Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kultúra

Jazzfesztivál Józsefvárosban

2021. szeptember 13. hétfő

Október 1-3. között több helyszínen koncertek, kiállítások, gasztronómia

Régi adósságát törleszti a Józsefváros.

Számtalan világhírű jazz-zenészünk született, élt, él Józsefvárosban, indult innen a világhírnév felé, a jazz-zene segítségével egyben a magyar kultúrát is népszerűsítve. Egész zenészgenerációk nőttek, nevelődtek a kerületben, már-már toposz, hogy Józsefváros a cigányzenészek kerülete. A hetvenes években Magyarországon is meginduló jazzélet egyre nagyobb helyet kapott a kerület kulturális életében, a nyolcvanas években megnyíltak az első jazzklubok. A különböző kultúrák, nemzetiségek, nyelvek és hagyományok keveredése nemcsak a 8. kerület, de egész Budapest, egész Magyarország, egész közép-európai életünk meghatározó eleme. Ez a színes kavalkád ad különös ízt, hangulatot mindennapjainknak és ünnepeinknek is. A jazz mindennek a jellegzetes, a különbségeket harmonikus eggyé olvasztó, de az egyéni ízeket megőrző, s - mint minden zene - közösséget teremtő kifejezési formája. Az együttlétre, a harmóniára, a közös élményre, a zene által a határtalanság megtapasztalására mind nagyobb szükségünk van.

Ezt a feloldódást szeretné helybe hozni a zene segítségével a 8. kerületi önkormányzat, amikor 2021. október 1-3-án megrendezi az első Józsefvárosi Jazzfesztivált.

A Rákóczi tér és a Csarnok mint emblematikus helyszín ad majd teret a háromnapos rendezvénynek. A jazz szinte valamennyi stílusa, a legismertebb, világhírű és a most induló formációk, szólók, duók, triók egyaránt szerepelnek a programban. A programokon a részvétel ingyenes.

Nyárbúcsúztató fesztiválunkat hagyományteremtő céllal rendezzük – minden év őszén szeretnénk megidézni a jazz segítségével Józsefváros semmihez nem hasonlító, sajátos hangulatát, világát.

Ha szívesen segítene önkéntesként az esemény helyszín lebonyolításában, várjuk szeretettel jelentkezését: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/77141/jelentkezzen-onkentesnek-a-jozsefvarosi-jazzfesztivalra

Október 1. péntek

17:00 Horváth Balázs Quartett

18:00 Oláh Tzumó Árpád - Horváth Pluto József Duó

19:00 Szakcsi Lakatos Róbert Trió

20:00 Bujdosó Trió

21:00 Oláh Szabolcs és Cseke Gábor

Október 2. szombat

17:00 Coltrane Legacy

18:00 Szakcsi Lakatos Béla

19:00 Balázs Elemér Group

20:00 Trio Midnight

21:00 Budapest Gipsy Swing

Október 3. vasárnap

16:00 Banyák József Trió

17:00 Kiss Flóra – Tóth Mátyás Duó

18:00 Szakcsi Lakatos Béla – Müller Péter Sziámi Duó

19:00 Osaka Crack

20:00 Ifj. Egri János

21:00 Valami Swing

Köszönetnyilvánítás:

Fon-Trade Music (Juhász Tamás)

Budapest Zongoraszalon (Rák Csaba)

Budapest Vásárcsarnokai Kft. (Földes Tamás, Kovács Gábor, Steiner Kálmán, Csüdöm Ibolya)

Október 1. péntek

16:30 Víg utcai történetek

Oláh Norbert kiállításmegnyitója

Helyszín: Rákóczi téri Csarnok

Oláh Norbert festőművész Józsefváros szenvedélyes rajongójaként számos munkájában kereste már a kerület jellemző hangulatát, történeteit. Legújabb festményein is ilyen helyszínekkel foglalkozik: a Víg utca 20. és 22. alatti házakkal.

Előbbiben működött az Omnia garage, és itt élt egy zsidó család nyolc nővér tagja is; a szomszédban pedig Pege Aladár, a legendás jazzbőgős, amelyről emléktábla is tanúskodik.

 A Víg utcai történetek című kiállítás a józsefvárosi festőművész legújabb munkáit mutatja be. A tárlatnak Józsefváros egyik emblematikus helyszíne, a Rákóczi téri Vásárcsarnok ad otthont. 

Október 2. szombat

18:00 „Hazádnak rendületlenül”

Cigány muzsikus fotókiállítás Bura Károly (1881-1934) emlékére

Helyszín: Roma Parlament Művészeti Galéria, Kőfaragó utca 5.

Októberben lesz a két világháború közt híressé vált prímás és a zenészegyesület elnöke, Bura Károly születésének 140. évfordulója. A Roma Parlament Egyesület Művészeti Galériája épp abban a házban kapott helyet, ahol Bura Károly lakott, aki végrendeletében meghagyta, hogy halála után (1934) otthonát, cigánymúzeummá alakítsák át.

Az eltelt közel kilenc évtizedben Bura Károly kérése feledésbe merült, ám most valóra válik. A Roma Parlament Egyesület a kiváló zenész és érdekvédő előtt tisztelegve az önkormányzattól bérelt kiállítóhelyet Bura Károly Galériának nevezi el. Ugyan a prímás 140. születésnapjára (okt. 21.) terveztük a Galéria névadó ünnepségét, ám azt a Budapesti Őszi Fesztivál idejére előre hozzuk, hogy ezáltal mindkét esemény nagyobb figyelmet kapjon. A névadó ünnepségre egy cigányzenészeket bemutató fotókiállítással is készül az Egyesület, amit 2021. október 2-án, szombaton, 18:00 órakor nyitnak meg. A megnyitón a mai cigányzene műfajának egyik legkiválóbb képviselője, Sárközi Lajos és zenekara zenél. Sárközi Lajos - hegedű, Sárközi Rudolf - nagybőgő Csík Gyula – cimbalom

A Roma Parlament a Kőfaragó u. 5. szám alatt működő Fülemüle étteremmel együttműködésben egyedi programkínálattal kapcsolódik a Budapesti Őszi Fesztiválhoz. Október 2-án a Bura Károly Galéria névadó kiállításmegnyitója az utcán, illetve az étteremben folytatódik „Szól a fülemüle és Szól a kakas már” címmel. 19:30-tól A Sárközi-zenekar Dés László szaxofonművésszel zenei párbeszédet játszik az utcán, amit aztán közös koncert zár le az étterem falai között. A különleges zenei csemegét zsidó és cigány ételkülönlegességek kóstolójával teszik különlegessé. (Helyfoglalás ezen a számon: 06 70 305 3000)

A Galéria és az étterem éjfélig látogatható ezen a napon.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/562768695059520

A program a Budapesti Őszi Fesztivál keretében, a Budapest Brand Zrt. közreműködésével valósul meg.

A részvétel védettségi igazolványhoz - kártya vagy applikáció - kötött.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben