Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közteresek és rendőrök is részt vettek

Kitakarították a Rákóczi teret

2021. szeptember 15. szerda

Nagytakarítás volt a Rákóczi téren, még a 4-es 6-os megállóit is lemosták.

Masszív takarító kommandó jelent meg a Rákóczi téren szerdán reggel, hogy kitisztítsák a teret. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint folytatódik a főváros forgalmas köztereinek kitisztítását célzó akciósorozat. A több járművel felvonuló takarítók a következőn dolgoztak, idézzük "Rákóczi térnél igyekeznek fokozni az utasok, valamint a gyalogosok komfort- és biztonságérzetét".

A tér mellett a körúti villamosmegállókat is megtisztították, az akciót a bejelentések alapján szervezték. A takarítás komplex feladat volt, "a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság kollégái, a rendészeti tevékenységet végző FÖRI, valamint Józsefváros közterület-felügyelői, a FŐKERT munkatársai és a szociális munkások" is részt vettek benne. Egész pontosan a 

• a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK Zrt.),

• a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság,

• a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),

• a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.),

• a Fővárosi Kertészeti Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FŐKERT Nonprofit Zrt.),

• a Józsefvárosi Közterület-felügyelet,

• a Menhely Alapítvány.

A rendőrökre és a közteresekre több okból is szükség volt, mondta el lapunknak Bajusz Ferenc, a józsefvárosi Közterület-felügyeleti Ügyosztály vezetője. A téren élnek hajléktalanok is, akiknek a tevékenysége, mármint a köztéren való életvitelszerű tartózkodás, a köztéren élés jogellenes cselekedet, emiatt is voltak jelen a hatóságok és a Menhely Alapítvány munkatársai. Ahogy Bajusz felidézi, intézkedésre nem volt szükség. A másik ok a hatóságok részvételére pedig az volt, hogy ha bárki bárhogyan akadályozta volna a takarítók munkáját, intézkedjenek. Erre sem került végül sor. 

Most tehát már csak az a kérdés, hogy meddig marad tiszta a kitakarított Rákóczi tér. 

A Tiszta és biztonságos Budapestért kampány keretében a BKK korábban a Széll Kálmán tér, az Örs vezér tere, a Boráros tér, a Déli pályaudvar, majd legutóbb a Margit híd budai hídfőjének közös köztisztasági akcióját szervezte meg. Nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság kiemelt helyszínein (a Keleti pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion metróállomás környezeténél), valamint a városligeti Fan Zone-nál (Szurkolói Zóna) volt fokozott jelenléttel járó összehangolt akció. Hasonlóan kiemelt figyelmet kaptak szeptember 5. és 12. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) rendezvényeinek köztéri helyszínei.

Frissítés (09.16.): a BKK csütörtökön válaszolt kérdésünkre, hogy mikor ismétlik meg a takarítást. A cég azt mondja, a köztisztasági és közbiztonsági akció két hétig tart, majd utána a tapasztalatok fényében megismétlődhet rendszeres időközönként, de csak az egyeztetések után lehet tudni pontosan, hogy mikor.  

Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben