Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tér, idő és emberek kapcsolata

Galéria nyílt a Kesztyűgyárban

2021. szeptember 16. csütörtök

Szeptember 14-én kiállítás nyílt a Kesztyűgyárban, amely a Mátyás teret és környékét magába foglaló Magdolnanegyed közelmúltjával foglalkozik. Ez egyben az intézmény galériájának megnyitója is.

A témát több művész különböző technikával és aspektusból mutatja be: Kautzky Sára, Oláh Norbert, Stalter György, Donáth Anna Róza, Thury Lili és Tóth Eszter műveivel ismerkedhet meg a közönség, többek közt a Kesztyűgyár előtti járdán is, ahova köztéri alkotás lesz felfestve.    

A kiállítás egyben a Kesztyűgyár Galéria megnyitását is jelenti. Az ötlet még 2020 elejére nyúlik vissza, ekkor kereste meg az OFF-Biennále a Kesztyűgyárat, hogy az adjon helyet az Omara, azaz Oláh Mara, 2020-ban elhunyt festőművész munkásságát bemutató tárlatnak, ami aztán 2021 májusában nagy sikerrel meg is történt. 

Épp a jelentős érdeklődés láttán gondolkodtak el a Kesztyűgyárban azon, hogy helyet kaphatna egy galéria a létesítményben, mondja el lapunknak Csőke Zita, a Kesztyűgyár szakmai igazgatója. A cél, hogy egyrészt kortárs művészeknek legyen lehetőségük kiállítani, másrészt, hogy a környékbeliek, illetve a józsefvárosiak is találkozhassanak a lakóhelyükhöz közel kortárs művészettel. Emellett a gyerekekre is gondolnak, lesznek például múzeumpedagógiai foglalkozások is, amelyeken a környékbeli és más iskolák diákjai is részt vesznek majd a tervek szerint.

A Kesztyűgyárban most úgy látják, évi 4-5 kiállítást rendeznének a galériában, és ezekre a témákat, kiállító művészeket Martincsák Kata kurátor egyeztetné le a vezetéssel.  

A Józsefváros, ami sosem tud ugyanaz lenni, de sose más címet viselő nyitó kiállítás alacsony költségvetéssel, és rengeteg önkéntes munkából valósul meg, de hosszabb távon szívesen vennének támogatást a kerülettől. 

A tematikus koncepció már megvan az elkövetkezendő egy évre: a kerület, azon belül is a Magdolnanegyed folyamatos változását, társadalmi dinamikáját, sokszínűségét megjelenítő témákat fognak körbejárni a művészek. A régebbi és közelebbi múlt történeti feldolgozása is szerepel a koncepcióban, mint a holokauszt, vagy a romagyilkosságok. Szó lesz a multiidentitás kérdéseiről is, hiszen ez a városrész hagyományosan a Budapesten élő zsidó és roma lakosság, újabban pedig az ingázó erdélyi-, és az itt letelepedett bevándorló családok lakóhelye is, mondja Csőke. 

Szöveg: Dercsényi Dávid; Képek: Mile Máté

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben