Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Helyükre kell tenni a Bubikat

5000 forintunk bánja, ha nem a megfelelő helyre parkoljuk a Bubikat

2021. szeptember 14. kedd

Szerdától, azaz szeptember 15-től nem marad büntetlenül az, aki simán a járdára parkolta le a Mol Bubi közbiciklit: 5000 forint elszállítási díjat kell fizetnie annak, aki nem a gyűjtőállomásokon rakja le a kerékpárt.

Az új generációs MOL Bubik meglehetős népszerűségnek örvendenek a budapestiek körében, elsősorban elődjéhez képesti könnyebbsége, ezáltal könnyebb hajthatósága okán, de jóval kedvezőbb bérleti díja is sokakat csábított nyeregbe (az új Bubikról itt írtunk). A közkedveltség a megnövekedett igényeket is magával hozta, sok észrevétel érkezett a szolgáltatóhoz a tárgyban, hogy nincsen elég kerékpár. A BKK igyekezett lépést tartani az igényekkel, és megpróbált minél többet tenni azért, hogy a megfelelő mennyiségű kerékpár legyen elérhető az állomásokon. Ehhez azonban a felhasználók közreműködő magatartására is szükség van: ha nem a kijelölt állomásokon rakják le a bringákat, akkor a rendszer nem képes jelezni, ha egy kerékpár felszabadult, magyarán, úgy tűnhet, mintha hiány lenne a kerékpárokból. 

Erre a problémára (is) jelenhet megoldást az újonnan bevezetett szankciórendszer, melynek részeként a szolgáltató push üzenetben (egy mobil alkalmazás által a telefon kezdő képernyőjére küldött üzenet) és e-mailben is figyelmezteti a felhasználókat a szabályoknak megfelelő elhelyezésre. Mindemelett természetesen városképi, és gyalogos közlekedési szempontból is gondot jelenthetnek a szerteszét hagyott biciklik, az új szabályrendszer ezt is képes lesz orvosolni, áll a BKK közleményében.  

A széthagyott közlekedési eszközök problémája egyébként is sokakat bosszant: nem csak a közbringák, hanem az elektromos rollerek is borzolják a fővárosiak idegeit, a járdán vagy a parkoló autók közt álló, sokszor heverő elektromos rollerek zavarják a közlekedést és a legkevésbé sem járulnak hozzá a városképhez. 

Józsefváros önkormányzatának van elképzelése a probléma kezeléséről: Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester kérdésünkre elmondta, hogy az önkormányzat is szankciókat fog életbe léptetni, de ők a bérrolleres cégekkel szemben „mi el fogjuk szállítani a kint hagyott rollereket, amit mondjuk a gépjárművek tilosban parkolása alapján válthat ki az üzemeltető, nem fogunk a felhasználókkal foglalkozni; ez normatív szabály lesz, minden üzemeltetőre egyformán vonatkozik majd” – mondta, de azt is hozzátette, hogy ez egyelőre még szándék, a részletei nincsenek kidolgozva, de annyi már elmondható, hogy lesz szankció bevezetve. A témával bővebben itt foglalkoztunk.

Visszatérve a Bubikra, a megnövekedett igényeket a BKK nemcsak a pénzbüntetés bevezetésével, és az ezáltal lehetővé váló biztosabb tervezhetőséggel kívánja kiszolgálni, hanem további flottabővítéssel, a társaság már elindította az új kerékpárok lehívását.

Szöveg: Bujdosó János; kép: Dercsényi Dávid, Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben