Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Budaörsi Olvasókör is beszállt az adománygyűjtésbe

Új konyhát és étkezőt építenek az Oltalom hajléktalanellátójában

2021. szeptember 15. szerda

A Budaörsi Olvasókör és az Oltalom Karitatív Egyesület együtt mutatta be az adományozóknak szeptember 15-én a Dankó utcában épülő 500 adagos új konyhát, ami a hajléktalanok ellátását fogja megkönnyíteni, és kulturáltabb körülményeket teremt majd.

Kisebb tömeg gyülekezett a Dankó utca 13. előtt. Az Oltalom hajléktalanellátója mellett szokatlan ennyi jól öltözött ember jelenléte. Ők az épülő új konyha támogatói, akik most maguk is láthatták, hogy mire fordították és fogják fordítani az adományaikat.

Ezen a helyen eddig is működött hajléktalankonyha a régi józsefvárosi ház udvarának mélyén, most azonban egy napi 500 adag étel kiszolgálására alkalmas, a mai elvárásoknak megfelelő konyha és étkező épül. Rédey Árpád, az Oltalom építésvezetője mutatta meg a félig kész, még burkolatok nélküli helyiségeket, a konyhagépek előkészített helyeit, a kis teherliftet, ami a gazdasági bejárótól juttatja el az alapanyagokat a konyha szintjére, és a tágas éttermi részt, ahol most a nyers betonra tett székeken ültek le a vendégek. A konyhát és az Olvassunk és főzzünk! projektet - többek között - Iványi Miklós és Iványi Gábor lelkészek, Tóth Zoltán, a Budaörsi Olvasókör vezetője mutatták be, levetítették Böjte József Maradékok (in memoriam Jancsó Miklós) című szép rövidfilmjét és Soltész Rezső is énekelt, s még ebédet is felszolgáltak.

Tóth Zoltánt arról kérdeztem, hogyan került kapcsolatba az Olvasókör és az Oltalom. Elmondta, hogy szakács a szakmája, és jó ideje önkéntesként besegít az itteni hajléktalankonyha munkájába, s amikor az Olvasókörben beszélgettek erről, megszületett az elhatározás, hogy aktívan részt vesznek az adománygyűjtésben, ami az új konyha megépítését biztosítja. 20 millió forint összegyűjtése a céljuk, ennek fele már befolyt az Oltalom számlájára. A konyha teljes beruházása minimum 30 millióba kerül, bár ahogy Rédey Árpád elmondta, az alapanyagok és építési munkák drasztikus áremelkedése miatt ez rossz esetben akár meg is duplázódhat. Ezért is fontos, hogy minden támogató láthassa, mire megy a pénz és mik a pontos tervek.

A konyha építése ellen – ami a már régen itt működő konyhát fogja felváltani –, helyi lakosok nevében indulatos petíció-kampány indult ugyanakkor. „Megtesszük a szükséges lépéseket, lakossági tiltakozást szervezünk. Kérem, a Budaörsi Olvasókör keresse meg a saját önkormányzatát, hogy ezt a szolgáltatást végezze! Üres épület nyilván ott is van, Iványiék bárhol tudnak főzni, ha szeretnének, a hajléktalanok pedig egész Budapest területéről járnak, tehát mindegy, hogy Budaörsre mennek, vagy a Nyolcba” – írják. Velük nem találkoztam, nem jöttek el megnézni, mi készül.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben