Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Karácsony Gergellyel látogatott a helyszínre

Jámbor törvényt módosítana az Auróra utcai üvegvisszaváltó problémái miatt

2021. szeptember 14. kedd

Jámbor András orvosolná az Auróra utcai üveg- és dobozvisszaváltó miatt kialakult problémát, akár törvényt is módosítana, ha képviselővé választják. Az áldatlan állapotokra korábbi videónk is felhívta a figyelmet.

Még néhány hete történt, de hétfőn számolt be róla a Szikra Mozgalom előválasztási jelöltje, Jámbor András, hogy a kampányában őt támogató Karácsony Gergellyel ellátogatott az Auróra utcai problémás doboz- és üvegvisszaváltóhoz. Lapunknak elmondta, hogy az egyik házban élő lakó hívta meg őt oda, és neki mint országgyűlési képviselő-jelöltnek kötelessége is, hogy megjelenjen egy ilyen invitálásra.

Korábban mi is beszámoltunk egy részletes videóban arról, mennyi problémát okoz az ott lakóknak a visszaváltó, mely reggel 6-kor nyit, de már korábban gyülekeznek az emberek előtte, mindez zajjal jár. Zárás után az üzletben maradt dobozokban erjed az italmaradék, és a zárt ablakon keresztül is árad a bűz a lépcsőházba – erről és más problémákról is részletesen beszámol videónk.

A fő probléma Jámbor szerint nem a szolgáltatás, mert az önmagában hasznos, hanem az, hogy mindez egy lakóházon belül működik. A házban élők pedig nem tudnak fellépni a szolgáltatás ellen a jelenlegi törvényi keretek között. Így – mondja Jámbor – az lehet a megoldás, ha a törvényi kereteket módosítják.

„Képviselőként törvényjavaslatot fogok benyújtani, hogy a lakóközösségeknek az olyan esetekben is, mint az Auróra utcai, legyen lehetőségük fellépni az életüket tönkre tevő üzemegységek ellen.”

Az önkormányzat – a mostani és a korábbi is – próbálkozott a helyzet rendezésével, de törvényileg nem tudtak mit kezdeni. A visszaváltás mint tevékenység ugyanis nem engedélyköteles, így a jegyző nem tud mit tenni. A csereingatlant, amit még korábban, a fideszes vezetés alatt felajánlottak, a szolgáltató nem fogadta el. Jámbor is úgy módosítaná a törvényt, hogy ne a szolgáltatást tiltsák be, hanem azok helyszínét szabályozzák, és lakóövezetben ne engedjék a működést. Véleménye szerint a Kőbányai úti Ganz-telep egyik része megfelelhetne erre a célra az Auróra utca 3. helyett.

Jámbor András elmondta lapunknak, hogy a törvénymódosítás helyett a másik lehetséges megoldás, hogy azzal a nagyobb kereskedelmi céggel próbálnak egyeztetni, akivel a problémás egység áll szerződésben.

Szöveg: Pálinkás János; Videó és fotó: Takács Mária

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben