Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Polgármesteri köszöntő

Augusztus 20. - az erős közösségek ünnepe

2021. augusztus 20. péntek

Szent István királyunk államunk szövetségeseivel nem hadakozni akart, hanem békére törekedett.

Augusztus 20: az erős közösségek ünnepe

Minden nemzetállamnak szüksége van közös nyelvre, közös múltra, közös emlékezetre, valamint mindenki által tiszteletben tartott kultúrára és alapértékekre.

Ezek azok a láthatatlan szálak, amelyek összekötik a nemzetet alkotó sokféle közösséget, erőssé teszik azokat, és biztosítják a megmaradásukat: a közös jövőjüket.

Augusztus 20-án nem pusztán az államalapítást ünnepeljük, hanem annál sokkal többet: azokat az alapvető értékeket, amelyek összekötik egymással a magyar embereket és közösségeiket.

Szent István alkotása azért maradandó, mert az államszervezet kiépítésén túl felismerte, hogy Magyarországnak a Nyugathoz kell tartoznia, és mindenkivel elfogadtatta azokat a civilizációs normákat, amelyek a nemzet fennmaradását máig lehetővé teszik.

Ilyen a maradisággal szemben a változtatás képessége, a törvénytelenséggel szemben a törvényesség tisztelete, az igazságtalanságokkal szemben a kegyesség és a méltányosság gyakorlása, valamint a közösségek szabadságának biztosítása – nem véletlen, hogy a különféle önkormányzatok még évszázadokkal később is államalapító királyunk törvényeire és intelmeire hivatkoztak.

Szent István királyunk államunk szövetségeseivel nem hadakozni akart, hanem békére törekedett. Az országot és lakosait nem bezárni akarta, hanem nyitottá tenni. Ez a nyitottság, az alkalmazkodás és a befogadás képessége az igazi erőnk, ez tette erőssé a Nyugatot és benne Magyarországot. Bármikor letértünk erről az útról, mindig veszítettünk.

Emlékezzünk erre augusztus 20-án. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben