Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nincs szexuális nevelés a kerületi óvodákban

Sára Botond óvodai LMBTQ-propagandát kiáltott, mi nem leltünk a nyomára

2021. augusztus 06. péntek

Sára Botond néhány hete LMBTQ-propagandáról és szexuális nevelésről beszélt egy Facebook-posztjában, melyet szerinte józsefvárosi óvodákban folytatnak uniós pénzből. Utánajártunk, mi igaz ebből, és mi történik valójában az óvodákban.

A július 22-ei poszt pontos szövege így szólt: „A baloldal már hónapok óta pénzeli uniós forrásból a józsefvárosi óvodákban az LMBTQ-propagandát. Ma pedig újabb támogatást adtak a közreműködő Soros-szervezetnek.  A szexuális nevelés kizárólag a szülők feladata. Vajon tudnak arról mi folyik az óvodákban?  Gyermekeink jövője a tét! Meg kell védenünk őket!” - írta Sára.

Megkérdeztük Aissou Erzsébetet, a kerületi Egyesített Óvodák intézményvezetőjét, hogy  a fenti vészjósló szavakból mi igaz, mi van mögöttük. Ő elmondta, hogy felháborodva olvasta a posztot, ugyanis szó semmi ilyesmiről nem volt, és nem is lesz soha szó, sem szexuális nevelés, se LMBTQ-érzékenyítés nincs egyetlen józsefvárosi óvodában sem. 

Több dolgot moshatott össze Sára Botond (aki ellen pártpolitikai és kormányhivatali aktivitásának összevegyítése miatt Csordás Anett előválasztási képviselőjelölt vizsgálatot kezdeményezett), de egyiknek sincs köze a szexuális neveléshez vagy az LMBTQ-propagandához. A kerületi óvodákban két civil szervezet, a Rosa Parks és a Partners Hungary programját valósították meg uniós forrásból, melyet az önkormányzat ezzel a két alapítvánnyal együtt nyert el pályázaton. A teljes program Befogadó óvodák néven fut, és két célja van: egyrészt roma és hátrányos helyzetű, valamint fogyatékossággal élő gyerekeket segít integrálni óvodákba és iskolákba, illetve szüleiket rávenni, hogy egyáltalán elvigyék a gyereket az intézményekbe, ahol tanulhatnak, fejlődhetnek.

A másik cél pedig az óvodák még vonzóbbá tétele különféle fejlesztő programokkal, például a Rodolfo inspirálta bűvészovik program, illetve egy német nyelvi program előkészítése.Az integráció kapcsán, mivel nem csak roma, hanem fogyatékossággal élő gyerekekről is szó van, szemléletformáló (régebben az érzékenyítő szót használták rá) foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek és főként szüleiknek, hiszen a gyerekek mindent azonnal elfogadnak természetesnek, amit látnak, tapasztalnak, a szüleik nehezebben. Ez azonban a legjobb indulattal sem nevezhető LMBTQ-propagandának.

Aissou Erzsébet elmondta, hogy aki tanult valaha fejlődéslélektant, az tudja, hogy a gyerekek ebben az életkorban kezdenek el érdeklődni az iránt, hogy mi az ő saját nemük, mi a másik gyereké, minden pillanatot kihasználnak, hogy leskelődjenek, így az ovikban korábban közösen használt mosdókat már évekkel ezelőtt elválasztották függönnyel, hogy véletlenül se legyen ebből probléma. Fel sem merült soha, hogy direkt módon szexuális neveléssel foglalkozzanak ezzel a korosztállyal, ami szóba kerülhet, az maximum a gyerekek saját nemének azonosítása. 

Sára Botond posztja alatt egyébként többen feltették a kérdést, hogy pontosan melyik óvodákban és pontosan mi folyik, amitől meg kellene védenünk a gyerekeinket, de egyikőjük sem kapott választ. Belinkelte viszont Sára a Magyar Nemzet cikkét, melyben politikai pedofíliának titulálják, hogy politikusok kiviszik a Pride felvonulásra vagy tüntetésekre a gyerekeiket, példának Erőss Gábor kerületi alpolgármestert hozzák fel, aki szerintük „nem rest gyermekeivel demonstrálni”. Ezért megkerestük az alpolgármestert, mondja el erről a véleményét.  Erőss elmondta, hogy a szolidaritást nem lehet elég korán kezdeni. Az ember a gyerekeivel együtt éli az életét, nem érdemes a gyülekezési joggal élést, illetve az emberi jogaiért való kiállást szétválasztani attól, hogy mondjuk metróra ül vagy piacra megy. Mivel szerinte mindkettő ugyanolyan természetes része az ember életének, ezekben a programokban a gyerekei is részt tudnak venni.  Amúgy pedig Erőss szavai rímelnek Orbán Viktoréira: Ez itt a mi hazánk és a magyar emberek döntik el, hogy miképpen neveljük fel a gyerekeinket.

Szöveg: Ádám Judit; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben