Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elismerés

Döntse el Ön, ki kapja ebben az évben a "Józsefvárosi Közösségekért" kitüntetést!

2021. augusztus 27. péntek

Hat fantasztikus szervezet, szakmai közösség és magánszemély közül választhatja ki szeptember 5-ig Józsefváros lakossága, hogy ki kapja a Józsefvárosi Közösségekért kitüntetést.

Tavaly Józsefvárosban új díjat alapítottunk, melynek neve "Józsefvárosi Közösségekért". A kitüntetésben a Józsefváros érdekében kifejtett áldozatos tevékenység elismeréseként olyan civil és közösségi munkát végző szervezetek, magánemberek, informális közösségek részesülnek, akik a társadalmi igazságosságért, egyenlőségért, befogadásért, Józsefváros biztonságáért és a környezeti fenntarthatóságért végzett munkájukban értek el kiemelkedő eredményt.

A díjra bárki tehetett jelölést, a díjazottak kiválasztása pedig közönségszavazással történik, amelyben minden józsefvárosi lakos részt vehet.

Kérjük, csak akkor szavazzon, ha Ön józsefvárosi lakos. Mindenkinek egy szavazata van! (Kérjük, segítsen megőrizni a közönségszavazás tisztaságát azzal, hogy csak egyszer adja le a szavazatát.)

SZAVAZATÁT EZEN AZ ŰRLAPON ADHATJA LE >>>

Az online szavazáshoz gmailes címmel kell bejelentkezni, amelyet az Önkormányzat munkatársai nem látnak, ez csupán annak biztosítására szükséges, hogy egy címről csak egy szavazat érkezzen.

A közönségszavazás 2021. szeptember 5-ig vasárnap éjfélig tart.

Ebben az évben a kitüntetést 2 díjazott kaphatja meg, szavazategyenlőség esetén az önkormányzat illetékes bizottsága dönt.

Az online szavazáson kívül személyesen is leadhatja szavazatát a Polgármesteri Hivatal előterében található dobozba: Budapest 1082 Baross u. 63-67.

A díjra összesen 9 jelölés érkezett, akik közül az itt szereplő közösségek és magánszemélyek fogadták el a jelölést.

JELÖLTEK:

A Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ (JEK) szakmai közössége jek.hu

A JEK közössége a Covid ellen azonnal védekezni kezdett, amikor a járvány elindult: minden emeleten érintésmentes kézfertőtlenítő van kihelyezve, a betegeknek maszkot hajtogattak és PCR teszttel szűrtek önkormányzati dolgozókat, gyorsteszttel pedig a lakosságot.

Oltottak végig, és oltanak mind a mai napig. Dolgozóiknak ételt-italt szereztek, ezzel is csökkentve a rájuk háruló terheket. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi szociális intézményrendszerrel, a rászoruló lakókat tisztasági csomagokkal segítették a dolgozók.

Összesen 900 fő 60 év feletti józsefvárosi lakosnál végeztek ellenanyagszűrést.

Négy orvos és tíz asszisztens vett részt 40 napon át kirendelve fertőző és intenzív osztályokra a Covid betegek közvetlen ellátásában.

Cikkek a Covid alatti munkáról:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76903/ott-voltunk-a-jek-ben-az-ellenanyagszuresen

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76711/elindult-az-antitest-vizsgalat-a-jozsefvarosi-szent-kozma-egeszsegugyi-kozpontban

Nem Adom Fel Alapítvány nemadomfel.hu

A NEM ADOM FEL nem pusztán egy szervezet neve, hanem egy lelkület, újfajta megközelítés a szociális területen, amely áthatja csapatukat. Céljuk, hogy a társadalom hátrányos helyzetű tagjai (fogyatékosággal élő személyek, tanulásban akadályozottak, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok, időskorúak, stb.) higgyenek abban, hogy szükség van a tehetségükre, és ha nem adják fel, képesek lehetnek a sikerre, az értékteremtésre.

Ahhoz szeretnék hozzásegíteni Őket, hogy a saját erejüket, tehetségüket megélve, felhasználva programjaik aktív közreműködői, sőt létrehozói legyenek, sajátjuknak, saját teljesítményüknek érezve azokat. Abban hisznek, hogy az Ő küzdelmükben rejlő erkölcsi tőke gazdagíthatja, nemesítheti a társadalmat.

Az Alapítvány tulajdonában van a józsefvárosi NEM ADOM FEL KÁVÉZÓ ÉS ÉTTEREM, amely BUDAPEST ELSŐ FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ EMBEREK ÁLTAL ALAPÍTOTT KÁVÉZÓJA, ahol maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában.

Filozófiájuk:”Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen!”

Cikkek:

http://www.joszolgalatdij.hu/?mod=news&cla=news&fun=shownews&cat_id=11&id=3000094&temp=base

https://old.jozsefvaros.hu/hir/75854/oteves-a-nem-adom-fel-kavezo

Rotary Club Budapest-Margitsziget rotary-margitsziget.hu

A szervezet 11 éve van jelen Józsefvárosban, melynek fókusza elsődlegesen a Losonci Téri Általános Iskola. Az iskola sokirányú támogatása mellett a Club  felismerte, hogy tenniük kell a környezeti fenntarthatóságért is, ennek keretében indult el egy erős elmozdulás efelé. Ebben az évben fa ültetési akciók, valamint a Molnár Ferenc Park örökbefogadása valósult meg, valamint fűszerkert és madáretetők kihelyezése a parkban, mely a Losis gyerekek aktív bevonásával valósul meg. Hisznek abban, hogy a jövő nemzedék gondolkodását példamutató magatartással és aktív bevonásukkal tudjuk változtatni.

2021. augusztus 23-án az önkormányzat által szervezett adománygyűjtés keretében józsefvárosi rászoruló gyerekek részére adtak át tanszeradományt több, mint 70.000ft értékben.

2021. június vége: a LÜK Országos Bajnokságon 3. helyen végzős 3 diákot támogattak fejenként 50.000 forint értékű tablettel.

2021. június 10: Molnár Ferenc Park avatása bio piknikkel egybekötve.

2021. június 10: 600 ezer forint nagyságrendben adtak át a Losonci Téri Általános Iskolában tanuló gyerekek számára készségfejlesztő és tanulást/tanítást segítő eszközöket. 2021. 2021. május: a Berlin-Gendarmenmarkt Club támogatásával egymillió forint értékű infokommunikációs eszköz beszerzésével segítették a Losonci Téri Általános Iskola tanulóit, közel 400 ezer forint összegben a tanárok kaptak laptopokat

2021. május 4: faültetés a Losiban a végzős diákok részére

2021. húsvét: 40 józsefvárosi rászoruló családot egyenként 10 000 Ft értékű, kizárólag élelmiszerre fordítható utalvánnyal segítettek.

2021. február: 7 db használt, de kiválóan működő okostelefont adtak gyerekeknek a    jobb kommunikáció végett, akik a távoktatásban leszakadtak

Cikkek:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76495/jobban-megbecsuljuk-ami-a-sajat-kezunk-munkajat-is-dicseri

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76348/ultess-egy-fat-az-elmulas-ellen

Setét Jenő polgárjogi aktivista

Az ország talán legismertebb és legkövetkezetesebb roma jogvédője, akinek jelentős a tevékenysége szociális munkásként is. Jogvédelem és szociális segítő munka - ez két olyan terület, amelyen Setét Jenő jelentős teljesítményt ért el és amelyek kiemelten fontosak Józsefváros roma közösségei számára. 1995-től folyamatosan szociális munkásként és civil jogvédőként dolgozik. 1995-től, 2010-ig a Roma Polgárjogi Alapítványnál, majd 2010-től, 2011-ig a TASZ-nál és 2012-től a NEKI-nél. Jelenleg az Idetartozunk Egyesület elnöke, amely a 2011-es népszámlálással kapcsolatos kampányból nőtt ki, amikor Setét Jenő azon dolgozott, hogy a romák vállalják saját identitásukat.

2020-ban Wallenberg-díjat kapott, mert „mindig határozottan lépett és lép fel a magyarországi szélsőségek, a szaporodó szélsőséges csoportok és a félkatonai szervezetek ellen”. A pénzjutalmat a gyöngyöspatai roma diákokat oktató tanodának adta. Az utóbbi idők legaktívabb roma közéleti embere szenvedélyesen védi az emberi jogokat, gyújtó hangú beszédmondó, kiváló szónok, de 2021-ben például a Diószegi utcában is szervezett virágültető akciót.

Cikkek:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76709/szinesek-meg-egyszinu-zoldek---setet-jeno-onkentes-viragultetesi-akcioja

https://old.jozsefvaros.hu/hir/75078/hiszek-abban-hogy-ha-szot-emelek-a-ciganyok-jogaiert-akkor-magyarorszagert-emelek-szot

Zahid Mehmood vállalkozó

Zahid Mehmood az indiai Kasmír Pakisztán által elfoglalt részéből érkezett Magyarországra 2010-ben menekültként. Élt Norvégiában is, ahol sofőrként dolgozott, de aztán visszaköltözött Magyarországra. Különféle vállalkozásokat indított és a Népszínház utcában ma már számos üzlet tulajdonosa. Az övé többek között a 2016-ban nyitott Kashmir Bazár és a Kashmir étterem is és van az utcában fodrászata és mosodája is.

2021 nyarán támogatta a Népszínház Kasmír Fesztivál szervezését, amelynek keretében multikulturális gyerekprogramok, táncos programok és koncertek is voltak.

Cikkek:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/75346/a-magyarok-nem-eleg-kitartoak-vallalkozni

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76935/ilyen-volt-a-kasmiri-de-nem-csak-gasztrofesztival

Grundkert közösségi kert facebook.com/Grundkert

A Grundkert közösségi kert 2012-ben alakult a VIII. kerületben, helyi lakosok és civil aktivisták  együttműködésével. Az elmúlt nyolc évben egy sokszínű és erős közösséget hoztunk létre. Célunk a vegyszermentes városi kertészkedés, ami fejleszti a környezettudatos gondolkodást, egyúttal közösséget teremt.

Az elmúlt években sokféle programot szerveztek tagjaik és a helyi lakosság számára. Ezekből néhány példa:

Közösségi Kertek Éjszakája - a Grundkert kezdeményezésére négy évvel ezelőtt  indult esemény. Évről-évre sok fővárosi és vidéki közösségi kert kapcsolódik a  kezdeményezéshez különféle programokkal (pl. koncert, jóga, kézműves  foglalkozások, előadások stb.), egy napra megnyitva a kerteket a nagyközönség  számára. Az eseményt minden alkalommal a csatlakozó kertek tagsága szervezi,  alakítja, a saját anyagi és humán erőforrásainak felhasználásával.

Ismeretterjesztő előadások, foglalkozások - Szakemberek bevonásával előadásokat szerveznek a kert- illetve a tágabb közösség számára, olyan  témakörökben mint például a házi komposztálás, permakultúra, napaszaló készítés.

Magyar Népmese Napja - Több éves hagyomány, melynek keretében tartottak már közös mesemondást a Menedék Egyesülettel, meghívtak hivatásos  mesemondókat, óvodapedagógus tagjuk vezetésével pedig a magyar népmesei  hagyományokra épülő interaktív hétpróbát szerveztek.

Cikkek:

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76926/nagyobb-reszben-kozosseg-kisebb-reszben-kert-video

kozossegikertek.hu/garden/grundkert-4/

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben