Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Régi nyolcadik kerületi témák, modern kori kérdésfelvetések

Hírnépdal, utcai zene, kiütés – Józsefváros és az Őszi Fesztivál

2021. szeptember 14. kedd

Józsefváros sem marad ki az október elején induló Budapesti Őszi Fesztiválból: 16 program várja az érdeklődőket a legváltozatosabb helyszíneken, tematikájukat, megközelítésüket illetően pedig egyszerre van jelen a kerület hagyományaihoz való hűség, valamint a haladó, progresszívebb törekvések bemutatásának szándéka. A programok – egy kivétellel - ingyenesek.

Egy dzsesszfesztivál haladó, vagy inkább a hagyományokhoz ragaszkodó jellege természetesen a fellépő előadók összeállításán múlik: az Október 1-3. között zajló I. Józsefvárosi Jazzfesztivál inkább az utóbbi felé húz, a kerület jelentős dzsesszmuzsikusai leginkább a mainstream (hagyományos) dzsesszben jeleskednek, de azért a progresszivitás is megjelenik 2 fiatalabb zenekar képviseletében.

Bővebben itt olvashat a fesztiválról, fellépőkről, műsorbontásról.

A józsefvárosi tradiciókhoz kötődik a „Hazádnak rendületlenül” névre keresztelt fotókiállítás is, mely Bura Károly (1881-1934) cigány muzsikus emlékét kívánja ápolni, az esemény október 2-án lesz a Roma Parlament Művészeti Galériában (Kőfaragó utca 5.)

Szintén a hagyományosabb programokhoz lehet sorolni a „Jazz és gasztronómiai est a Fülemüle étteremben” című programot is, mely a Roma Parlament és a közeli Fülemüle étterem együttműködésben valósul meg. A Sárközi-zenekar Dés László szaxofonművésszel zenei párbeszédet játszik az utcán, amit aztán közös koncert zár le az étterem falai között. A különleges zenei csemegét zsidó és cigány ételkülönlegességek kóstolójával teszik különlegessé. Az esemény helyszíne a Fülemüle Étterem (Kőfaragó utca 5.). 

A Romazuri - Zene, sztori, párbaj a függöny mögött – alcímű zenés színházi előadás témáját tekintve vastagon kötődik a kerülethez, a téma feldolgozásának módja azonban haladóbb szellemiségű: a Független Színház zenével fűszerezett előadása négy zenészről, szól, akik egy próbán botlanak egymásba. A zenei próbák és a műfajokon átívelő számok közben megismerhetjük a közöttünk élő zenészek színes és sokszor küzdelmes életét, mely soha nem szenved hiányt humorban. Az esemény Október 3-án 19:00-kor lesz a Mátyás téri Kesztyűgyárban. 

Innentől már viszont a kevésbé hagyományos, újszerűbb programok következnek: Október 1. 10:00 – 13:30 -ig tart majd a „Kiütés 1 - Tiltott gyümölcs” című műsor, mely egy workshop lesz a „Vágy-hűség-hűtlenség” háromszögében. A témát kreatív és mozgásos gyakorlatokon keresztül fogják feldolgozni, lesz mozgás, szövegírás, kritikus véleményformálás, valamint beszélgetés tabuk nélkül gátlásokról, társadalmi elvárásokról, normákról és sztereotípiákról. A workshopot Ádám Anna és Korponovics Roland vezeti, helyszíne a H13 (Horánszky utca 13.). 

A kiütés itt még nem ért véget, hiszen ugyanezen a napon, de már este nyolctól kezdődik a „Kiütés 2 - sorry not sorry” című táncelőadás, mely a bűn aspektusait járja körül. Mi számít bűnnek és mi nem? Mitől lesz ma valaki bűnös? Milyen lelki következménnyel jár ma, ha valaki bűnözik? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Gray Boksz társulat táncelőadása, a helyszín az ISBN könyv + galéria (Víg utca 2.).

Ha még nem ütődtünk volna ki teljes körűen, látogassunk hát el az október 2-án 10:00 órakor kezdődő „Kiütés 3 - Harcosok Klubja” elnevezésű workshopra, melynek témája a küzdelem, tenni akarás, és az érvényesülés. A workshop célja, hogy a résztvevők megtanuljanak bízni magukban, hinni álmaikban, küzdeni vágyaikért és céljaikért. A workshopot Ádám Anna és Kemelo Sehlapelo vezeti. Kemelo Dél-Afrikából származik, ő a “battle” világával fogja megismertetni az érdeklődőket, helyszíne a H13. 

Úgy látszik, nem lehet elég a kiütésből, hiszen máris kezdődik a „Kiütés 4 - UTOPIA/DYSTOPIA” című táncelőadás, mely olyan kérdésekkel foglalkozik, mint hogy vajon mik az ökoszisztéma változásának a fiatalokra gyakorolt pszichológiai hatásai? Vajon mit kezdenek a felelősséggel? És mekkora a mozgásterük? A három szólóból álló előadásban három fiatal küzdelmét látjuk: a tenni akarás küzd a tehetetlenséggel, a remény a lehetőségek hiányával. Az előadások közreműködői: Kis Rebeka Petra, Gaál Júlia, Eva Mora, helyszíne és időpontja az ISBN könyv + galéria, este 7 óra. 

A végére még mindig maradt két darab kiütésünk: az egyik a „Kiütés 5 - UTOPIA/DYSTOPIA” című kiállításmegnyitó és immerzív (egyes szám első személyű virtuális valóság) térinstalláció, mely a klímaváltozás szociálpszichológiai következményeit vizsgálja rajzot, fotót, szobrot és performanszot ötvöző három installáció formájában, melyek együttesen egy összművészeti, immerzív „térbeli kollázst” alkotnak (ISBN könyv + galéria, október 3. 10:00 – 15:00), a másik pedig a „Kiütés 6 - UTOPIA/DYSTOPIA” című táncelőadás. Ez is az ISBN-ben lesz, témája pedig hasonló az előzőéhez: fő kérdése az, hogy mik az ökoszisztéma változásának a fiatalokra gyakorolt pszichológiai hatásai? Vajon mit kezdenek a felelősséggel? És mekkora a mozgásterük? A három szólóból álló előadásban három fiatal küzdelmét látjuk: a tenni akarás küzd a tehetetlenséggel, a remény a lehetőségek hiányával. Az előadás időpontja október 3., 18:00 óra. 

A Rákóczi téri Vásárcsarnok ad otthont a „Víg utcai történetek” című kiállításmegnyitónak, mely Oláh Norbert festőművész legújabb munkáit mutatja be. A festő Józsefváros szenvedélyes rajongójaként számos munkájában kereste már a kerület jellemző hangulatát, történeteit. Legújabb festményein is ilyen helyszínekkel foglalkozik: a Víg utca 20. és 22. alatti házakkal. Előbbiben működött az Omnia garage, és itt élt egy zsidó család nyolc nővér tagja is; a szomszédban pedig Pege Aladár, a legendás jazzbőgős, amelyről emléktábla is tanúskodik. A megnyitó október elsején, fél ötkor kezdődik.

Bizonyára sok józsefvárosi találkozott már az önkormányzat Bacsó Béla utcai kísérletével, melynek lényege, hogy lezárják az utcát az autós forgalom elől átadva azt a helyi vendéglátósoknak, és a lakosságnak. Ehhez (is) köthető a következő rendezvény, mely „Szomszédünnep a Csarnoknegyedben” névre hallgat, és olyan kérdéseket feszeget, mint hogy mitől jó egy városnegyed, úgy általában? Hogy lehetne még jobb a Csarnoknegyed? Ez egy ötletbörze is lesz, mert a Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 ötletpályázatot hirdetett, amely arról szól, hogyan lehet a negyed még jobb és barátságosabb. Itt várnak majd minden itt lakót és érdeklődőt workshopokkal, játékokkal egy délutáni matinéra. A helyszín természetesen a Bacsó Béla utca, a rendezvény délután kettőkor kezdődik. 

A menekültkérdésre reflektál a „KOLÓNIA - meneküléstörténetek - performatív doku-séta” című program. Itt a színészekből, énekesekből és érintett civil résztvevőkből álló csapat közösen próbál betekintést nyújtani a menekült emberek helyzetébe. Irini és Perisztera, akiknek a polgárháború elől menekülő családja a kőbányai úti görög kolónia zárt világában talált menedékre, valamint Abouzar és fia, Armin, akik a déli határon működő tranzitzónák világának utolsó Magyarországon tartózkodó szemtanúi. A komplex, műfajilag nehezen behatárolható programban közreműködik még a Soharóza kórus, a Budapesti Őszi Fesztivál produkciós partnere a Trafó Kortárs Művészetek Háza. Az előadás időpontja október 2. 15:00, helyszíne pedig a Kőbányai Dohánygyár (Kőbányai út 22/B). 

A vidéki élet kihívásairól és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatairól szól a „Hírdalcsokor live” című program. Ez szintén egy műfajilag nehezen bekategorizálható esemény lesz, amit az alkotók a városi sétaként, köztéri performanszként definiálnak. Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Kartali Asszonykórussal dolgoztak együtt, az alkotófolyamat célja a népdalkör repertoárjában szereplő dalok átköltése – újragondolása és aktualizálása – volt úgy, hogy az új szöveg a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket és témákat dolgozza fel. Közreműködnek még a Varsányi SzIrének kórus tagjai. 

Az előadás a Magyar Rádió egykori irodaháza előtt (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 4-6.) lesz, október 2-án, 18:00 órás kezdettel. 

További részletek a BÖF oldalán.

Szöveg: Bujdosó János; Kép: BÖF 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben