdekű beruházásként valósul meg, ami miatt sok engedélyeztetési eljárás alól felmentést kap.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia, Kép: ppkecampustervpalyazat.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben