Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Előválasztási vita a Partizánban: 6. oevk

Csordás és Jámbor csörtéi, bónusz Tóth Csabával

2021. szeptember 16. csütörtök

Szokatlanul erős vita zajlott le abban a választókerületben, ahol nem voltak visszalépések. Négy jelölt mérette meg magát az előválasztási vitán, ahol Csordás Anett számon kérte az MSZP támogatását Jámbor Andráson, aki visszavágni sem volt rest.

Szerda este lezajlott a Józsefváros Palotanegyeden kívüli részét magába foglaló 6-os országos egyéni választókerület (oevk) vitája a Partizánon

Az előző három parlamenti választáson a Fidesz jelöltje győzött ebben a választókerületben, de ellenzéki összefogással már 2018-ban is legyőzhető lett volna a fideszes Kocsis Máté. Most megvalósulhat ez az összefogás, és az előválasztás tétje az, ki álljon ki a Fidesz jelöltjével – a VIII. kerület korábbi polgármesterével – Sára Botonddal szemben jövő tavasszal.

A vita azért is különleges volt, mert 4 jelölt is szerepelt rajta, másrészt nem egy összeborulós, vitának álcázott korteskedés volt, hanem valódi konfliktushelyzetek alakultak ki – kulturált és moderált formában.

Büntetni vagy segíteni?

Mit gondolnak a Fidesz hajléktalanpolitikájáról, és hogyan alakítanák át azt, mely alapvetően rendészeti és nem szociális kérdésként kezeli az ügyet – ez volt az első vitablokk témája. A jelöltek a témával kapcsolatban beszéltek a lakhatásról és a bérpolitikáról is, mert ezek nem elválaszthatók az alapkérdéstől. Jámbor András ennek megfelelően szót ejtett a minimálbér adómentessé tételéről, a nyugdíj- és béremelésről, valamint bérlakások építéséről. Csordás Anett azt emelte ki, hogy hajlékok adásával lehetne kezelni a problémát, egy általános bérlakásfelújtási és -építési programra van szükség, valamint az önkormányzatoktól elvett források visszaadására.

Demeter Márta amellett korteskedett, hogy a bérlakásépítés mellett minden családnak járjon 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás. Manhalter Dániel szerint a hajléktalanság témája nem büntetési kérdés, segíteni kell. Nem áll szándékában kriminalizálni a hajléktalanságot, bevonná a hajléktalanokat a józsefvárosi kerületőrségbe is, amit tovább kellene fejleszteni.

Ezután alakult ki az első kisebb csörte, Csordás Anett felrótta a DK-s jelöltnek, hogy kiszolgáltatott állapotú hajléktalan embereket szerepeltetett a kampányvideójában. Erre Manhalter elmondta, hogy lehet, hogy hibázott, de esze ágában nincs rossz helyzetbe hozni a hajléktalan embereket, akiknek problémáival sokat foglalkozik.

A közbiztonság erősítésére és a fiatalok lakhatási problémájára hívta fel a figyelmet Demeter Márta, aki a kormány eddigi családpolitikai intézkedéseiből a jókat megtartaná, de azokat kiterjesztené a nem házasokra is. A Diákváros ügye is előkerült – ez Jámbor Andrásnak kiemelt témája, ő szervezett tüntetést mellette júniusban –, mely a fiatalság lakhatási kérdéseire adhatna jó megoldásra fővárosi szinten, és közvetetten nemcsak a tanulókra hat ez, hanem a teljes fővárosi albérletpiacra. A jelöltek kiálltak amellett, hogy a Diákvárost meg kell építeni, a Fudan Egyetemnek nincs helye – és e mögött nincs kínai-ellenesség, tette hozzá Manhalter Dániel: nem a kínaiak ellen hergelnek, hanem egy kémképző ellen lépnek fel. Jámbor András szerint ebben az ügyben addig kell elmenni, amíg a Fidesz el nem áll a Fudan felépítésétől, vagy el nem veszíti a választásokat.

Sokszínű Magyarország

A második blokkot képző témában Józsefváros különösen érintett, Jámbor András szerint a sorosozós migránsozós kormánypolitika ellenére a józsefvárosiak egész más tapasztalattal bírnak a kerületünkben élő bevándorlókról, és a gyűlölet helyett inkább a török boltban megvesszük az olívabogyót a világ legtermészetesebb módján. Csordás Anett idézte Ferenc pápát, aki szerint a migráció csak azoknak a fejében jelent fenyegetettséget, akik hasznot húznak ennek a hangoztatásából. Szabályozott migrációról, bevándorlási törvényről beszélt és elítélte a gyűlöletkampányokat, amiket büntetne is. Demeter Márta szerint bőrszíntől függetlenül ugyanazok a problémák érintik a helyieket – a lakhatás, a megélhetés, a közbiztonság és köztisztaság és az állami pazarlás –, a szegénységet kell tudni kezelni és megoldani.

A homofób pedofiltörvényről és a melegházasságról kapcsolatos kérdésekről nyilatkozva Csordás Anett kimondta, hogy a család az család, a szeretet az szabad; és szerinte már a 2009-ben, a Fidesz-kormány előtt elfogadott bejegyezett élettársi kapcsolatról hozott törvény sem biztosította a jogegyenlőséget, a Fidesz-kormány intézkedései pedig csak tovább rontottak a helyzeten. Ő azért akar küzdeni, hogy a melegházasságot és az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is biztosítsa a törvény. Kötelességnek tartotta a kiállást az LMBTQ-emberek mellett, akik Budapesten épp Ferencvárosban élnek a legnagyobb arányban. 

Manhalter Dániel személyes élményt osztott meg, amikor nem síró kisgyerekekkel találkozott a Szent János kórházban. Kiderült, ők állami gondozottak, akiknél ez általános, mert nem veszik fel őket a szülők, ezt tanulják meg. Gazembernek nevezte azokat a politikusokat, akik az állami gondozott gyerekeket megfosztják attól a jogtól, hogy családban élhessenek. Jámbor András elmondta, hogy 2011 óta jár a Pride-ra, és továbbra is küzdeni fog az esélyegyenlőségért, a pedofiltörvény homofób passzusát pedig ki kell venni. Demeter Márta szerint is egyértelmű változtatásra van szükség, és a gyermekek érdeke kell az első legyen.

A romák esélyegyenlőségét illetően többen is az oktatásban látják a kiutat.

Kormányváltás vagy rendszerváltás?

Ebben a blokkban azt kérte Gulyás Márton moderátor, hogy ki-ki mutassa be, miben különbözik a többi jelölttől. A kérdésben ugyanis, hogy rendszerváltásra van szükség, a jelöltek egyetértettek. Demeter Márta szerint ez egy nagyon nehéz folyamat lesz, és ebben fontos szerepe lesz a tapasztalatnak, a jelöltek közül egyedül neki van országgyűlési képviselői múltja. Elmondta, hogy az elszámoltatást végig kell tudni vinni, és az lesz a hitelesség kulcsa, hogy kik azok, akik ezt meg is teszik. Csordás Anett hozzászólt ehhez, hogy vajon erősíti-e bizalmat Demeter irányába, hogy a Jobbikba ült át ilyen gyorsan. A C8 jelöltjének politikájában fontos elem lenne, hogy nem a központi kormányzat, hanem a helyi önkormányzatok hatalmát kell erősíteni. A korrupció elleni harc alap, de ő nemcsak az elszámoltatásban hisz, hanem a kőkemény munkában is. Programjának fontos eleme lenne még a minimumjövedelem bevezetése. 

Jámbor András a rabszolgatörvény elleni tüntetést idézte fel, melyen ő is kapott a rendőrségi könnygázból, de nem ezért volt fontos pillanat ez számára, hanem mert a rendszerváltás óta talán először merült fel a dolgozó emberek valódi közvetlen érdeke, mint politikai téma. Jámbor programjának központi eleme, hogy igazságot kell tenni, és persze kattanjon a bilincs az elmúlt tíz év bűneiért, de az elmúlt 30 év komplett politikáját felül kell vizsgálni a dolgozó emberek érdekében. Manhalter Dániel szerint vissza kell adni az embereknek azt a lehetőséget, hogy amit lehet, azt saját maguk megtehessék a politikában – nemcsak a politikusoknak van dolga a változásban, a civilek és egyének nélkül nem lehet elég eredményes egy ilyen rendszerváltás.

Plusz egy: Tóth Csaba

A vita vége érdekesen alakult. Csordás Anett szerint felelősséget kell vállalni a tetteinkért és döntéseinkért, majd ezután (az amúgy MSZP-s támogatással bíró) Jámbor Andrásnak szegezte a kérdést, hogy ha Zuglóban élne, Tóth Csabára vagy Hadházy Ákosra szavazna? Jámbor András kimondta, hogy sem ő, sem a Szikra Mozgalom nem támogatja Tóth Csabát. Hozzátette, hogy amint nyer az ellenzék a 2022-es választáson, azonnal neki kell állni az elmúlt 30 év politikájának elszámoltatásásához, függetlenül attól, kinek milyen támogató párt logója van a neve mellett. Ő elővenné az olajügyeket, az áfacsalásokat a 90-es évekből, az ügynökaktákat. 

Csordás Anett riposztja erre az volt, hogy ezek szerint Jámbornak mindegy, melyik párt támogatja. Elmondta, hogy elvtelen pártpolitikai alkukat kötni nem szabad, és büszke arra, hogy az a Momentum támogatja, amelyik nem mocskolódott be ilyen alkuk miatt az elmúlt 30 évben; és fontos lenne megtisztítani a pártokat is. Csordás Anett szerint minden gyomot ki kell gyomlálni, és a régi hibákat eltüntetni a valódi rendszerváltáshoz.

Jámbor elmondta, hogy nem szégyelli az MSZP támogatását, kiváló emberek dolgoznak József- és Ferencvárosban is önkormányzati színekben a pártból. Viszont egyetlen képviselő sem takarózhat semmilyen párt logójával akkor, ha majd a független ügyészség kivizsgál egy régi ügyet. Tóth Csaba témájához még azt tette hozzá, hogy a DK és a Jobbik is támogatja a szocialista politikust Zuglóban, mégsem teszi fel a másik két jelöltnek ezt a kérdést – noha Demeter Márta még együtt is ült annak idején a zuglói MSZP elnökségében Tóth Csabával. Manhalter szerint sokkal fontosabb témák azok a helyi ügyek, mint a Kiserdő, az Illatos út, ami valóban foglalkoztatja az itt élőket.

Józsefvárosi elvonások

Gulyás Márton elmondta, hogy Józsefvárost különösen nagy kormányzati elvonások is sújtották – önkormányzati bérlakásfejlesztés; bölcsőde- és óvodafejlesztés, a Horváth Mihály tér fejlesztése és közbiztonsági fejlesztések –, és egy olyan gazdasági helyzetet örökölhet meg az új kormány, amiben a mozgásterek erősen korlátozottak. A moderátor arra kérdezett rá a jelölteknél, mi az az egy pont, amiből semmiképp nem hajlandóak engedni megválasztásuk esetén, recesszió esetén is, noha biztos abban, mindannyian harcolnának a kerület érdekeiért.

Manhalter Dániel kitért a kérdés elöl, ő az adatok birtokában válaszolna erre a kérdésre, melyeket a kormány eltitkol, de természetesen harcolna minden forrásért, a kerületért a falig el kell menni. Jámbor András a Karácsony Gergely által az újraindítás kapcsán felvázolt gazdasági tervet hozta elő, melyben arról van szó, hogyan költenék el a pénzeket, melyeket a Fidesz fel sem vett a megfelelő helyekről. Ebben a lakásállomány és a bérlakások fejlesztése már benne van, ez tehát meg fog oldódni, így a többi témára lehet majd koncentrálni – meg kell és meg fogják rá szerezni a pénzt. Csordás Anett nem priorizálná a témákat, mindegyikért harcolni akar, ráadásul figyelve arra, hogy azokon a területeken, ahol nagyobb a probléma, több forrás legyen majd kormányzatilag is – Józsefvárosban ez különösen fontos. Demeter Márta szerint mindegyik felsorolt téma fontos, és ezeket ő mind benyújtotta a parlamentnek a 2022-es költségvetés módosító javaslataként, de Kocsis Máté arra sem vette a fáradságot, hogy bemenjen az ülésekre és szavazzon ezekről a fontos javaslatokról.

A DK-s Manhalter megkérte a jelölteket, bárki is nyerjen, ne engedje, hogy egyetlen fát is kivágjanak majd, amikor a Kiserdőnél útépítést akarnak eszközölni a jövőben. A vita végén a záróbeszédek előtt még volt egy kis fricska, miután Jámbor András a mozgalomépítés fontosságáról beszélt, Csordás Anett hozzátette, hogy ezek szerint akkor ő Jámbor jelöltje, mert az otthonápolás kapcsán már egy sikeres mozgalmat tud felmutatni. Jámbor András a Szikra Mozgalom eredményeit hozta erre elő: az elmúlt fél évben megszervezték a legnagyobb lakhatási témájú tüntetést, 400 aktivistával – ő ezt nevezné mozgalomnak egy kampányban. Csordás Anett azt mondta, hogy ő mást tekint eredménynek, az otthonápolásért végzett kampányuknak köszönhetően több mint 20 000 ember élete lett jobb.

Az előválasztás első fordulója szeptember 18. és 26. között lesz.

Szöveg: Pálinkás János: Fotók: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben