Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vakcinaturmix útmutató

Melyik oltás után melyik jöjjön harmadiknak? Kinek? Elmagyarázzuk

2021. július 30. péntek

Megjelent a táblázat arról, hogy milyen típusú vakcinát lehet választani harmadik oltás esetén. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) háziorvosoknak és kórházaknak elküldött leveléből kiderül, hogy milyen harmadik oltást javasolnak az egyre jobban terjedő delta variáns elleni védettség megszerzése érdekében.

A covid-19 delta variánsa egyre gyorsabban terjed Európában, és a beoltottak között is fertőz. A korábban indiai mutációnak hívott variáns fertőzőképessége akár 40-60 százalékkal magasabb, mint a korábban domináló alfa variánsé. Különböző, a járvány elterjedését előrejelző modellek szerint augusztus végére az új COVID-19 fertőzések 90 százalékát a delta variáns okozza majd. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos is azt mondta: biztosra vehető, hogy ez a variáns veszi át a vezető szerepet, és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát. Szükséges tehát további oltásokkal erősíteni a védettséget, különösen a veszélyeztetett csoportok körében (idősek, elhízottak, krónikus betegségben szenvedők). 

A harmadik (booster) oltást minimum 4-6 hónappal az alapimmunizálás (második oltás beadása) után kaphatja meg az, aki igényli, és mivel most nem határoznak meg oltási rendet, aki akar ilyen oltást, annak időpontot kell foglalnia – erre itt van lehetőség, és itt írtunk a regisztrációról bővebben. 

A vakcinaturmixnak is hívott, harmadik oltást is magába foglaló sorozat beadása során más típusú dózis kerül beadásra, mint az első két oltás esetén (ezt hívják a szaknyelven heterológ oltási sorozatnak). A tudományos eredmények alapján ez erősebb immunválaszt válthat ki, és beadása során külön figyelmet kell fordítani az autoimmun betegségben szenvedőkre.  

Bár a kutatások a vakcinák keverését ajánlják, bizonyos esetekben nem ellenjavallat a más típusú dózis beadása (ez a kontraindikáció). Ebben az esetben a harmadik oltás beatható az első kettővel megegyező vakcinával (azaz ez a homológ oltás). 

Itt látható, hogy melyik eredeti két oltás után milyen harmadikat ajánl az országos tisztifőorvos: 

- AstraZeneca után Pfizer, Moderna és Sinopharm;

- Janssen után Pfizer, Moderna Sinopharm;

- Moderna után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;

- Pfizer után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;

- Sinopharm után Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;

- Szputnyik-V után Pfizer, Moderna, Sinopharm 

ajánlott.

A krónikus betegek mindenképpen konzultáljanak szakorvosukkal és háziorvosukkal, hogy melyiket ajánlják, és egyáltalán ajánlják-e a harmadik oltást. Maga az oltás pedig nem a háziorvosnál, hanem az oltóponton történik. 

Szöveg: Bujdosó János; fotó: Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben