Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A lakhatási gondokat oldaná meg a Diákváros

Törvényjavaslat a Fudan ellen

2021. augusztus 29. vasárnap

Kunhalmi Ágnes, Csárdi Antal és Jámbor András együtt tartott sajtótájékoztatót a Kossuth téren pénteken Nem adjuk a Diákvárost! címmel. Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd pedig még aznap közösen nyújtott be törvényjavaslatot a Fudan-törvény hatályon kívül helyezésére.

Először Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szólalt fel a sajtótájékoztatón a Parlament épülete előtt. Szerinte nemzetgazdasági szempont és a magyar társadalom érdeke is a Diákváros megépülése, ami a vidékről a fővárosba költöző felsőoktatásban tanuló diákoknak biztosítana elérhető áron lakhatást, ugyanis a több mint 100 ezer forintos fővárosi albérletárakat már nemhogy a nehéz anyagi körülmények közt élő családok, de a középosztálybeliek sem tudják kigazdálkodni. A fiatalok emiatt dolgozni kényszerülnek, és nem tudnak kellőképp a tanulmányaikra koncentrálni. „Ez nem csak a fővárosiak ügye, ez egész Magyarország ügye, és ami a legfontosabb, a magyar fiatalok ügye” – emelte ki Kunhalmi. A kormánytól azt kérik, álljon el a Fudan-beruházástól, amit nem mellesleg a magyar adófizetők pénzéből kiviteleznének, miközben a magyar fiataloknak esélyük sem lenne az „elitegyetemen” tanulni, mert az ösztöndíj mellett is túl magasak lennének a költségei. „Ne veszélyeztessék azt a diákvárost, ami a jövő generációjának az érdeke” – hangsúlyozta a politikus, majd hozzátette, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd frakciója még aznap együttesen benyújtja azt a törvényjavaslatot, amely a Fudan-törvényt hatályon kívül helyezi.

Az LMP-s Csárdi Antal, Józsefváros országgyűlési képviselője elmondta, hogy a főváros és a kormány között kötött megállapodásnak – miszerint a Fővárosi Közgyűlés támogatja az atlétikai VB megrendezését, amennyiben a kormány támogatja többek között a Diákváros megépülését – része volt a teljes átláthatóság biztosítása, de ezt a kormány szintén megszegte. „Ezen a ponton el is kell kezdődnie annak az elszámoltatásnak, ami a kormányváltás esetén legfőbb szándéka és ígérete az újonnan felálló Karácsony-kormánynak” – mondta Csárdi. Szerinte fontos láthatóvá tenni a magyar szavazók számára, hogy mennyibe kerülne a Fudan beruházás, illetve a Diákváros megvalósulása. Csárdi újságírói kérdésre elmondta, ha feláll a Karácsony-kormány, megrendezik az atlétikai VB-t és megépítik a Diákvárost is.

Jámbor András, aki a 6-os számú országos egyéni választókerület előválasztásán Józsefváros civil országgyűlési jelöltje, arra emlékeztetett, hogy a Nemzeti Választási Bizottság hétfőn dönt Karácsony Gergely főpolgármester népszavazási kérdéseiről, és ezek között ott van a Fudan egyetemről szóló törvény hatályon kívül helyezése is. Hozzátette, Gulyás Gergely azt ígérte, 2023-ben lehet majd népszavazást tartani a Diákváros ügyében. Jámbor szerint akkorra már teljesen felesleges lesz, ennek most van itt az ideje. „Mi azt látjuk a pultoknál, amikor találkozunk az előválasztás során az emberekkel, hogy folyamatosan a lakhatás témájával jönnek, ez a legnagyobb probléma, ami őket érinti. Ha a diákváros projektet eltörlik, akkor az egyik legfontosabb projektet törlik el, ami a lakhatás gondjait megoldaná nemcsak Budapesten, hanem az egész országban.”

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia, Kép: Csárdi Antal Facebook oldala

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben