Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koronavírus

Covid oltás utáni támogatás a józsefvárosiaknak

2021. szeptember 09. csütörtök

10 ezer forinttal támogatja a Józsefvárosi Önkormányzat azokat a rászorulókat, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen.

A Józsefvárosi Önkormányzat 2021. szeptember 9-i rendkívüli képviselő-testületén határozott arról, hogy 10.000 forint egészségvédelmi támogatásban részesülnek mindazok a józsefvárosi rászoruló lakosok, akik 2021. december 31-ig beadatták mindkét COVID-oltást (a Janssen oltás esetében egyet), függetlenül attól, hogy ez a rendelet elfogadása után vagy előtt történt. 

Támogatásban részesülhetnek azok, akiknek a családjában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, azaz 71 250 Ft-ot. A támogatás feltétele, hogy a kérvényező családjában minden nagykorú személynek kell oltással rendelkeznie (kivéve, ha orvosi igazolása van arról, hogy nem oltható), és az oltásról szóló igazolást/igazolásokat be is kell mutatnia a kérelmezőnek a támogatás igénylésekor.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2022. január 15.

A kérelemben részesülők körében azok között, akik a rendelet hatályba lépését követően vették fel a védettség eléréséhez szükséges oltásokat, összesen 5 fő számára az Önkormányzat bruttó 150.000 forintot sorsol ki 2022 elején. 

A támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatvány felvehető a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Támpont Információs Szolgálatán minden hétköznap munkaidőben (1082 Budapest, Baross u. 63-67.) és Családtámogatási Irodáján (1082 Budapest, Baross u. 69, bejárat a Német utca felől) ügyfélfogadási időben. A kérelem a Családtámogatási Irodán nyújtható be személyesen.

A kérelmezőnek valamennyi nagykorú családtag oltottságát igazoló iratokat egyszerre kell bemutatnia ügyfélfogadási időben.

A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, vagyis a támogatást 2021. szeptember 10-től lehet igényelni.

A támogatás igénylésével kapcsolatos közérthető útmutatót itt találja >>>

Ha segítségre van szüksége az oltásra történő regisztrációhoz, keresse a a Józsefvárosi Önkormányzat ingyenesen hívható zöld számát: 06-80-277-256 (minden hétköznap 8 és 18 óra)

Az oltási támogatás elfogadásán túl a józsefvárosi képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy tegyen javaslatot a kormány felé a kötelező előzetes oltási regisztráció és időpontfoglalás eltörlésére és egy mindenki számára elérhető tömeges oltási program kidolgozására.

További információ: 

A Józsefvárosi Önkormányzat Családtámogatási Irodájának telefonszámai: 06-1-459-2277, 06-20-539-0533 (hétfő: 8 és 18 óra között, kedd és csütörtök 8:00 és 16:00 óra között, szerda 8:00 és 16:30 között, péntek 8:00 és 13:30 között)

A Józsefvárosi Önkormányzat ingyenesen hívható zöld száma: 06-80-277-256 (minden hétköznap 8 és 18 óra)

E-mail: szocialis@jozsefvaros.hu

A formanyomtatvány letölthető (Covid oltás kérelem): https://old.jozsefvaros.hu/onkormanyzat/ugy/131

Az elfogadott rendelet: https://old.jozsefvaros.hu/tu_dokumentumok/6775_20210909_javaslat_a_koronavirus_elleni.pdf

Háttér:

Közismert, hogy a járvány megfékezésének leghatékonyabb eszköze az oltás.

Miközben területi adatok korlátozottan állnak rendelkezésre, szintén tudott, hogy helyi szinten az oltottság - és annak hiánya - szoros összefüggésben áll a szegénységgel. Míg a józsefvárosi önkormányzat eddig is erőn felül tett a járvány hatásainak enyhítéséért, jelenleg elsődleges célja, hogy az év hátralévő részében az eddig be nem oltott lakosok közül minél többen jelentkezzenek a vakcinára. A támogatási program célja ennek ösztönzése. Annak érdekében, hogy az előny ne járjon hátrányos megkülönböztetéssel, a támogatás attól függetlenül jár, hogy a COVID-oltás felvétele a rendelet elfogadását követően vagy azt megelőzően történik. 

A tapasztalatok arra is rámutatnak, hogy a regisztrációs folyamat gyakran hátráltatja az oltás felvételét. Ezért a józsefvárosi képviselő-testület felkérte a polgármestert, hogy tegyen javaslatot a kormány felé a kötelező előzetes oltási regisztráció és időpontfoglalás eltörlésére és egy mindenki számára elérhető tömeges oltási program kidolgozására.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben