Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Illegális munkásszállások – nyomorúságos lyukak

A kizsákmányolás terei Józsefvárosban is jelen vannak

2021. július 30. péntek

Tűz ütött ki a Koszorú utcában egy bejelentés nélkül üzemeltetett munkásszállón július 17-én szombatról vasárnapra virradó éjjel. A rengeteg építkezés miatt tele lehet a város hasonló illegális szállókkal, amelyeket nehéz felkutatni és felszámolni. De a kerület most nekigyürkőzik.

A Koszorú utcában egy lakáson belül több mint 30 darab, egyenként 3 négyzetméteres lyukat alakítottak ki a munkásoknak, melyekért havonta mintegy 45 ezer forintot kértek el tőlük bérleti díjra és rezsire. A szálláson emberhez méltatlan körülmények uralkodtak, ráadásul az egységek külön bejárattal rendelkeztek, így menekülési útvonal nem volt biztosítva, emiatt nehéz volt az embereket kimenteni a tűzből.

A kerületi hatósági ügyosztályt kérdeztük arról, mit lehet tenni a tilosban működő szállókkal, hogyan lehet jelenteni, ha a szomszédunkban ilyet észlelünk, az önkormányzatot pedig arról, hogy terveznek-e nagyobb szabású ellenőrzést tartani, erre meg is kaptuk a választ: péntek délelőtt egyeztettek a rendőrséggel és hatósággal egy ellenőrzésről, részleteket még nem tudni.

Mi lesz a munkásokkal?

Az első kérdésünkre, hogy a kimentett munkásokat hova tudták elhelyezni, azt a választ kaptuk tőlük, hogy erről nincs hivatalos információjuk. Bajusz Ferenc, a kerületi közterület-felügyelet vezetője a tűz másnapján azt nyilatkozta, hogy elhelyezésüket megoldották. Valószínűsíthető, hogy később átmennek egy másik, hasonlóan illegális szállásra.

A probléma nem újkeletű, több lap is foglalkozott a témával az elmúlt 10 évben - mivel azóta indultak be igazán az építkezések főként a 8., 9. és a 13. kerületekben, így az utóbbi években rengeteg román és ukrán vendégmunkás érkezett és kezdett dolgozni az országban. 

Egy kerületi építkezéseken is tevékenykedő cég autóvezetője névtelenül elmondta lapunknak, hogy az ő vállalatuk például intézett szállást a vendégmunkásainak viszonylag jó áron, azt a pénzt rögtön le is vonják a fizetésükből. Mivel ezek az emberek a családjuktól elszakadva kényszerülnek Budapesten dolgozni, és a fizetés nagy részét félreteszik vagy hazaadják, nem tudnak ennél drágább szállást megengedni maguknak. A legtöbben minimum napi 10 órát robotolnak, általában szombatonként is, így sok idejük amúgy sem marad magánéletre, szórakozásra, tényleg csak aludni járnak haza a szállásukra. 

Ez a cég által szerzett szállás is valószínűleg engedély nélkül, vagy valamiféle trükközéssel működik, „egy kínai fazontól bérlik, valószínűleg nincs munkásszállónak bejelentve. Mást nem tudok róla, de kifejezetten nekik újítottak fel egy korábban raktárként működő épületet, raktak be új vécéket, mosógépet, tűzhelyeket. Persze a konyha és fürdő használatáért így is meg kell küzdeniük egymással” - állítja forrásunk. Ő úgy tudja, 2000-2500 forintos órabért visznek haza a munkások, ami jónak számít ezen a területen, többen tudtak belőle házat venni a közeli falvakban, és idehozni a családjukat. „Bár ezek általában rosszabb állapotú házak, így most még a felújítással is szenvedhetnek” - tette hozzá a megszólaló.

Tudtak a szállóról

Bajusz Ferenc azt állítja, tudtak a Koszorú utcai szálló létezéséről, többször próbálták is hívni az ajtóra kirakott, bérlőknek szóló telefonszámot, de az sosem volt elérhető. Információink szerint személyes ellenőrzést nem tartottak a szálláson.

A hatósági ügyosztály válasza szerint ilyen esetben a jegyző felé kell bejelentést tenni, aki eljárást indít, a bejelentésben foglaltakat kivizsgálja, és megteszi a kormányrendeletben előírtakat. Hogy ezt a folyamatot elindították-e korábban, az egyelőre nem derült ki.

Kérdésünkre, hogy még hány illegális szállóról van információjuk, azt válaszolták, hogy egyről sem, ha tudnának róluk, nem lennének – ez némileg ütközik a Bajusz által elmondottakkal. 

Bejelentett működtetés

A kerületben legálisan 1191 darab szálláshely működik, ezek persze a legkülönfélébb szálláshely-szolgáltatások, van köztük szálloda, apartman, munkásszálló stb. Különféle típusú (üzleti és nem üzleti célú) szálláshelyekre különböző követelmények vonatkoznak, a munkásszállóra például az alábbiak, mivel pihenőháznak minősül: 

-szobánként maximum négy fekvőhely, két ágy és két pótágy helyezhető el, 

-fekvőhelyenként 4 négyzetméter alapterületet kell biztosítani, 

-emeletes ágy nem alkalmazható, 

-kétszobánként közös fürdő és wc, főzési lehetőség, illetve szobánként kézmosási lehetőség legyen biztosított, 

-a menekülési útvonal legyen kifüggesztve. 

Ezeknek a feltételeknek a Koszorú utcai szállás nyilvánvalóan nem felelt meg. 

A legálisan működő szálláshelyet természetesen be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál az alábbi módon: A bejelentett szállásokat a hatóság rendszeresen ellenőrzi, ebben az évben 297-et keresnek fel személyesen is. 

Ha a szomszéd illegális szállást üzemeltet

Mit tehetünk, ha erős gyanúval élünk, hogy szomszédunk, vagy a ház egyik lakója illegális szálláshelyet tart fent? Először is győződjünk meg róla, hogy valóban nincs-e bejelentve, ezt az alábbi kereső segítségével tudjuk megtenni itt

Ha nem található meg ebben az adatbázisban, akkor a Polgármesteri Hivatalhoz, azon belül is a kerület jegyzőjéhez kell fordulni, mégpedig itt aki a fent ismertetett módon intézkedik az ügyben. 

Szöveg: Ádám Judit, képek: Fodor Csaba körzeti rendész a tűz másnapján készült képei 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben