Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Önkormányzati képviselők a hajléktalanságról

Az utcai szociális munka lenne a kulcs a hajléktalanhelyzet megoldásához

2021. szeptember 15. szerda

A hajléktalanság sokrétű kérdés, amely minden fővárosban élőt érint valamilyen oldalról, ugyanakkor a legnagyobb józsefvárosi problémaként tartjuk számon. A Józsefvárosi Önkormányzat néhány képviselőjét kértük, mondják el véleményüket, megoldási javaslataikat, elsősorban az utcai hajléktalanság ügyében.

A főváros, és ezen belül kiemelten Józsefváros nagyon régóta küzd a hajléktalan emberek kérdésével – bár a kormánymédia igyekszik úgy beállítani, mintha Karácsony Gergely vezetése alatt züllött volna le a főváros és Pikó András ideje alatt a VIII. kerület – a helyzet valójában nem sokat változott egyik irányba sem, egyetlen adat sem támasztja alá, hogy számszerűen több lenne az utcán élő ember.

A változáshoz elsősorban anyagi források, másodsorban a kormány támogatása kellene – vagy legalább az, hogy ne akarjanak minden civil vagy ellenzéki megoldási próbálkozást elkaszálni, írja Pikó András a témát boncolgató véleménycikkében az Indexen. Így fogalmaz: „Közbotrány, hogy lassan ellehetetlenülnek a hajléktalanok számára utcai szociális szolgáltatásokat nyújtó segítő szervezetek.”

A kormánypárti média addig támadta a kerületbe tervezett szenvedélybetegeket segítő, nappali ellátást adni akaró, a Református Drogmisszió által működtetni kívánt központ ötletét, hogy az önkormányzat végül kihátrált belőle, és az ellátó egyelőre nem tudott megvalósulni.

Az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) ötlete 50 millió forintos támogatást nyert a fővárosi részvételi költségvetésből, így rengeteg dolgozó, állandó keresettel rendelkező, de otthontalan embernek tudnának olcsó lakhatást kínálni – ez az ötlet kapta a legtöbb szavazatot. A kormánymédia máris elkezdte aláásni a kezdeményezést, legutóbb a Magyar Nemzet hasábjain ócsárolták a bérlakásokba ilyen módon beköltöző hajléktalan embereket és életmódjukat egyetlen (nevét és arcát nem vállaló) lakó panasza alapján.

Ahogy az az ellenzéki politikusok szájából elhangzik, a közrend fenntartása nem a kerületvezetés, hanem a rendőrség és az állam feladata, a köztisztaság megteremtéséhez, a hajléktalanellátáshoz, menedékpontok létesítéséhez, utcai szociális szolgálat megerősítéséhez pedig sokkal több forrásra lenne szükség. A hajléktalanság problémáját ugyanakkor nem lehet egyrétegűként kezelni, nagyon különböző megoldást kell keresni azok számára, akik az utcán élnek és nem lehet őket rávenni, hogy szállóba költözzenek, esetleg alkohol-  vagy drogproblémákkal küzdenek, és azoknak a „láthatatlanul” hajléktalan embereknek is, akik dolgoznak, rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, vagy ha nem is dolgoznak, de rendezett módon, szállón élnek, mert családi problémák vagy épp a koronavírus miatti leépítések kapcsán utcára kerültek, és képtelenek önállóan fenntartani egy albérletet.

Így látják a Józsefvárosi Önkormányzat megkeresett képviselői a hajléktalanhelyzetet, elsősorban az utcai hajléktalanságról, a lehetséges rövid- és hosszútávú megoldásokról kérdeztük őket.

Erőss Gábor, alpolgármester, képviselő (Párbeszéd)

„A kerületben élő hajléktalan emberek főként az elmúlt évtizedek politikai történései, a lakásmaffia, az egekbe elszállt albérletárak és családi problémák áldozatai. Szemben az előző vezetéssel, akik büntetéssel próbálták a helyzetet megoldani, mi elköteleztük magunkat amellett, hogy emberséggel és segítő szándékkal közelítünk a problémához. Szemben a közhiedelemmel, ezek az emberek igenis arra várnak, hogy megfizethető fedél legyen a fejük fölött. Erre létezik több modellértékű jó gyakorlat, például az ULE programjai, az utcai szociális munka pedig sokat segít abban, hogy megtalálják a megfelelő ellátó intézményeket, szociális munkásból sosincs elég.

A kérdés másik oldala a közösségi együttélés szabályai. Ezeket a rendeleteket megörököltük és (néhány kisebb módosítással) hatályban is hagytuk. E szabályokat azonban a szemeteléssel, italozással, hangoskodással nem kizárólag, sőt, nagy százalékban nem hajléktalan emberek sértik meg rendszeresen. Ami pedig a súlyosabb eseteket illeti, ezek szankcionálása a rendőrség feladata lenne, ha a rendőrség és Pintér Sándor belügyminiszter úr úrrá lenne a rendőrhiányon. Nem hárítani akarjuk a problémát, a rendőrség feladatait szimplán nincs hatáskörünk átvenni.”

Sátly Balázs, képviselő, bizottsági elnök (LMP)

„A lezárásokat követő nyitásban szembejöttek velünk az ország szociális problémái. Szemünk előtt látjuk, hogy a kormány szociális politikája megbukott, drogpolitikája megbukott. Nemhogy drogmentes Magyarország nem lett idénre, de a szerencsétlen honfitársaink nyomorukban még gyilkos szereket is fogyasztanak az utcákon. A fideszes szociális érzéketlenség és az inkompetencia eredményét látjuk a közterületeinken. Az alaptörvénybe könnyű volt beleírni, hogy hajléktalanok márpedig nincsenek, látjuk, mire lett ez elég.

Segítséget ettől a kormánytól nem várhatunk. A kerületi és a fővárosi önkormányzatnak erején felül is, de többet kell tennie a szociális feszültségek csökkentése és közterületeink tisztasága, rendje érdekében. Fővárosi összefogás szükséges ahhoz, hogy új szállók, szociális foglalkoztatók nyíljanak Józsefvároson kívül, mert tovább nem tartható az a helyzet, hogy egy 10 milliós ország szociális problémái egy kerületben koncentrálódnak. A kerületi önkormányzatnak pedig minden lehetséges eszközzel támogatnia kell azokat, akik a kerület rendjét fenntartják.”

Stettner István, képviselő (DK)

„Ha keményen fellépünk, mi vagyunk a hibásak, ha engedünk, a lakók szólják meg az önkormányzatot. Budapestnek ez a kerülete gyakorlatilag ki lett jelölve a hajléktalan emberek részére, de akkor legalább a Fővárosi Önkormányzat segíthetne pénzzel, megoldásokkal. Jelenleg nincs lehetséges jó megoldása a problémának, mert az emberi jogok tiszteletben tartása mellett nem nagyon tehetünk semmit.  Ha több és jobb minőségű szálló lenne, nyilvánvalóan szívesebben mennének be az emberek az utcáról, illetve, ha lenne lehetőségük jó körülmények között megszállni, már rá is lehet szorítani őket, hogy bemenjenek. Az utcán élő hajléktalan embereket úgy kell kezelni, nevelni, mint a gyerekeket, hiszen sok szempontból úgy is viselkednek.”

Könczöl Dávid, képviselő (Momentum)

„Az utcai hajléktalanság hatalmas probléma Budapesten. Megoldást nehéz találni rá. Persze kézenfekvő lehetőség lenne több pénzt juttatni a központi költségvetésből erre a területre, de mellette szükséges lenne a szociális munkások bérét is emelni. A szállókban jobb feltételeket kellene teremteni, hogy többen válasszák az utca helyett őket. Nagyon sokan azért nem járnak be, csak ha nagyon muszáj, mert félnek, hogy elkapnak valami betegséget, esetleg ellopják a dolgaikat, ami persze az utcán is megtörténhet.

Fontos lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a visszaintegrálható rétegre is. Bár vannak civil törekvések, de országos állami szerepvállalás nincs ezen a területen.

Persze azokban az esetekben, amikor lopást követnek el az utcán a fedél nélküliek, illetve agresszívan lépnek fel embertársaikkal szemben, elsősorban a rendőrségnek kell közbelépni, de ilyen esetekben is jó lenne, ha lenne szociális munkás a rendőrség állományában, hogy utána a megfelelő ellátásban részesülhessen a hajléktalan ember. 

Én az utcai megkereső munkában hiszek alapvetően. A személyes kontakt és a folyamatos kapcsolattartás az, ami előremozdíthatja az utcára szorult emberek életét. Ha újra meg tudnak bízni valakiben, és az az ember tényleg segíteni akar nekik, akkor már elindultak a jó úton. Ha már azoknak a nagy részét sikerül megtalálni és elindítani a reintegráció útján, akikben van elszánás, egy hatalmas lépést tettünk annak érdekében, hogy azokkal is többet lehessen törődni, akik nehezebb esetek.”

A kérdéssel kiemelten foglalkozó Fidesz-frakciótól megkerestük Szilágyi Demeter képviselő urat, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben lapunknak.

Szöveg: Ádám Judit; Képek: Huszár Boglárka, Mile Máté, Vincze Anna, Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben