Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

AZ OVISOK SÉTÁVAL, AZ ISKOLÁSOK ÉVNYITÓVAL INDÍTANAK

Vissza az iskolapadba

2021. augusztus 26. csütörtök

Kormányzati döntés szerint egyelőre sem iskolai, sem óvodai korlátozásokra nem kell készülni, így hagyományos munkarenddel, jelenléti oktatással indul a 2021/2022-es tanév szeptember 1-én. A 12–18 évesek számára négynapos tömeges oltási akciót indítanak.

Bölcsődei jelentkezés 

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék húszhetes kortól hároméves korig biztosítanak ellátást. Mivel ez nem nevelési évhez kötött, a felvétel folyamatos, a kérelmek benyújtására egész évben lehetőség van, legkorábban a kért időpont előtt 3 hónappal. Személyes ügyfélfogadás a Baross utca 112. szám alatt van, a felvételi kérelmek leadására is itt van lehetőség. A kérelmek online is letölthetők és beküldhetők a www.bolcsode-bp08.hu honlapon megadottak szerint. Az oldalon a felvételhez szükséges igazolásokról, az elbírálás menetéről és a térítési díjakról is tájékoztatnak.

Pótbeiratkozás az óvodákban 

Augusztus 23-án véget ért a nyári ügyeleti időszak a Józsefvárosi Óvodákban, kinyitottak az intézmények, szeptember 1-ig azonban egyelőre összevont csoportokban játszhatnak a gyerekek. Azoknak, akik tavasszal elmulasztották az óvodai beiratkozást, a héten lehetőségük van pótbeiratkozásra, hogy gyermekük szeptember 1-én megkezdhesse az óvodát. Egy új jogszabály szerint, amelyik gyermek idén tölti be a harmadik életévét, azt csak december 31- ig kell beíratni óvodába. (Eddig úgy volt, hogy aki augusztus 31-ig betöltötte a hármat, annak szeptember 1-től kötelezően mennie kellett.) A beiratkozás ezért folyamatos. Megszűnt a körzetes óvoda fogalma, ami előny, mert szabad óvodaválasztás van, hátrány ugyanakkor, mert nincs kötelező felvételt biztosító óvoda – hívja fel a figyelmet Aissou Erzsébet egyesített óvodavezető. Hagyományteremtő ovis sétával készülnek a kiscsoportos gyerekekkel és szüleikkel augusztus 31-én kedden a Józsefvárosi Egyesített Óvodák. A séta alkalmával a Csodasziget, Gyerek-Virág, Százszorszép, Napraforgó ovikba látogatnak az érdeklődők, ezután a Teleki téren szervezett találkozón, ahol már minden óvoda képviselve lesz, lehetőség lesz az ismerkedésre. Az elmúlt hetekben több oviban is különféle beruházásokat végeztek. A Gyerek-Virág Tagóvodában befejezték a távvezetékek cseréjét, a héten takarítanak, az ovisoknak ez idő alatt a Virágkoszorúban biztosítanak helyet. A Napraforgó Székhelyóvodában zajló tetőcsere nem zavarja a nyitást, bár szeptember elejére ez is lezárul, itt is normál menetrendben indul az év. A Várunk Rád oviban pedig már kész a vadonatúj kerítés. (Itt egy 1800-as éveben épült kőfalat bontottak le 35 méteren, mert belülről veszélyessé vált.)

Ráfekszenek az ismétlésekre az iskolákban

Normális ütemben, évnyitóval kezdenek az általános és középiskolák. A helyi intézményvezetők tájékoztatása szerint a szokottnál nagyobb figyelmet fordítanak az év eleji ismétlésekre. Az alsósoknál az a tapasztalat, különösen az 1–2. évfolyamban, hogy nagy különbségek alakultak ki a gyerekek írás-olvasási és számolási tudásában. Augusztus 25-ig tart a sulikban a 12. életévüket betöltött tanulók iskolai covid-oltása iránti szülői igények felmérése – erről a KRÉTA rendszerben, illetve emailben kaptak értesítést. Az oltást felvenni kívánó fiatalok augusztus 30–31., illetve szeptember 2–3. között vehetnek részt az iskolai oltási kampányban, de továbbra is foglalhatnak időpontot az eeszt.hu lakossági portálon is. A jelentkezők számától függ, hogy Józsefvárosban az oltásokat az egyes iskolákban, összevonva más intézménnyel vagy a Szent Kozma rendelőintézetben végzik. Erről a szülők az oltás pontos időpontjával együtt külön értesítést kapnak. (Az oltásra a 18 évnél fiatalabb diáknak magával kell vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18. évet betöltötteknek pedig a jelentkezési lapot.) 

Iskolakezdési támogatás

Idén is 5000 forintos vásárlási utalvánnyal támogatja a Józsefvárosi Önkormányzat a józsefvárosi lakcímmel rendelkező elsősöket. Az utalványokat szeptember 10-ig a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Családtámogatási Irodáján (Baross utca 66-68.) veheti át a gyermek törvényes képviselője, vagy annak meghatalmazottja. A december 31-ig felhasználható támogatás a Papelito 29 Kft. (Orczy út 27.), a Baross Papír (Baross utca 78.) és a Mill-R Papír Kft. (Népszínház u. 16., József krt. 31/a, József krt. 81.) üzleteiben használható fel.

A tanév beosztása

Az iskolai év szeptember 1-én kezdődik, 2022. június 15-ig tart. Az őszi szünet október 23-tól november 1-ig tart, a téli szünet december 22-től január 2-ig, a tavaszi 2022. április 14-től 2022. április 29-ig.

Ingyenes tankönyvellátás

A köznevelési törvény módosításának értelmében tavaly szeptembertől valamennyi köznevelésben és szakképzésben részt vevő nappali tagozatos diák térítésmentesen kap tankönyvet.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben