Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ilyen lesz a Puskin utca 4.

A konzervatív gondolattól az autóbemutatókig

2021. július 29. csütörtök

Milliárdokból újul meg a Puskin utca 4. alatti palota, amelyet 2020-ban kapott meg a kormányhoz közel álló, tőle rendre milliárdokat kapó Kommentár Alapítvány. Itt lesz a Tranzit Ház, középpontban a transzparenciával és a köz szolgálatával, de terveznek bele autóliftet is a jövőbeli esetleges autóbemutatókra is tekintettel.

Rendeletben kapta meg a kormánytól a Kommentár Alapítvány a Puskin utca 4. alatt álló épületet, a Magyar Tisztviselők Országos Egyesületének egykori székházát még 2020 nyarán. Az épület régóta áll üresen, korábban a Szcientológiai Egyház tulajdonában volt - 2016-ban egy ingatlanos oldalon meg is hirdették eladásra 850 millió forintért, miután kútba esett a terv, hogy itt legyen az egyház székháza, írta meg annak idején az Index

Az épület tehát a Kommentár Alapítvány tulajdonába került. Ez az alapítvány adja ki a konzervatív Kommentár folyóiratot, a lap főszerkesztője Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója, illetve a Schmidt Mária-féle XXI. század Intézet igazgatója. Szerkesztők a most a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói címére pályázó L. Simon László, a százmilliárdokból gazdálkodó Mathias Corvinus Collegiumot is irányító Szalai Zoltán, a szerkesztőbizottságban pedig Czibere Károly, Dezső Tamás, Hatos Pál, Hegedűs Zoltán, Karácsony András, Lánczi András található.

Az alapítvány célja a bírósági civil szervezeti adatbázis szerint: "Kommentár című társadalomkritikai, szemléző folyóirat és a hozzá kapcsolódó könyvek kiadásához szükséges anyagi fedezet megteremtése, valamint ezek kiadása és terjesztése, mivel a lap és a könyvek kiadási költségei művészeti, non-profit jellegéből következően magasabbak a belőlük származó bevételeknél." Emellett kapcsolattartás a határon túli szervezetekkel, szemlézés, tehetséges szerzők felkutatása, felkarolása, a magyar kritikai élet és társadalomtudományos ismeretterjesztés segítése és gazdagítása. 

Ha már gazdagítás: az alapítvány 2020-as beszámolója alapján 5,28 milliárdból igyekezett megoldani a Kommentár folyóirat kiadását (ha már a lap és a könyvek kiadási költségei művészeti, non-profit jellegéből következően magasabbak a belőlük származó bevételeknél), ebbe adott a Szerencsejáték Zrt. (40 millió), az állami Magyar Fejlesztési Bank (5 millió), az Emmi (22 millió), illetve a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda is meglódította kicsit a lapkiadás szekerét 4,7 milliárd forinttal. A beszámoló szerint az alapítványnak 2020 végén bankszámlán 3,9 milliárd forintja volt.

Összehasonlításképpen: a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) 2021-ben folyóiratok működését összesen 400 millió forintos keretösszeggel támogatja. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatain is pár milliós tételeket lehet évente elnyerni lapkiadásra. 

A Kommentár 2020-as kiadásainak legnagyobb tételei a rendezvényszervezés (50 millió forint - ez a Tranzit kulturális rendezvénysorozatot takarja, amelyet 2006 óta rendez meg a szervezet), illetve némileg meglepő módon a kötbér, kártérítés (63 millió forint) volt, de bérre is elment 34 millió forint - úgy, hogy a kuratóriumi tagok (Novák Tamás, Simon Ildikó Beatrix és Békés Márton) és az alapítvány képviselője (Simon Ildikó Beatrix) nem kaptak pénzt a munkájukért, jegyzi meg a jelentés. 

 

2021 áprilisában meghirdették a Puskin utcai épület, új nevén a Tranzit Ház tervpályázatát, és július 15-én ki is hirdették annak eredményét, adta hírül az Építészfórum. A népes bíráló bizottság, köztük Józsefváros főépítészével, Barta Ferenccel végül az APM Consulting pályázatát hozta ki győztesnek. A cég eddig leginkább Pécsett dolgozott, a weboldaluk többek közt a PMFC focistadionját, a jégkorong sportcsarnokot, a Nemzeti Kosárlabda-akadémiát, illetve a PTE NOK épületét sorolja fel referenciamunkáknak, de 2015-től a Papco üzletek is az ő kezük munkáját dicsérik országszerte 160 helyen. 

Az Alapítványnak a Kabinetiroda 3 milliárd forintot juttatott az 1898-as palota felújítására, amely az Index cikk szerint kalandos életű volt: működött itt sportklub is, volt a pincéjében vívószakosztály is. Az Építészfórum ismertette a győztes pályázat tervezési gondolatait: az itt létrehozandó képzési és rendezvényhelyszín összeköti majd a múltat és a jövőt, középpontban a köz szolgálatával. Kibontják az utcafronti homlokzatot, több bejárat létesül az utcáról. Bent zöld udvar lesz, a földszinten kávézó létesül, és felfele menve egyre inkább a privát célú terek kerülnek többségbe. Lesznek itt közösségi irodák, a  második emelet lesz a rendezvényi és oktatási tereké, az alapítvány a tetőtér alsó részébe költözik be, legfelül pedig klubhelyiség lesz. De épül autólift is, "hogy alkalomadtán autóbemutatóra is alkalmas legyen a helyiség", hogy kicsit tovább rugaszkodjunk a konzervatív eszmerendszer könyvtárszagú folyóirat-kultúrájától. Lesz itt nagyterem is rendezvények szervezésére is, így a Palotanegyedben egyre nő a reprezentatív terek száma, hiszen a Reviczky utcában a Károli Református Egyetem nemrég átadott épületében is található ilyen tér. Az élmények fokozásáért a legkorszerűbb moduláris MicroLED televíziós fal is gondoskodni fog. Az tervek a transzparenciát hangsúlyozzák, a természetes fény jelenlétét nagy üvegfelületek biztosítják. Látványképeket a cikkben lehet megtekinteni.

Szerző: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben