Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy ellopott emléktábla újjászületése

Főhajtás Süpek Ottó emléke előtt

2012. február 21. kedd

Akik 2003-ban szétverték, illetve ellopták a Corvin közből Süpek Ottó emléktábláját, bizonyára nem tudták, hogy a tábla és a szöveg egy nagy tudós életművének állított emléket. Józsefvárosiak tisztelgését fejezte ki a tudományművelés hétköznapi nagysága, és művelője, Süpek Ottó előtt.

Süpek Ottó február 14-én született, a rá való emlékezés, emléktáblájának újraavatása úgyszintén február tizennegyedikén történt. A nyolcvannégy éve született tudós haláláig a Corvin köz 2. szám alatt lakott, egyike a józsefvárosi szellemi embereknek, akik rangot, elismerést vívtak ki az itt élő értelmiségiek számára. Emléktábláját a Józsefvárosi Önkormányzat nevében Egry Attila alpolgármester avatta, aki méltatta a szellem embereinek munkásságát, a rá emlékezők hagyománytiszteletét, a példaadó emberek tudományos és lelki nagyságát. -„Barbár kezek megrongálták, megsemmisítették a józsefvárosiak tiszteletét kifejező domborművet, de mi helyreállítjuk a szimbólumokat!”- mondta, és emlékeztetett: Józsefváros társadalma számon tartja azokat a fiait, akik nemzetközi mércével mért tudást, hírnevet szereztek, szereznek a városrésznek, majd az irodalomtudós leányával, Süpek Márta Ottaval, leleplezte az újraformált domborművet.

Az emlékezők formás irodalmi összeállítás részesei lehettek, aminek részeként, Süpek Márta Otta idézte fel gyerekkorát, édesapja tudósportréját, és az irodalomtudós kortársainak vallomásait, majd zeneműrészletek következtek.

Prof.Dr. Süpek Ottó 1928. február 14-én született Marcaltőn, ahonnan pápai bencés diák - évek után, besorozott leventeként elhurcolták, Kasselben, majd francia fogolytáborban ismerte meg a háborút, ahonnan 1946-ban keveredett haza. 1948-ban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Gyergyai Albert munkatársa lett. Vérévé lett a francia lelkiség, „belülről” ismerte a nyelv finomságait, a franciás világszemléletet. Villon és a számok szimbolikája című kötete volt az első a sorban, mellyel mély tudását ismerhette meg a világ a francia történelem és nyelv titkait illetően, de Anonymusszal foglalkozó kötete is nagy feltűnést keltett, a mellett, hogy kiderítette, Anonymus tulajdonképpen III. Béla király kancelláriájának jegyzője volt. Kortársai szerint, nagy tudós volt, és szerethető igazi tanárember. Juan Dufornuet, a Sorbonne professzora szerint, az élet ajándékának tekintette, hogy Süpek Ottót barátjának mondhatta, általa ismerte meg Magyarországot, a magyar szellemet, mely nyitott, bátor, s úgy hagyománytisztelő, hogy „rendet vág” a lehetséges jövő irányába.

Haláláig a józsefvárosi Corvin közben lakott, az itt élők szerették, tisztelték, emléktáblájának újraavatását is lakossági kezdeményezésre valósította meg az önkormányzat, bizonyítva, hogy a szellemi teljesítmények, emberi életművek előtt, minden későbbi kor embere fejet hajt.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben