Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lett megoldás a biciklilopásra, csak nem jó

Előnytelen biciklitárolót kaptak a lakók a Kolónián

2021. szeptember 10. péntek

A Vajda Péter utcai Kolónia közös udvaráról rendszeresen ellopták a bicikliket, levágták őket a belső drótkerítésről. Akik nem akarták lépcsőn felcipelni a bringát a lakásukba, ezután a lépcsőház korlátjához kezdték kikötni, emiatt viszont nem lehetett a lépcsőn a korlátba kapaszkodni. A kerékpáros lakók megoldásért folyamodtak a ház közös képviseletéhez – kaptak is, csak sajnos olyat, amit nem igazán tudnak használni.

A társasház közgyűlésén megszavazták, épüljön az udvarban fedett, zárható tároló, amit havidíjért bérelni tudnak a lakók, az udvar egyéb részeibe pedig helyezzenek fedetlen tárolókat. Hogy ezek milyen típusú tárolók lennének, azt nem mondták el előzetesen a lakóknak, így olyanokat kaptak, amelyek nemcsak, hogy kényelmetlenek és nem biztonságosak, de még a biciklit is tönkre tudják tenni.

Közben épül a fedett tároló is nagyjából 50 férőhellyel, melyek közül a legtöbbet már le is foglalták a ház lakói, de ebbe is pontosan ugyanilyen, a Magyar Kerékpárosklub által kifejezetten nem javasolt biciklitartókat terveznek tenni.

Mi a baj velük?

A fedett tárolóban egyrészt nem lesz elegendő hely, hogy az minden lakó bérelhessen, aki szeretne, így többük kerékpárja a közös udvarba szorul majd, a fedetlen tárolókba. Ez 1-2 órás lekötésre megoldás lehet, de tartósan itt tárolni sem az időjárás miatti rongálódás, se biztonsági szempontból nem előnyös.

A kerékpárosklub tájékoztatójából idézünk:

„A legelterjedtebb megoldás a keréktámasz, mely a kerékpár első kerekét fogja be. Sajnos ezzel a kialakítással számos probléma van. A kerékpár elhelyezése és kivétele körülményes, a zárat át kell fűzni a támaszon és a keréken, amihez le kell hajolni, de ezt a gyakran a többi kerékpár nehezíti. A tároló csak a kerékpár első kerekét rögzíti, mely nem ad megfelelő stabilitást, a kerékpár eldőlhet. A kerékpár elvileg elhelyezhető lenne a hátsó kerekével is, azonban a legtöbb kerékpáron láncváltó található, amely jó esetben akadályozza az elhelyezést, rosszabb esetben megsérül. A gumi vastagsága ráadásul az egyes kerékpárfajtáknál eltérő, így a túl vastag abroncsúak nem férnek bele a támaszba, a vékony kerekűeket viszont nem fogja megfelelően. Az első kerék jellemzően a legegyszerűbben eltávolítható alkatrész, pótlása viszonylag olcsó, ezért a lopás elleni védelem sem megfelelő. Ez a támasz azokban az országokban nyújt gyors elhelyezési lehetőséget, ahol nem jellemző a kerékpárlopás, ezért elegendő a kereket a vázhoz rögzíteni, a kerékpártámasz fő szerepe itt a megtámasztás.”

Ennek ellenére városszerte sok ilyet látni még most is. A kerületben is megjelentek 2014-2015 körül a Rév8 jóvoltából, amiket jelenleg igyekeznek U vagy P alakú támasztóra cserélni, amely megoldást egyébként a kerékpárosklub is javasolja.

Nyitottak más megoldásokra

Felvettük a kapcsolatot a ház kirendelt közös képviselőjével, Weisz Gábor Miklóssal is, aki elmondta, elsősorban anyagi korlátai voltak annak, hogy minőségibb tárolókat szerezzenek be, de ha a lakók mást szeretnének, nem zárkóznak el egyéb ötletektől sem.

Elsősorban egy rendezettebb közös teret szerettek volna kialakítani a ház udvarában, mivel a fennálló helyzet miatt már perrel fenyegették őket. Tudják, hogy biztonsági szempontból nem ezek a legjobb tárolók, viszont kifejezetten úgy helyezték el őket, hogy a térfigyelő kamera rájuk lásson, megelőzve ezzel az esetleges lopásokat.

A lakók közül ketten szólaltak meg, egyikőjük elmondta, hogy a Kolónia Facebook-csoportjában nagyjából 20-an értettek egyet azzal, hogy a jelenlegi megoldás nem megfelelő, 4-5-en szövegesen is kifejezték aggodalmaikat. Van, aki nem biciklizik, de felajánlotta, hogy hozzájárul anyagilag a jobban használható biciklitárolók létesítéshez, míg más szerszámokkal és munkával segítene. 

A fedett tárolóért egyébként havonta 250 forintot kell fizetni biciklinként. Sokan többet is fizetnének, cserébe egy jobb megoldásért. Az egyik lakó elmondása szerint a probléma jelenleg egyáltalán nincs megoldva, továbbra is összevissza zárják le a biciklijeiket a lakók, korláthoz, a régi, 10 éve kialakított „keréktörő” tárolóba, gázcsövekhez kötik őket hozzá.

Jó példa a biciklik megfelelő tárolására egyébként a Gyulai Pál utca 12. szám alatt található társasház (ami a képen is látható), ahol átgondoltan, urbanisztikai szempontokat figyelembe véve alakították ki a tárolókat. A lényeg az lenne, hogy a vázhoz lehessen lakatolni, ne a kerékhez, a tartó valóban megtámassza a bicikliket, és hogy ne lehessen őket egy csavarkulccsal ellopni. Emellett kényelmesebb lenne a kerékpárok között elég távolságot hagyni, hogy sérülés és nagyobb emelgetés nélkül lehessen ki- és betenni őket.

Szöveg: Ádám Judit, képek: lakossági felvételek, Gyulai12 blog

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben