Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közlemény

Józsefváros jegyzőjének és polgármesterének közös közleménye

2021. szeptember 02. csütörtök

Sára Botond valótlanságokat terjeszt a józsefvárosi közterület-felügyeletről

A Fővárosi Kormányhivatal vezetője valótlanságokat állított Facebook-oldalán a józsefvárosi közterület-felügyeletről is.

Állításaival szemben a tények a következők:

1.      Az elmúlt másfél évben nem történt érdemi változás a közterület-felügyelet létszámában. 2019 óta 6 fő távozott a közterületi állományból és 3 fő a hivatal védelmét ellátó őrszolgálattól. Ugyanezen időpont alatt 3 fő érkezett a közterületi állományhoz és 7 fő az őrszolgálathoz (orvosi intézmények őrzésének átvétele miatt bővítésre került sor) A teljes állomány jelenleg 64 fő.

2.      Az elmúlt másfél évben számos eszközfejlesztés történt a közterület-felügyeletnél. 2020-ban 2 személygépjárművet biztosított a közterület-felügyeletnek az önkormányzat a korábban fideszes politikusok által használt saját flottáján belüli átcsoportosítással. 2020-ban a Nemzeti Örökség Intézetével kötött együttműködés alapján 7 darab térfigyelő kamerával került bővítésre a közterület-felügyelet által üzemeltetett térfigyelő rendszer. 2021-ben az önkormányzat a költségvetésben 1,6 millió forintot biztosított PDA készülékek cseréjére melynek felhasználására a közeljövőben kerül sor, és további 6 millió forintot biztosított gépjármű beszerzésre. 2021-ben a Las Vegas Casinóval kötendő együttműködés alapján további 8 darab térfigyelő kamerával került bővítésre a közterület-felügyelet által üzemeltetett térfigyelő rendszer.

3.      A közterület-felügyelet eszközállománya megfelelő és elegendő a feladat ellátására. Az egyenruházattal kapcsolatos beszerzési eljárás lefolytatásra került, a nyertes ajánlattevővel a szerződés megkötése az illetékes bizottság 2021.09.06. napi döntése után lehetséges. Az illetményüket 2021.09.01. napjától emeli a hivatal.

4.      Egyetlen adat sem támasztja alá, hogy „rengeteg új hajléktalan van a kerületben.” Az ezzel kapcsolatos szubjektív vélemények, illetve a kormánypárti propagandában hangoztatott szólamok nem igazolhatóak. Nincs megtiltva a fedél nélküli emberekkel kapcsolatos intézkedés és jelenleg is bekísérheti a közterület-felügyelő a rászoruló személyt az ellátó intézménybe. A polgármester nem tiltotta meg a hajléktalanokkal szembeni intézkedést, épp ellenkezőleg: elvárásként fogalmazta meg a jogsértésekben való fellépést függetlenül az elkövető társadalmi helyzetétől.

dr. Sajtos Csilla jegyző, Pikó András polgármester

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben