Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Augusztus 1-től él az áprilisban elfogadott törvény

Öt kivétellel minden egyetemünk kikerült az állami fenntartás alól

2021. augusztus 04. szerda

Az ELTE, a BME, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia maradt állami fenntartású, az összes többi, eddig állami fenntartású egyetemünket alapítványi kézbe adták az áprilisban elfogadott törvény értelmében augusztus 1-jével. Van köztük józsefvárosi is.

A törvénycsomag szerint alapítványokba szervezik ki a közvagyont, összesen 12 állami egyetemet, köztük a VIII. kerületi Semmelweis Egyetemet (SE), illetve több értékes ingatlant és részvénycsomagot. Ezzel összesen 21 egyetem fog alapítványi alapon működni, kizárólag 5 maradt állami kézben, vidéken pedig egy sem. Egy részük a gazdálkodáshoz állami részvényvagyont is kapott, de nem mindegyikük, sokukat továbbra is az adófizetők finanszírozzák majd, tehát a kormány által a változtatás okaként megjelölt függetlenedés és autonómia nem lesz teljes körű. 

Az egyetemek papíron függetlenné válnak, de az eddigi gyakorlat az volt, hogy az őket fenntartó alapítványok kuratóriumaiba rendre fideszes képviselőket és minisztereket ülnek, akik akármeddig maradhatnak a helyükön. Még az Alaptörvénybe is beleírta a kormány decemberben, hogy az alapítványi rendszert módosítani csak kétharmados többséggel lehet, így az betonkeménységgel be van biztosítva – tudtuk meg a 444.hu-ról

Autonómia helyett 

A 444.hu áprilisi elemzése arról is írt, hogy mi volt a privatizáció mögötti alapgondolat évtizedekkel ezelőtt, és mi lett belőle a folyamat végén. Ezt az alapötletet sok egyetem támogatta, több függetlenséget és egy olyan struktúrát akartak, ami külföldön bevált és működik, ehelyett végül „politikai ellenőrzés alatt álló magánintézményekké váltak”. A kormány ezt az értelmezést tagadja

Az SZFE megpróbálta

A modellváltás ellen a józsefvárosi székhelyű Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és diákjai tiltakoztak leghosszabban és legfeltűnőbb módon, de a hónapokig tartó egyetemfoglalás, a civil jogvédő szervezetek segítsége mit sem ért, a kormány nemcsak hogy keresztülvitte az egyetemen az akaratát, de még több vidéki egyetemet hozzácsapott a listához, hogy az eredetileg pilot jellegűre tervezett modellváltást végigvigye. 

Az SZFE végül egy egyedi megoldással kiszervezte a „bent ragadt” diákjait külföldi egyetemhez, s belementek, hogy diplomát adnak a hallgatóknak, akik maradhatnak és tanulhatnak itthon a régi tanárjaiknál – ha már az egyetem nem tudta megnyerni ezt a harcot, számolt be erről is a 444 annakidején. 

A cél bekerülni a világ 100 legjobb egyeteme közé

Már januárban eldőlt, hogy a Semmelweis Egyetem is alapítványi modellre vált, elvileg azzal a céllal, hogy bekerülhessen a világ 100 legjobb egyeteme, és Európa 5 legjobb gyógyító intézménye közé. Ehhez támogatásként összesen  9 777 658 db „C” sorozatú Richter Gedeon Nyrt. részvényt kapott, mely nagyjából 90 milliárd forintot ér, a részvények eladásából származó bevételt viszont kizárólag közérdekű céljai megvalósítására költheti az egyetem - írta a HVG még áprilisban. 

Szöveg: Ádám Judit; Képek: Nagy Dániel, Semmelweis Egyetem/Kovács Attila

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben