Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Budapest100 – idén is másképp

A szép budapesti házak szerelmeseinek ünnepe

2021. szeptember 10. péntek

Szeptember 11-12-én újra megnyílnak az öreg házak kapui, és a házak történetét ismerő lelkes lakók és önkéntes szakemberek mutatják be a ritkán látható részleteket az érdeklődőknek. A Budapest100 programjában 5 józsefvárosi ház vesz most részt, amiket szombaton és vasárnap lehet megnézni.

A 11. alkalommal rendezik meg a Budapest100 programot, ami a KÉK Kortárs Építészeti Központ és az OSA Archívum (Open Society Archives) kezdeményezéseként született meg 2011-ben. Mára a projekt nemzetközi szinten elismert, évente sok-sok ezer embert megmozgató eseménnyé vált – idén 46 ház nyílik meg a látogatók előtt, ebből csak Józsefvárosban öt.

„A Budapest100 mindig civil kezdeményezés volt. A 11 év alatt volt ideje nagyra nőni, de most is ugyanaz jellemzi, mint a kezdetekben: a programok ingyenessége, a lakók és az önkéntesek részvétele” – mondta Ránki Júlia. A sajtókapcsolatokat ápoló ismert rádiós újságíró szintén önkéntes segítő itt, már az első Budapest100-ban is részt vett.  Vele és szervezőtársaival két józsefvárosi épület bejárásán találkoztunk, ezekről külön cikk fog megjelenni.

Házak felfedezése

Az ötlet onnan indult, hogy a KÉK és az OSA munkatársai meg akarták ünnepelni százéves házukat, amit végül 50 másik százéves házzal együtt tettek meg, „Száz évben egyszer – ötven nyitott ház Budapesten”, ez volt 2011-ben a program címe. A  nyitott házak programja sikert aratott, s a mai napig népszerű. 2015 óta tematikussá vált a program, s nemcsak a kevés éppen százéves házból, hanem az önkéntesek által felkutatott mintegy 400 érdekes épületből nyílik meg negyvennél több most két napra. Izgalmas helyszínekkel – kisvasút, páternoszter, szökőkút, légópince, puttók, műterem, munkáskolónia, kovácsoltvas kapuzat és gépfegyverállás – és az ott élt zenészek, költők, színészek, tudósok, politikusok és mindennapi emberek izgalmas történeteivel találkozhat a látogató.

„A Budapest100 másmilyen, mint a kulturális örökség napok intézményi bemutatkozásai, és különbözik az európai önkormányzatok nyitott ház (Open House) programjaitól is. A Budapest100-ban önkéntesek dolgoznak, a megnyíló lakóházakban pedig az ott élő emberek látják vendégül a betérőket. Az önkénteseink találják ki minden évben, hogy miről fog szólni a Budapest100, és ők keresik meg a házakat is. A módszerünket most kezdik más európai városok is átvenni” – mondta Ránki. 

A Budapest100 2021-es programjának címe: újratervezés. 1921 -1930 és 1945-1957 között épült, újraépült vagy átadott házakat lehet idén látni. A közel négy évtized alatt három nagy újratervezést élt meg Budapest, két világháborút és az 1956-os forradalmat.

Mikor melyik ház nézhető meg Józsefvárosban?

A kerületben öt épület, két intézmény és három lakóház szerepel az idei év programjában, de Budapest-szerte még jó negyven. Az néznivalók útvonalát a Budapest100 Android és iOS applikációjával is egyszerűen össze lehet állítani. 

Corvin köz 1. – Corvin Mozi

Szeptember 11-én, szombaton 11:00 és 11:30 között a mozi dolgozói vezetnek sétát.

Magdolna utca 5-7. – Vasas Szakszervezeti Szövetség

Szeptember 11-én, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között:

  • Múlt-jelen-jövő a Vasassal – festmények, makettek, modellek, termékek kiállítása.
  • Kiállítás a székház történetéről szóló kordokumentumokból (építés, matinék, fasizmus, Gaudiopolisz, Rajk per), a székház építészeti stílusáról.
  • Térítésmentes beiratkozás a Vasas Központi Könyvtárba.
  • Ingyen elvihető könyvek az előtérben – amíg a készlet tart.

Továbbá vasárnap a Díszteremben 15 órakor a Vasas Művészegyüttes kórusa ad koncertet, majd 15:30-tól pódiumbeszélgetés lesz a politológusból regényíróvá lett Ripp Zoltánnal, akit  Murányi Gábor újságíró kérdez.

Stróbl Alajos utca 7. / Hős utca 4. – Juranics-telep

Szeptember 11-én, szombaton 10 és 18 óra között lesz épületbejárás.

Víg utca 22.

Szeptember 11-én, szombaton 10 és 18 óra között ékszerkészítő workshop – erre külön kell regisztrálni [mailto: 22vigutca@gmail.com], délután 4-től pedig a GranCanada ad akusztikus koncertet.

Fiumei út 19/a – Nyugdíjbiztosítási Székház

A szombat délelőtti két program regisztrációhoz volt kötött, az intézmény mindössze 30-30 főt fogad 9 és 11 órakor, amik a honlap szerint már beteltek.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: Huszár Boglárka, Ványi Ákos, Budapest100

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben