Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Természetes összetevők, szuper minőség

Zöldgyurma – nem csak zöld színben

2021. szeptember 17. péntek

Így lehet otthon gyurmát csinálni – illatosat, színeset, természetes alapanyagokból.

A gyurmázás nagymértékben elősegíti a gyerekek kézügyességének, koncentrációjának és kreativitásának fejlődését. Boltban sokfélét lehet venni, és az óvodák-iskolák is kérnek évkezdéskor. Szuper minőségű gyurma házilag is készíthető, ráadásul természetes anyagokból.

A saját konyhában kikevert színes-szagos rugacs minden bizonnyal a gyerekek kedvence lesz, főleg, ha az elkészítésében is részt vehetnek, ráadásul az egész család elmókolhat vele egy esős, hűvös délután.

A hozzávalókat kis lábasba vagy serpenyőbe öntve, kis lángon folyamatosan kevergetve indulhat a melegítés (semmi esetre sem főzés). A kezdetben kissé habzó ragacsos tészta habverővel átkeverve gyorsan homogénné válik. Majd az amúgy is sűrű massza tovább sűrűsödik, s néhány pillanatra úgy tűnhet, sosem fog összeállni, mintha szét akarna esni, ám egy ekkor kis keverés és lapogatás még a fakanállal és az anyag összeáll, ráadásul szépen el is válik az edénytől, a mosogatással sem lesz különösebb gond. 

Ha színezni, sőt illatosítani szeretnénk a gyurmát, ételfestékkel, fűszerekkel illóolajjal ezt könnyen megtehetjük. Amint kész a gyurmacipó, vágjuk annyi részre, ahány féle színt szeretnénk. A sárga, piros, zöld és kék ételfestékeket kombinálva gyönyörű fantáziaszínű gyurmagombócokat kapunk. A gombócokat egyeként kissé kilapogatva, a közepébe cseppentve az ételfestéket, mehet tovább a gyúrás, amíg egységes színű nem lesz. Az illatos gyurmához néhány csepp illóolaj is mehet, így például a lilához levendula, a sárgához citromfű. Az erősebb szín eléréséhez több színezőanyag is szükséges, viszont a nedvességtől kissé ragacsossá válhat a gyurma. Nem kell megijedni, a gyúrással visszaáll az eredeti állaga, de ha mégsem, egy kis melegítésre mehet vissza a serpenyőbe. 

Házi gyurma recept:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre víz
  • ¼ bögre finom szemű só
  • 1 evőkanál olaj
  • ½ evőkanál citromsav
  • 1 csomag sütőpor vagy ennek megfelelő mennyiségű szódabikarbóna

Szöveg és kép: Kolonics-Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben