Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Helyi pártreakciók Soós György megtámadására

Fideszt ért atrocitás: az erőszak nem elfogadható

2021. szeptember 10. péntek

Arra kértük politikusainkat, reagáljanak Soós György és társainak megtámadására, és arra, hogy a Józsefvárosi Fidesz szerint egy baloldali aktivista támadta meg alelnöküket és aktivistáikat az utcán.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Fidesz józsefvárosi alelnökét és más aktivistákat is támadás érte az utcán aláírásgyűjtés közben. A józsefvárosi Fidesz a reakciójában „a baloldal agresszív, uszító retorikájáról” beszélt, a támadót baloldali aktivistaként említette, és külön kiemelték Szarvas Koppány Bendegúzt, aki szerintük fenyegeti a jobboldali szavazókat. A Századosnegyed önkormányzati képviselője reagált is cikkünkben, elítélve az erőszakot.

Időközben Hermann György momentumos képviselő is megírta a Facebookon, hogy elfogadhatatlannak tart minden atrocitást.

Arra kértük a megszólított pártokat, hogy reagáljanak a VIII. kerületi Fidesz Facebook-bejegyzésére, amiben felháborítónak tartják, hogy „az elviekben toleranciát és elfogadást hirdető baloldali politikusok folyamatos uszítása miatt szimpatizánsaik, aktivistáik már attól sem riadnak vissza, hogy megtámadják azokat, akik nem értenek velük egyet”.

Sátly Balázs, az LMP képviselője, a Közösen Józsefvárosért önkormányzati frakció vezetője ugyancsak fontosnak tartotta, hogy a közösségi oldalán ossza meg gondolatait, s lapunknak úgy nyilatkozott, ezt a nyilatkozatot tartja fenn:

„Most értesültem róla, hogy ma délután a körzetemben megtámadták a helyi Fidesz aktivistáját. Az ilyen magatartás nem fogadható el senki részéről! Tartsa magában mindenki az indulatait, ezt a meccset a szavazófülkékben fogjuk lejátszani. A megtámadott kollégának jobbulást kívánok!”

Erőss Gábor önkormányzati képviselő, alpolgármester, a Párbeszéd józsefvárosi szervezetének elnöke:

„A Párbeszéd elítél mindenfajta – fizikai és verbális – erőszakot, együttérzésünket fejezzük ki a megtámadott Soós Györggyel, és mielőbbi jobbulást kívánunk.

Az ország és a kerület Fidesz általi kifosztását demokratikus, békés, erőszakmentes eszközökkel toroljuk meg: a jövő áprilisi választásokon.

A kormánypártok az indulatok felkorbácsolásában érdekeltek, 11 éve folytatják az ellenséggyártást; közösségi oldalán Soós György maga is gyakran osztott meg hazug, uszító, gyűlöletkeltő posztokat. De ebben mi nem leszünk partnerek. Szeretnénk, ha visszatérne a béke Józsefvárosba, ezért is ítéljük el a szerdai támadást, miként az erőszak és a gyűlöletkeltés minden formáját.”

Könczöl Dávid önkormányzati képviselő, a Momentum Mozgalom nevében:

„A Momentum józsefvárosi szervezete elítéli az agresszió mindennemű használatát. A Momentum Mozgalom egyik fő célja a politikai kultúraváltás is, amelybe az ilyen nemű cselekedetek nem férnek bele. Soós György alelnök úrnak mielőbbi gyógyulást kívánunk!”

A csütörtöki képviselőtestületi ülésen Pikó András polgármester a napirendi pontok megvitatása előtt szintén előhozta a témát. Kifejezte együttérzését a megvert aktivistával és családjával. Önmaga és az önkormányzat nevében is megengedhetetlennek tart mindenfajta fizikai atrocitásba torkolló politikai vitát. Mint mondta, először a szavak jönnek, utána pedig a fizikai bántalmazás. Elmondta, hogy Józsefvárosban a nagyon kemény politikai viták ellenére sem engedik idáig fajulni a dolgokat, nagyon sajnálja a történteket és bízik a vetélkedésben részt vevő pártokban, aktivistáikban, hogy ilyen többet nem fordul elő.

Az MSZP-s Camara-Bereczki Miklós Ferenc is reagált az ülésen Soós György megtámadására. Elmondta, hogy személyesen is írt az áldozatnak az eset után, sajnálatát fejezte ki, jobbulást kívánt, és elhatárolódott mindenféle erőszakos fizikai atrocitástól. Hangsúlyozta, hogy ebben a légkörben, ami Magyarországon kialakult, szerinte komoly felelőssége van mindkét politikai oldalnak. Bízik abban, hogy a kampány előrehaladtával nem fokozódnak, hanem mérséklődnek az indulatok. A Fideszt arra kérte, hogy hassanak „a helyi sajtótermékükre”, aminek a képviselő szerint felelőssége van abban, hogy milyen a helyi politikai légkör. Arra kérte a Fideszt, mérsékeljék az indulatokat, és reméli, partnerek lesznek ebben, és nem a „minél rosszabb, annál jobb” elvet képviselik majd. Soós Györgynek jobbulást kívánt.

Camara-Bereczki Ferenc Miklós szavait Vörös Tamás, a Fidesz frakcióvezetője a képviselőtestülethez méltatlannak találta.

Szarvas Koppány Bendegúz szintén jobbulást kívánt Soós Györgynek a felszólalása előtt, ő már többször reagált az ügyre a Facebookon, ahogy a fenti cikkünkben is beszámoltunk róla.

Szöveg: Pálinkás János; Fotó: Huszár Boglárka és Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben