Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kultúra

A Jövő vásznai: kiállításmegnyitó a Polgármesteri Hivatalban

2021. szeptember 04. szombat

Pikó András polgármester beszéde a A Jövő vásznai című kiállítás megnyitóján szeptember 2-án.

A Jövő vásznai című kiállítás 2021. szeptember 2-án nyílt meg a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban: https://jozsefvaros.hu/hir/76996/a-jovo-vasznai---kiallitas-a-jozsefvarosi-onkormanyzat-polgarmesteri-hivatalaban Alább olvashatják Pikó András polgármester beszédét a megnyitón.

Köszöntök mindenkit, aki itt van, és megtekinti velünk ezt a rendhagyó kiállítást, amelyet a She 4 She Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság szervez menekültek és bevándorlók alkotásaiból. Büszke vagyok arra, hogy ezek a képek október 15-ig itt, a józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban lesznek láthatóak.

Fontos, üzenet értékű története van annak, hogy ezek a képek végül ide kerültek, a hivatalunk folyósóira. Először azt terveztük, hogy az alkotások kerüljenek ki a kerületszerte megtalálható hirdető tábláinkra, azért, hogy minél több józsefvárosi láthassa őket és ismerhesse meg az alkotók történeteit. A mi politikánk azonban az, hogy nem lehet más valóság odakint, az emberek között, mint idebent a hivatalunkban és ami itt valóság, vagy valósággá szeretnénk tenni, annak ki kell sugároznia a hivatalon kívül Józsefvárosba. Nincs más politika és külön értékrend, egy kívülre, egy meg ide az önkormányzatba – ezért nagyon fontos, hogy ezek az alkotások itt, a helyi közhatalom épületében is láthatóak legyenek.

 

Ezekből a képekből talán megérthető, hogy a világ nem írható le a „migránsok és célországok”, a „mi és ők” fogalompárjaival, hanem mindenhol emberek élnek, és vannak olyan helyzetek, amikor az embernek nincs maradása a hazájában - menekülnie kell. Most, amikor a híradásokban nap mint nap láthatjuk a tálibok által visszafoglalt Afganisztán képeit, talán még aktuálisabb és fontosabb ez a tárlat.

Remélem, hogy a kiállítással az önkormányzat dolgozóit, Józsefváros érdeklődő lakosait és a kiállítás más látogatóit közelebb tudjuk hozni a menekültek és a bevándorlók tapasztalataihoz, és ahhoz az emberséget, befogadást képviselő eszmeiséghez, amit mi itt vallunk, és ami hitem szerint Józsefváros egészét is jellemzi.

A kiállítást tárlatvezetések alkalmával lehet megtekinteni. Részletek és regisztráció: https://jozsefvaros.hu/hir/76996/a-jovo-vasznai---kiallitas-a-jozsefvarosi-onkormanyzat-polgarmesteri-hivatalaban

Fotók: Józsefváros újság, Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben