Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Rendkívüli képviselő-testületi ülés

Józsefváros pénzt fizet az oltásért, megépül a káptalanfüredi gyerektábor 2024-re

2021. szeptember 09. csütörtök

Két igazán fontos téma szerepelt a rendkívüli képviselő-testületi ülésen, az egyik egy oltásösztönző díj bevezetése, amit rászoruló családok vehetnek igénybe, ez most személyenként 10 ezer forint, de lehet, hogy két hét múlva 20 ezerre emelkedik. A másik pedig a káptalanfüredi tábor befejezésének ügye: megkötik az új támogatási szerződést, és 2024 nyarán már remélhetőleg a gyerekek is nyaralhatnak a befejezett gyerek- és sporttáborban. 

16 képviselő jelenlétével, 2 távollétével indult el a józsefvárosi képviselőtestület rendkívüli ülése. A negyedik hullám és egy kellemetlen vírus terjedése miatt Pikó András polgármester maszkhasználatot kért a képviselőktől. Másrészt Pikó András kitért a 2022-es választási kampány megindulására, és arra, hogy a(z által meg nem nevezett) Fidesz standjánál fizikai atrocitás érte a párt helyi alelnökét (erről bővebben itt írtunk), elítélte a fizikai erőszakot és együttérzését fejezte ki a sértettnek. 

Napirend előtt

Szilágyi Demeter fideszes képviselő a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN) működését érintő belső vizsgálat eredményére lett volna kíváncsi, ami augusztus 24-én lezárult. Pikó Sajtos Csilla jegyző tájékoztatását kérte - ő annyit mondott, az eljárás még nem fejeződött be. A végleges jelentés elkészültekor zárul le a vizsgálat, ez még nincs meg, jelentéstervezet van. Az észrevételeiket az érintettek szeptember végéig tehetik meg, utána készül el majd a végleges jelentés (erre nincs jogszabályi határidő, de ígéret szerint a lehető legrövidebb időn belül elkészül), és a jogszabály is ezt teszi kötelezően közreadandónak. Pikó András hozzátette, ő is nagyon várja a jelentést, hogy megtudhassuk, hogy működhetett munkásszálló a magyarkúti táborban akkor, amikor átvették az önkormányzatot 2019 őszén. A képviselőtestület leszavazta Szilágyi Demeter napirendi javaslatát.

Egry Attila fideszes képviselő is hozzászólt, mint a JKN felügyelőbizottságának elnöke. A felügyelőbizottság nem vett részt a vizsgálatban a tájékozódás szintjén sem, amit Egry sérelmez, mivel az képviseli a tulajdonos önkormányzatot a társaságban. Súlyos szabálytalanságokról, bűncselekmények gyanújáról szólnak a folyosói pletykák, ezek megerősítését kéri Egry Pikótól, amire a polgármester azt mondja, nincs a tervezet birtokában, nem tud rá válaszolni. Sajtos Csilla szerint a végleges jelentést lehet megtárgyalni.

Rátért a testület a napirend megszavazására, három pont volt, ezt megszavazták. Először a korábban megválasztott bizottsági tagok tették le esküjüket. Majd a Józsefváros Kultúráért elismerő díj zsűrijébe kellett új tagot választani, mivel Balogh Lajos korábbi tag sajnálatosan fiatalon, 28 évesen elhunyt koronavírus-megbetegedésben. Pikó András a helyére az MSZP-s Czeglédy Ádám képviselőt javasolta tagnak. Camara-Bereczki Ferenc MSZP-s képviselő, egyben a Közösen Józsefvárosért frakció helyettesítő vezetője itt ragadta meg az alkalmat, hogy elítélje a Fideszt és helyi alelnökét érintő támadást, reményét fejezi ki a hangnem normalizálására, és figyelmeztette a politikusokat a légkör eldurvulása miatti felelősségükre. Vörös Tamás fideszes frakcióvezető jó munkát kívánt Czeglédy Ádámnak. Erőss Gábor alpolgármester szerint ennek az eseti bizottságnak a munkája bizonyítja, hogy lehet pártérdekeken túli értelmes munkát folytatni. Czeglédy tagságát a képviselőtestület megszavazta.

Oltásért pénz

Ezután következett az oltás népszerűsítésének kerületi megoldása: Józsefváros fizet, ha valaki beoltatja magát. Pontosabban a leült állami oltási kampány és magyar oltási kedv fellendítésére, a negyedik hullám erősödése közben 2021 szeptemberétől kerületi kampány indul. Tízezer forintos támogatásban részesülnek azok a családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem több mint 71 250 forint, és beadatja 2021. december 31-ig (vagy épp Szilveszter napján) mindkét oltást (avagy a Janssenből egyet, mert az kombinált oltás, elég egy belőle). De azok is kaphatnak oltást, akik ilyen, kevésbé tehetős családban élnek, de korábban felvették az oltást. A szeptembertől december végéig oltott családok körében pedig még kisorsolnak ötször bruttó 150 ezer forintot, ezzel is ösztönözvén az embereket. Nehéz becsülni a várható jelentkezők számát, az önkormányzat 2000 emberre elegendő keretet biztosít most erre, de ha többen jelentkeznek, vélhetően nekik is biztosítja majd a támogatást. A teljes családnak oltva kell lennie, de ha valaki orvosi okok miatt nem vehet fel oltást, akkor az nem kizáró ok, a család még jelentkezhet. A támogatást a Polgármesteri Hivatalban, személyesen lehet igényelni 2022. január 15-ig. Egészen pontosan: a támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatvány felvehető a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Támpont Információs Szolgálatán minden hétköznap munkaidőben (1082 Budapest, Baross u. 63-67.) és Családtámogatási Irodáján (1082 Budapest, Baross u. 69, bejárat a Német utca felől) ügyfélfogadási időben. A kérelem a Családtámogatási Irodán nyújtható be személyesen. A kérelmezőnek valamennyi nagykorú családtag oltottságát igazoló iratokat egyszerre kell bemutatnia ügyfélfogadási időben, áll a kerület közleményében.

Szili-Darók Ildikó alpolgármester arról beszélt, a kerület hátul kullog a statisztikában, ezért fel kell lendíteni az oltási kedvet. A tudományos ismeretekhez hozzáférni kevésbé tudó, tévhiteket jobban magukévá tevő rétegeket meggyőző tettekkel lehet ösztökélni. 2000 emberrel kalkulál a kerület, ha több igény érkezik, megnövelik a keretet, mondta kérdésre az alpolgármester. 

Vörös Tamás fideszes frakcióvezető elismerését fejezte ki a polgármesternek, hogy nem csinált politikai kérdést az ügyből. Camara-Bereczki Ferenc szerint ez a kezdeményezés a többi önkormányzatnak is követendő példa lehet. Juharos Róbert fideszes képviselő is úgy látja, ez egy jó előterjesztés, megjegyezte, a kerület költségvetése nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnt, szerinte megnövekedhetne a fejenkénti összeg 10-ről 20 ezer forintra, ami már igazi ösztönző lehetne, erre módosító javaslatot nyújtott be. 

Pikó András alapvetően egyetért ezzel, de szeretné elkerülni, hogy az általános tartalék 100 millió forinttal kevesebb legyen, azt ígérte, hogy az első tapasztalatok alapján fogják eldönteni, emeljenek-e az összege vagy ne. Szilágyi Demeter fideszes képviselő szerint a belépési határral kapcsolatosan kéne még módosítani, ha olyanok jelentkeznének, akik a 71 250 ezer forintos határ környékén jelentkeznek, ne utasítsák el azt élből, és ezt vizsgálják felül - Szili-Darók szerint méltányossági alapon lehet erről dönteni bizottsági szinten, ezt a következő képviselő-testületi ülésre behozzák. 

Erőss Gábor felhívta a figyelmet, hogy a 10 ezer forintos támogatás csak az egyik része a javaslatnak, a másik, a nagyobb motivációt jelentő része a 150 ezer forintos kisorsolt összeg, ami a családokat ösztönzi. Egry Gábor szerint a méltányosság azért nem jó megoldás, mert sokan nem is fognak jelentkezni, akik a határ fölött vannak, szerinte dupla akkorára kéne emelni a jogosultsági határt, mert a járvány nem válogat anyagi helyzetre való tekintettel, és itt nem lenne szabad anyagi, költségvetési szempontokat figyelembe venni. 

Pikó András szerint ezt már nem bírná el a költségvetés, amúgy a következő ülésen szeptember 23-án már tisztábban fognak látni, hogy a rendszert hogy kell korrigálni. Molnár György polgármesteri tanácsadó szerint amúgy kb. 2000 ember lehet érintett a rendelkezésre álló adatok szerint, de van látencia is, és azok is kaphatnak támogatást, akik már beoltatták magukat, tehát nem lehet pontos számot mondani. Veres Gábor szerint ezeknek a családoknak levelet kellene írni a lehetőségről, nem csak várni rájuk. Pikó András szerint részletes és sokcsatornás kommunikációs tervet dolgoztak ki az elérés érdekében, a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Családsegítő Központ (JSZSZGYK) ügyfélköre bekerül ebbe, de mindenkire számítanak. Vörös Tamás szerint tudnának honnan költségvetési forrást találni a célra, de nem szeretnék politikai vitákkal terhelni az ügyet „bár tudnánk". Két hét múlva tehát megvizsgálják a rendszert. Juharos Róbert duplázást javasló módosító javaslatát leszavazták, de visszatérnek az ötletre 23-án. A javaslatot egyöntetűen elfogadták.

Megépül a káptalanfüredi tábor

Jött a harmadik napirendi pont, amely a rétestésztaként nyúló káptalanfüredi gyerektábor ügyére tesz vélhetően és remélhetően pontot. Megköti ugyanis a kerület az Emmivel az új támogatási szerződést a félbemaradt építkezés ügyében. A szövevényes ügy részleteit itt írtuk le, a lényeg: a tábor felújítását 2015-ben határozta el az önkormányzat, erre kapott a kormánytól 2,2 milliárd forintot. A projekt húzódott, az Emmi átvette az ügyet, és új támogatói okiratot adott ki 2019. március 20-án, hogy az év december 31-ig fel kell használni a keretet. Ez nem volt tartható, a kerület hosszabbítást kért, amit meg is kapott, majd a kivitelezési és üzemeltetési költségek csökkentése érdekében módosította volna a szakmai programot is 2020. október 5-én kelt levelében. Az Emmi 2021. január elején kelt levelében viszont ezt elutasította, és egyben visszavonták a korábbi határidőhosszabbítást is. Ezért aztán a 2,2 milliárdos támogatást vissza kellett fizetni, ez meg is történt. 

Most ahhoz kellett képviselő-testületi döntés, hogy az új támogatási szerződést elfogadja a testület, amelyről a visszafizetés után kezdődtek meg a tárgyalások.  

Az új szerződés szerint az Emmi 2,124 milliárd forint támogatást nyújt Józsefvárosnak, amit 2024. június 1-jéig el kell költeni. A meglévő tervek aktualizálásával kell felépülnie a táborban a főépületnek - a bungalók már állnak, energetikailag kell őket felújítani - , amely legalább 1600 nm alapterületű lesz, minimum 50 fő elhelyezését teszi lehetővé, és legalább 500 adag előállítására alkalmas főzőkonyha is lesz benne. Bővülnek a sportfunkciók, lehet immáron beltéren is sportolni majd, a parkban lesz futókör és más sportolási lehetőségek. Kiemelt figyelem hárul majd a megújuló energiaforrások felhasználására és beépítésére. A tábor az üzemelés 80 százalékában gyerektábor lesz mindenféle korosztálynak, a fennmaradó 20 százalékban pedig piaci alapon értékesíthetőek a szolgáltatások.

Rádai Dániel alpolgármester felidézte, elszámoltak a korábbi támogatással, több mint 300 millió forintot kellett a Veszprém Handball Team helytelen elszámolása miatt az önkormányzatnak ebbe beletennie. A cél, hogy 2024 nyarán már a gyerekek élvezhessék a tábort. A szakmai tartalom megmarad, a műszaki tartalom kérdésében megegyeztek az Emmivel. Szélesebb körű sporttevékenység, 12 hónapos kihasználtság a cél, tette hozzá Pikó András. 

Vörös Tamás örül, hogy megszületett a megegyezés, és a kormány támogatja a tábort. Szerinte ez az ügy is példázza, hogy nem érte kormányzati elvonás a kerületet, az ezzel kapcsolatos politikai kommunikációt szerinte a városvezetésnek el kéne hagynia, nem volt igaz a 4,5 milliárdos elvonásokat kommunikálni. És kérte Pikót, hogy számolja fel a vitorláskikötőt a strandon. Camara-Berecki Ferenc felidézte, hogy 1,125 milliárd forintot vettek el a kerülettől, amit Kocsis Máté megígért, hogy visszaszerez, ez a mai napig nem történt meg. Pikó András azt idézte fel, hogy a kerületet állította a minisztérium kész helyzet elé annak idején, de az ő dolguk most nem a múlton való összeveszés, hanem a munka elvégzése. Szilágyi Demeter szerint a kerületvezetés felelőssége, hogy egy évet elvesztegettek a fejlesztéssel - Pikó András szerint viszont túl későn készültek el a kiviteli tervek, 10 hónap nem lett volna elég a kivitelezésre, a csúszás az előző vezetés és az állam sara. A képviselők hosszasan vitatkoztak arról, hogy ki és hogyan felelős a csúszásért, ki mit tett vagy nem tett meg az elkészülését/csúszásért, de végül is közösen fejezték ki örömüket, hogy a tábor felújítása befejeződik. Végül egyöntetűen elfogadták a határozati javaslatot.

szöveg: Dercsényi Dávid; kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben